-A Hold vasárnap hajnalban válik teljessé, azaz teliholddá. Égi kísérőnk pályája nem tökéletesen körkörös, és ekkor lesz a Földhöz a legközelebb, vagyis idén ekkor láthatjátok a legnagyobb teliholdat.

A szuperholdnak nevezett égi jelenség alatt a Hold mindössze 356.955 km-re lesz a Földtől. A csillagászok szerint 16%-kal fényesebben ragyog majd, mint máskor. A szokatlan jelenség azonban semmiféle veszéllyel nem jár, a tudósok szerint csak tévhit, hogy a Hold extraközelsége földrengést vagy szökőárt okozna, de az árapályok mértéke érezhetően nagyobb lesz szerte a Földön.
A legutolsó szuperhold jelenséget 2011 márciusában láthattátok. A legszebb és leglátványosabb akkor lesz az égitest, amikor közel van a horizonthoz, illetve ha épp egy épület vagy fa mögött van, mivel ilyenkor optikailag is jobban látszik a méretkülönbség.

November 28-án viszont pont ellenkező jelenségnek lehetünk majd tanúi: a Hold akkor kerül pályájának legtávolabbi pontjára a Földtől, és szokatlanul kicsinek fogjuk látni

forrás:http://www.szeretlekmagyarorszag.hu