DSC00447

Tombol a kánikula az egész országban, már több mint egy hete elviselhetetlen hőség  uralkodik  az  erdőspusztai tavaknál is. Arra voltunk kiváncsiak, hogy ebben az extrém időjárási  helyzetben  hogy bírják ezt a hőséget az erdőspusztai-tavak, és a kilátogató horgászok.


Ezen a kis természetjáró körképünkön, az erdőspuszta három tavát, és annak tápláló csatornáit  kerestük fel, még pedig a Fancsikát, a Bodzást, és a Halápi tavakat…

Az év előző szakaszáig  kielégítő volt az időjárás, és  szerencsére  szélsőségektől mentes volt. Történt ez a múlt hét végéig, amikor is afrikai eredetű forróság öntötte el a kárpát-medencét és ezzel együtt természetesen környékünket is. A kialakult 38 fokos nappali forróság  már elég alaposan próbára tette az amúgy is szárazságra érzékeny erdőspusztai tavak vizszintjét, vízminőségét.

DSC00452           DSC00454

A Fancsikai-tavakon erősen észre lehet venni a hosszan tartó kánikulát, ugyanis a két héttel ezelőtti vízszinthez képest kb, úgy 30 cm-rel apadt lejjebb a tavak vizszintje. Ez egyrészt a nap szárítóhatásának, és a tápcsatornák fogyó vizkészítletének tudható be.

Egy szombat délutáni időpontban látogattunk ki a tóra, de nem tulzok ha azt jelentem ki,  szinte kihalt volt a máskor ilyenkor zsúfolásig telt kettes tározó. Épen az erdő alatt, és egy két árnyas helyen találkozhattunk próbálkozó horgásszal. Nagyon meleg a víz, egyes helyeken ebben az időben nem ritka a még fürdővíz hőmérsékletnek is meleg, 30 fokos víz sem. Ebben a hőségben a pontyok, kárászok még a vegetálást is nagyon nehezen bírják, kapásukról, táplálkozásukról ebben a rekkenő időben abszolult nem is beszélhetünk. Talán az amúr az egyedüli halfajta amely jól fogható ebben az időben, de az meg a kiritkítása, és a visszatelepítésének hiánya miatt már elég ritkán fogható.

A Fancsikai-tavak vízutánpólásáról a Cserei csatorna, a Kati-ér, és a Bodzás-Fancsika összekötőcsatorna hivatott gondoskodni. – Kicsit utána néztünk hogy állnak  most ezek a csatornák, és mennyi vizet szállítanak, ha egyáltalán szállítanak ebben a rekkenőben a tóba?

– Elsőnek a Cserei- csatornát kerestük meg.

DSC00456   DSC00457

DSC00458

A Cserei- csatorna, amely Nagycseréről ered, és a környékéről összegyűlő esővizet gyüjti össze, teljesen ki volt száradva. Ez a máskor dúsvizű kis patak szinte csonta ki száradt. Jó, persze nem is egy stabil vízállású tápcsatornáról beszélhetünk  a Cserei- ér esetében, de az meglepett hogy teljesen száraz volt a medre… Tehát ebből a tápcsatornából már nem kap vizet a folyamatosan csökkenő vizű Fancsikai –tározó.

Nézzük mi a helyzet a Fancsika  1-2-őt összekötő, és azt a Kati –ér által táplált  viszonylag bővizűnek nevezhető csatornával.

DSC00459  DSC00460

A Kati-ér a Dél-Nyírség talán egyik legnagyobb csatorna hálózatát egyesítő főcsatorna, amely mint Derecskei-káló néven is ismeretes. Ez a főcsatorna egészen Nyíradony környékéről ered,  és az erdőspusztákon végig vonulva rengeteg kisebb csatorna vizét szívja magába. Egy nagyon régen kiakakított vízrendszer.

Ahogy az a fenti képen látható is, a  kettes tó beömlő zsilijénél, a mély medernek köszönhetően  még volt vizszintje a csatornának, de ahogy haladtunk távolabb a zsiliptől a torkolat irányába, úgy csökkent, és vált egyre posványosabbá a csatorna meder.

DSC00462  DSC00464

Az elágazáshoz érve, ahol  a tápláló Kati-ér ketté vállik az 1-es és 2 –es tó irányába, ott már azt tapasztaltuk hogy nem volt viz a mederben. Itt már a víz folyás hiánya miatt teljesen kiszáradt a patak. Ami még egy furcsaság!.. Ha rá pillantuk a második képre, akkor láthatjuk hogy a csatorna medrében homokzsákok vannak elhelyezve, amely arra hivatott, hogy alacsony vízállás esetén, a 2-es tó irányába terelje a patak vizét.

DSC00465  DSC00466

Azért voltak olyan helyek az elágazás, és a zsilip között, ahol viszonylag volt még vizállása a csatornának. Ezeken a helyeken kitaposott beállókat is találtunk, csalis dobozokkal, és üres, szétdobált műanyag flakonokkal, amelyek arra utaltak hogy rendszeresen horgásznak a csatornában.

Általában ide azok a horgászok szoktak járni, akik nem rendelkeznek területi-engedélyel, viszont szeretnek kárászozni. Mosolygó arc Vannak időszakok amikor kilós kárászokat is lehet zsákmányolni a kis csatornában.

A két tározó vízállása sohasem egyforma. Az 1-es tó ugyanis csak egyetlen egy ágból kap vízutánpótlást, a Kati-érből. Ez pedig most teljesen lefolyástalan, az 1-es tónak a vízszintje mindíg elmarad a 2-esétől…Néhány kép a Kati-ér jelenlegi állapotáról.

DSC00468  DSC00467

DSC00469

Következő Fancsikai-tápcsatorna, amely talán a legmegbízhatóbb táplálója a Fancsika-2 –nek, a Fancsika-Bodzás  összekötő csatorna.-  Ez a patak a Belső-Guthról eredő Zúgó-Ér, és a külső-Guhtról eredő Gúthi-ér, és azok beömlő csatornáinak vizét hozza be magával a Fancsika –2 hátsó, észak-keleti oldalába. Jelenleg csak ezen a csatornán érkezik szerény mennyiségű vízutánpótlás a tóba.

DSC00450  DSC00451

DSC00487

A Fancsikai-tavak vízutánpótlása   teljes mértékben a Dél-nyírségből  lefolyó vízelvezető csatornák vízhozamából táplálkozik. Ugyanigy hasonlóan a Hármashegyi-tó, Halápi-tározók, és a Bodzás tó.

A következő részben a Bodzás-tó, és csatornáinak vízrajzával foglalkozunk.