Ismét felröppentek a hírek, miszerint egyes halrablásra szakosodott bandák, módszeresen fosztogatják a Halápi tavat…

Több horgásztársunk is felhívta a figyelmünket, miszerint ismét kosarazzák, és tapogatózzák a tavat.

Ugy látszik hogy erre a csendes , “háborítatlan” horgászvízre nagyon rá jár a rúd a 2012-es évben ! Ha visszaemlékszünk, akkor kezdődött a februári, jelentős mértékű halpusztulással, folytatódott a nyári kánikula miatt kiszáradási folyamattal, és most pedig megjelentek az éhes szájú halrabló brigádok is.
Szemtanúk elmondása alapján, 4-20 fős csoportok lepik el időnként a tavat,/ szinte minden nap/ és ami létezik mindenféle halászati módszerrel lopják belőle a halat. Kosárral, tapogatózva, négy kézlábon járva szinte négyzetméterenként letapogatva, hálóval, vizet verdesve halat, és környező szabályos horgászati tevékenységel horgászokat nem kímélve mindenhogy. Az egyik szemtanú szerint, van amikor ezek a csoportok napi 50 kg halat összeszednek a tóbol. Mostmár csak zömében kárászt, mert a csukaállományt már szinte teljesen kilopták a “kis halápból” ! Ezek a bandák zömében Nyírábrányból, Újlétáról, és Vámospércsről érkeznek. Egy horgásztársunk beszámolója alapján, állítólag volt olyan, hogy egy Ford Tranzit kisbuszból, majdcsak huszan szálltak ki a parton.
Az a baj hogy általában a környező horgászok tehetetlenek ezekkel a halrabló bandákkal szemben, mert azon túl hogy szólnak nekik, semmi mást nem tehetnek. Sőt, sokan még szólni sem mernek, mert félnek az esetleges atrocitásoktól.
Mivel ezek az illetők teljesen felforgatják az egész tavat, így az ott lévő pecások horgászni sem tudnak, nem is beszélve arról az írdatlan kárról, amit a fosztogatásokkal művelnek. A rendőri ellenőrzés sajnos kevés, és ritka a tavon. Halőr meg szinte nem is jár soha! Igaz hogy bejelentés esetén kijönnek a tópartra a rendőrök, de sajnos ritkán történik bejelentés ilyen események észlelése esetén.

Arra kérünk mindenkit aki jár a környéken, és ilyen jelenséget észlel, hogy telefonon azonnal jelentse a Debreceni rendőrkapitányságnak, különben soha nem tudunk véget vetni annak az írdatlan pusztításnak, amit ezek falkák művelnek a Halápi-tóval!!