DSC00664

Augusztus 31.-én 20:10 –kor indult az emléktúra a Zsuzsi-vonat Hétvezér utcai megállójából. Ez az “emlékszerelvény”az 1977-es vonalbezárásra hívta fel a figyelmet, amikor is,pont 35-éve, este 20:10 perckor ugyanúgy mint most, az utolsó járat elhagyta Debrecent, és utolsó alkalommal ment végig a teljes pályaszakaszon Nyírbéltek megállóhelyig. Másnap, azaz 1977 szeptember 1-én, megkezdték a Hármashegyalja- Nyírbéltek közti vasúti szakasz felszámolását, amivel  teljesen elszigetelték az erdőspuszták külső részeinek lakóit a Debrecenbe való bejutástól, és egy történelmi vasútvonal gyünyörű erdőben kanyargó pályaszakasza szállt  ezzel  a múlt ködébe…

 

Az emlékvonaton  kb. 40 ember utazott ki Hármashegyaljára, akik közt voltak Zsuzsi barátikör tagjai, és voltak spontán érdeklődők is. A késői időpont  miatt, már kizárólag felnőttek vettek részt a túrán. A szerelvény híven a régi idők menetrendjéhez igazodva, minden akkori megállóhelyen megállt, ahonnan  a kalauz sípjelzése után haladt tovább. Az 50 perces menetidő letelte, és a kb 17km megtétele  után, a Zsuzsi büszkén kanyarodott be az új természet háza elé, ahol már folytak az előkészületek az előadás megkezdéséhez.

Az ismeretterjesztő programot Gyarmathy István bemutató előadása kezdte, mely megmutatta a természet házának régi terveit is, és beszélt a kilátóba felhelyezett távcsőről, és annak paramétereiről is. A csillagász azt külön megjegyezte, hogy ezen túl havonta, minden hónap végén szeretnének csillagászati előadásokat és távcsöves megfigyeléseket tartani az érdeklődők számára…. Gyarmathy úr rövid beszámolója után Fábián Pál, a Debreceni Erdőspusztákért Egyesület elnökségi tagja  következett, aki egy rövidke előadást tartott az erdőspuszták életéről, növény, és állatvilágáról, történelméről. Az előadás közepette megtekinthettünk egy kisfilmet a táj  történetéről, növényvilágáról, a régi tanyákról, és említést tett a kisfílm a régi, már nem lévő, és még a ma is létező erdőspusztai tavakról is. Azt hiszem azt nyugodtan kijelenthetem, hogy ez a kisfilm volt az előadás gyöngyszeme. Fábián úr rövidre szabott, és egyedi, mondjuk úgy, érdekesnek mondható “költeményei” után, a jelenlévők 15 fős csoportokban felmehettek az új csillagvizsgálóba, és a frissen beüzemelt távcsövön keresztűl megtekinthették  a teliholdat. A csillagvizsgálóba felhaladván ami feltünt, hogy nagyon kényelmesre szabva, kis emelkedéssel helyezték egymás felé a lépcsőfokokat, amellyel kényelmessé tették az idősebb korosztály számára is a felhaladást. A kilátó tetejéről amúgy szép panoráma tárul a szemlélő elé /az állomás tisztása/ .

A büfében dolgozó Bandi bácsi, és Éva néni viszont arról szomorúan panaszkodott, hogy a meghosszabbitott nyitvatartásuknak, amit a kht kért, nem volt semmi értelme. és potyára voltak nyítva 23 óráig, mivel a összesűritett , kissé fejetlen szervezés miatt a vasutasokon kívűl egyetlen vendégük nem volt. Ugyanis sem az előadások előtt, sem után, annyi idő nem volt hogy akár egy üdítőt, vagy akár egy jégkrémet elfogyaszthassanak a  büfében vendégek.  DSC00667

DSC00663

DSC00674

DSC00673

DSC00675

Ezek  a képek az új csillagvizsgálóból készültek.

A fényképek minőségéért elnézést kérek, de mivel kamerám minősége nem igazán jellemezhető a csúcstechnikával, így az, az  éjszakai sötétben már szerényen “adta magát”

DSC00665

Pintér Gyula bácsi, akit előre is ki szeretnék jelenteni hogy tisztelek és becsülök, szegény már odakint remegő hanggal  azzal kezdte, hogy  megpróbálnak mindent úgy szervezni hogy az “ellendrukkerek “ nehogy ismét leírják öket! Mosolygó arc

Én természetesen nem szeretném ezt tenni, de azért néhány “építő” jellegű kritikát meg szeretnék fogalmazni!

Ha a kedves olvasó megnézi, és elolvassa a fenti kép szövegét, ott azt láthatja, hogy az új állomás hivatalosan még most sincs  átadva !!  Az új csodálatos, és nagy pompázattal átadott  csodák palotájában csak pipilni, és kakálni lehet betérni, a biztonsági-őr engedélyével.

DSC00666

Ez a kép augusztus  31.-én este készült.

 

 

DSC00678

 

Ez a kép pedig szeptember 2.-án.!

Ezek után csak azt szeretném megkérdezni, hogy  julius 17.-én a Zsuzsi-vasút 130. születésnapján, a Természet házának avatóünnepségén, kinek, és mit adtak át??!! –Hozzá teszem,  ezt nem rosszindulatból jegyeztem meg, illetve kérdeztem, csak úgy a józanész kérdezteti ezt velem, ezen kiírások láttán!..Na de mindegy!

Másik…Olyan kapkodósra sikeredett ez a kb. 1 órás rendezvény..Jó, tudom, az idő szorított, mert az indulási időt egyeztetni szerették volna a 35 évvel ezelőtti utolsó vonat indulásával, ez oké. ez igy hagyománytisztelő!..De esetleg a visszautazás időpontját nem lehetett volna egy kissé későbbre tolni?  És esetleg egy, két,  külön busszal a debreceniek hazaszállítását megoldani? / mint pl. az előző csillagséta alkalmával./

DSC00671

DSC00672

A bemutatott előadások nagyon jók lettek volna ha nem ölték volna meg a szűkre szabott  idővel, és ennek állandó felemlegetésével. Jó, mondjuk én Fábián úr “versei” helyett pl, szívesebben meghallgattam volna hogy hol volt anno a halápin kívűl a másik három erdőspusztai csárda, de mindegy, lehet csak nekem nem tetszett Fábián úr  “irodalmi vénája”.Mosolygó arc

Abban viszont biztos vagyok, hogy ha  több idő lett volna adva az előadók számára, akkor nagyon jó, és mindenki számára érdekes előadást lehetett volna kerekíteni . Ugyanis a jó alaptémák adva voltak.

Az előadás, és maga a törekvés a programok szervezésére  viszont még a kisebb nagyobb szervezési, és egyeztetési  problémák ellenére is értékelendő, és határozottan pozitívnak minősíthető. A programok szervezése pedig reményeink szerint az idő múlásával csiszoltabbá, gördülékenyebbé válik. Remélhetőleg viszont  ez a lendület, és törekvés az emberek erdőspusztára való kicsábítására a jövőben is fenn marad, és legalább ilyen sikerrel jár.

A program eseményeiről  három kis tájékoztató videót is készítettünk, amelyet megtekinthetnek  itt most a kedves olvasók.