DSC00627

Az erdőspusztai-tavak kánikulai vízállását bemutató sorozatunkkal elértünk a tájegység északi részére, ahol a Hármashegyi-tavat, és a Tisztavizi-tavat találhatjuk meg.  Az ezeken a tavakon készült képeket szeretnénk most, illetve még egy későbbi részben  bemutatni..

Az erdőspusztai-tavak nyári állapotát bemutató sorozatunk alkalmával, délen keztük meg kutakodásunkat, amit most folyásiránnyal szemben  folytatva, a Halápi –tó után, a gúthi-ér mentén elérkezünk el  a Hármashegyi-tóhoz.

Ez a tó sinylette meg talán a legkevésbé a már hónapok óta tartó kánikulát. Természetesen innen is hiányzik az a kb. 1 méter víz, de a tómeder viszonylagos egyenletessége miatt  a vízhiány nem olyan feltűnő mint mondjuk a Fancsikán.  A vízmélység 1- 1,5 m között van, amely biztosítja a halak számára, még ebben a kánikullai forróságban is a fennmaradást. Sőt, a tó igen csak bőségenek mondható harcsa állománya is elvan még ebben a napközben 28 fokosra felmelegedő vízben is.

Igaz nappal nem mutatkoznak a nagy bajszúak, de éjszakánként mintha milliónyi fürdőző ugrálna a vízben olyan csetepatét rendeznek.

DSC00650

DSC00649

Ezek a képek a Zugó-eret ábrázolják, és annak sanyarú vízállását. Ez a csatorna vezeti ki a Hármashegyi-tó vizét, amely néhány száz méterrel arrébb csatlakozik a Gúthi-érrel, amely a Halápba folyik.

 

DSC00647

A fenti képen, a zsilip falán, nagyon jól látható  a vízszint csökkenés. Ez úgy egy méter lehet.DSC00652

Az előbbi  képen látható zsilipről készült ez a felvétel.

DSC00627

DSC00641

DSC00638

DSC00642 DSC00643

Dobi Laci, és Varga Feri horgásztársaink egyedi kreációi, büszkén feszitenek a Hármashegyi-tó partján. Mosolygó arc

DSC00637

DSC00648

DSC00634

 

A most következő képek pedig a Hármashegyi-tóba befolyó, és azt vízzel ellátó Zúgó-eret mutatják be.

DSC00632

DSC00630

DSC00628

Normál vízállás alkalmával egészen a híd aljáig ér a víz.

DSC00631

A betápláló Zúgó-ér, eddig a pontig van megkotorva, ahol egy halfogórács került elhelyezésre. Eddig tart a horgásztó területe.

DSC00655

DSC00654

Ez a két kép pedig már a Zúgó-ér  néhány száz méterrel fentebbi szakaszán készült, ahol már nincs víz a patakban. /felfelé haladunk folyás iránnyal szemben./

Mint láthattuk is ebben a kis összefoglalóban, úgyanúgy érinti az aszály  a Hármashegyet , mint bármely más erdőspusztai tavat, viszont a meder kialakítása miatt nem alakulnak ki szárazság esetén sem  fóldszigetek, vagy eliszaposodott büdös tocsogók. Aki volt már a Hármashegyi tavon az biztos emlékszik rá, hogy a part mellett rögtön a méteres vízzel találkozik az óvatlan horgász. Ennek eredménye képen, üzemi vízállás esetén stabil 2 m-es vízoszlop található az egész vízterületen. Annak idején amikor ásták a tavat nem olyan felületes munkát végeztek mint pl. a Fancsikánál, Halápnál, vagy a Bodzásnál, hanem itt rendes hosszú időre vizmegtartó erejű medret képeztek ki.

A hármashegyi-tározó, mind emellett egy ritka szép környezetben fekszik, egyedi növényritkaságok találhatók partjai mentén, és érintetlen változatos fajú erdei környezetével, messze felülemelkedik a környékbeli más, fűrdőkád jellegű műtavak mesterkélt esztétikáján. A tó környezetét szivesen látogatják túristák, családostól kirándulók, horgászok egyaránt. Nem messze van a Zsuzsivasút, és szabadtéri szinpad, büfé is található a közelben. Viszont a horgászok nagyobb számban történő kicsalogatásához  sűrűbb haltelepítésre, és több halfaj behelyezésére lenne szükség. Amiket persze  horgászversenyekkel is lehetne fűszerezni. Reméljük a tó üzemeltetői a jövőben ezeket a lehetőségeket kihasználva, még több horgászt és túristát tudnak majd vendégül látni ezen a nagyszerű helyen.