A fancsikai horgászokat többféleképpen csoportosithatnánk, de azt hiszem a két legnagyobb tábor, az etetőhajósok, és az etetőhajósokat “blamázó” etetőhajó nélkül horgászók… Hogy ezek a sporttársak hogy férnek meg egymás mellett?..

Talán úgy foglalhatnánk össze, hogy ha nem is kimondva, de kimondatlan mindíg is ellentétek voltak a hajósok, és a hagyományos etetési technikát használók között. Általában a hagyományos eljárással etető horgászok azt vetik a hajóval etető társaik szemére, hogy könnyű nekik, mert akár 150m-re is betudják hordani az etetést, és még ráadásúl a horgot is pontosan rá tudják  vitetni./Jó persze ez szabálytalan/ Az is az érveik közt szerepel a dobálva etetős horgászoknak, hogy így könnyű nagy halat fogni! Ráadásul ezek a horgászok fogják ki a legtöbb halat a tóbol. Ezért a hagyományos eljárással etető pecások , általában önmagukat hátrányban lévőknek érzik, és morcosan  néznek etetőhajóval rendelkező sporttársaik technikájára.

De menjünk kissé vissza az időben!

Az etetőhajók használatának kezdete, úgy a 2002, 2003-as évekre vezethető vissza a Fancsikán. Ekkoriban még nagy ritkaságnak, különlegességnek számított, amikor valamelyik horgásztársunk egy e-fajta ördögi masinával hordta be a felkínált etetést. Ami rögtön szembetűnő volt viszont, hogy ezek a horgászok elég szépen szedegették ki a kapitális amúrok, pontyok nagyjait. Ekkoriban  igen nehezen hozzáférhető, és igen csak drága mulatság volt egy etetőhajó beszerzése. Akkoriban még nagyobb irígységgel tekintettünk arra a horgászra, aki megtehette hogy egy ilyen masinával juttatja be az etetést.

Ahogy teltek az évek, úgy vált egyre népszerűbbé, és elérhetőbbé az etetőhajó megvásárlása a horgászok számára. Több variáció közzül is választhattak a pecások. Akiknek volt kézügyességük, azok maguknak is össze tudták rakni. Ez volt talán a legolcsóbb megoldás. Visszaemlékszek rá, amikor összeraktam az első etetőhajómat, úgy 5-6 évvel ezelőtt, kb úgy 45-50 ezer forinba került. Ez persze nem egy “luxus” kivitel volt, hanem egy sima középen borítós, de én akkor is hihetetlen nagy lelkesedéssel indultam vele horgászni. De lehetett csinálni akár kólás flakonbol, és nyomtatómotor hajtással is.

Akik készen vásárolták a hajókat, azok pénztárcájuk, elvárásaik, igényeik figyelembe vételével, elég széles skálán válogathattak már régebben is az etetőhajók között. Egy kamrás, két kamrás, horog behúzós, tolatni tudós, terírve etetős, meg ki tudja még milyen csoda technikával ellátott csodabogarak közzül. Mindezek   figyelembe vételével,  árban is igen nagy különbségek mutatkoztak, mutatkoznak a különféle tipusok között. Ez mozoghat egészen a kézalól vett, valakinek már feleslegessé vált 20-30000 ft-os alaptipustól, egészen a félmiliós halradaros, gps-es, több sebességes  egyedi darabokig.

A horgászoknak nagyon megoszlanak a véleményük az etetőhajó eredményességéről. Vannak akik esküsznek rá, és álításuk alapján sokkal többet fognak így hajóval mint más etetési technikával. Sokkal messzebbre, és sokkal pontosabban tudnak etetni mint akár a becsuprozással. De vannak olyanok is, akik a csuprozást tartják hatásosabbnak, annak ” terítő” hatása miatt.

Az biztos is, és megállapított tény, hogy a fancsikai nagy amurokat, és pontyokat az etetőhajók elterjedése óta pusztították ki a horgászok. És ez ennek a horgász technikának az eredménye. Emiatt is felmerül sok horgászban is a felvetés, hogy jó e hogy engedik az e-fajta horgásztechnikát. A hajók elszaporodása óta, már nincs olyan hely ahová a halak békében, biztoságban elhúzódhatnának, még egy akár olyan nagy területű tóban sem, mint a Fancsika I. Természetesen sokszor az etetőhajózást kritizáló kijelentésekbe némi irígység is vegyül, mivel nem mindenki teheti még azt sem meg, hogy akár 40000ft ot is kiadjon egy ilyen hajóért.

Hogy jó e hogy engedik az etetőhajózást a Fancsikán vagy nem!?   Megoszlanak a vélemények!

Ti mit gondoltok erről?

Fent a menűsorban, a “Szavazás” gombra kattintva  állást foglalhattok a témában, de aki hozzá szeretne szólni ehhez a kérdéshez, annak a véleményét ide várjuk!

Megj.: minden  hozzászóló első írása moderátori engedélyezés után kerül fel az oldalra. Utána már automatikusan felkerül a beküldött hozzászólás.