DSC00553

Julius 21.-én szombaton tartották meg Hármashegyen, a Zsuzsi-vasút 130. születésnapját, és az ezzel egybekötött állomás avató ünnepséget. A kilátogató vendégeket gazdag program várta. Volt minden ami szemszájnak ingere, büfé, hamburgeres, ugrálóvár, mozgó wc, minden… A szervezők kb. 2000 főre számítottak, de a valós látogatottság ennek jócskán alatta maradt…

A  rendezvényekre kiérkező  mindegy 500 ember közül csak egy kisebb  csoport volt kiváncsi a nap egyik atrakciójának számító “projektzáró rendezvényre, akiknek nagy részét az úgynevezett “V.I.P” vendégek tették ki. Hogy a civil érdeklődők miért voltak ilyen kevesen?… Az emberek  pénztelensége?.. Vagy a Hármashegyaljának már nincs akkora fénye hogy egy ilyen rendkivüli alkalomkor is  megtöltse érdeklődőkkel a nagy tisztást?.. Lehet találgatni!

DSC00577

DSC00578

DSC00546  DSC00547

DSC00548  DSC00549

DSC00550  DSC00551

DSC00552  DSC00554

DSC00555  DSC00558

DSC00559  DSC00560

DSC00561  DSC00563

DSC00566  DSC00567

DSC00568

A záró ünnepségen felszólalt Pintér Gyula a kht vezetője, Béres Ágnes  Projekt-menedzser, és  a DKV vezér-igazgatója, akik beszámoltak a megjelenteknek a projekt költségeiről, és arról a közel 4 évről, amelyben a pályázattal beadásától a megvalósításig eljutottak…Az avatóünnepség végén pedig megtörtént az ünnepélyes szalagátvágás, miután a Zsuzsi-vonat átgördült az új állomásépület előtt.

Ezek után pedig, nem úgy mint más rendes avatókon ahol a publikum megtekinheti az ünneplés tárgyát, hanem itt a szervezők, ill. a tulajdonos, lezárták a Természet-házát, és önmagukat ünnepelvén, meghívták magukat egy svédasztalos eszem-iszomra…

DSC00557

Ez számomra nagyon furcsa momentuma volt a rendezvénynek, ugyanis általában egy ilyen avató ünnepség után beszokták mutatni a nagy közönségnek az átadott épületet, és a privát bulit valahol máshol, pl. egy étterembe szokták tartani. Az új létesítmény  bejáratát polgárőrök, és biztonsági-őrök örízték, akik csak azokat a vendégeket engedték be az épületbe, akik V.I.P. vendégek voltak, és belépőkártyával rendelkeztek. Néhány V.I.P. vendég elmondása alapján, a friss erdei levegő, és a megterhelő közel háromnegyed-órás állás, igencsak kiszívhatta a “kártyás” vendégek “zsenge” kis szervezetét, mert a feltálalt svédasztalt, a neki lódult vendégek percek alatt “szétrabolták”! Mosolygó arc..Jó persze itt azt is meg kell jegyeznünk, hogy a mintegy 120 vendégnek 70 fős adagot tálaltak. /Csak tudnám hogy hirtelen honnan került oda az a plusz 50 fő !?/ Mosolygó arc

Ami nekem furcsa volt az újonnan átadott Természet-házában, hogy még mindig olyan félkész állapotúnak tünt. Olyan nyersnek!.. Az épület hátoldalán lévő feljárón nincs lépcső! Aki kilép azon az oldalon az épületből, és esetleg nem figyel rendesen, vagy ne adj isten elfogyasztott már egy- két pohár “tudatfokozót”, az  még össze is törheti magát a félméteres magasságból lezuhanva. Nem is beszélve egy kerekes-székes látogatóról.. Még egy másik!.. Az épület hátoldalán végig kilátszik a pucér betonalap… Ez az apróság sem hiszem hogy emelni az amúgy is vitatott küllemű állomásépület esztétikáját…Na de mindegy!.. Akkor még arról nem is beszélve, hogy a “kilátó” még mindíg nem látogatható!

A másik “apróság” amely némi aggodalmat kelt bennem, az az épület biztonság-technikája, örzés-védelme. Roppant kiváló, és valószinűleg  már biztosági-őrnek is  születet Sanyi barátom elmondása alapján, csak néhány napig lesz őrszolgálat  az épületben, utána kamerás megfigyelőrendszerrel ill. riasztóval akarják biztosítani az állomást…. Hát erre mit is mondjak!?… Tudni való hogy a környéken talán legközelebb Halápon / k.m.b./ van rendőr. Ilyen távolságból, földúton mire kiér a karhatalom, addig még  egy csapat tolókocsis betörő is pucérra vetkezteti a Hármashegy  “büszkeségét”, és még talán arra is marad idejük hogy az épület falát díszítő tetőléceket letépkedve, annak tüzén, egy rablóhúst súrgyintsanak! Mosolygó arc

Az a megoldás megint csak kilőve, hogy majd az erdei iskola gondnokánál megszólaló riasztó hallatára majd ő kimegy és jól elzavarja a betörőket, mert azt a gondnok egyértelműen kijelentette, hogy ő nem fogja magát senki miatt  agyon verettetni… Mit mondjak, meg is értem!

Mint látható, ill.olvasható elég sok nyitott kérdés van még az új létesítmény működésével kapcsolatban, és az sem teljesen egyértelmű számomra hogy jó ötlet volt-e  egy ilyen épületben egy ekkora helyet lefoglalni pl. konferencia helységnek? Szerintem más hasznosabb, jobban hasznosítható helységnek nagyobb lett volna a kihasználtsága.   Mint köztudott is, a Zsuzsi-vaúton általában családosok, gyerekek, kirándulók szoktak utazni, akik nem épen nagy hasznát veszik egy efféle  konferencia-helységnek.

Mindent összevéve ezekre a kérdésekre úgyis választ fog adni az idő, és a kijáró látogatók eldöntik  majd hogy hogyan dolgozott a tervező, és milyen minőségben bizonyít  az új Természet-háza.

Mi pedig az Erdőspusztai Horgász Portál, ennek a folyamatnak továbbra is szeretnénk a szócsöve maradni.

—————————–