letöltés

Már szeptember elején járunk, de még mindíg tombol az aszály az egész országban. Ezzel tovább csökkentve a már amúgy is vészesen leapadt erdőspusztai tavak vízszintjét. Ismét elindultak a pletykák lehalászásról, telepítésről, és már különféle rémhírekről is hallottunk  a Fancsika felől.  Ezért úgy gondoltuk hogy most jött el annak az ideje hogy ismételten felkeressük a mohosz elnőkségét, hogy hitelt érdemlően tudjuk tájékoztatni az érdeklődő horgászokat…

A Hajdú-Bihari mohosz szervezetnél Dr Veres Ferenc válaszolt a kérdéseinkre.

 

Mi kérdeztük! – Igaz-e, hogy az alacsony vízállás miatt lefogják halászni a Fancsikát?

/Weres Ferenc válaszol/– Nincs szó lehalászásról, mivel a tó viszszintje már ebben az évben nem fog annyit apadni hogy le kelljen halászni a tavakat. Igaz hogy nagyon lement a víz, de a meder legnagyobb részén még meg van az a szint amiben a halak megtalálják a megfelelő életkörülményeket. Ebben az évben biztos nem lesz lehalászás, a jövő évre pedig még nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni. Az időjárás kiszámíthatatlan, ezért lehet hogy a téli hónapok alatt eredeti szintjére emelkedik a vízszintje.

 

Most hogy így lecsökkentek a tavak vízszintjei, nem félnek hogy megnő a hallopások, lerablások száma?

-Hallopások eddig is voltak. Minden erőnkkel megpróbálunk azon lenni hogy ennek a tevékenységnek gátat vessünk. A halőr rendszeresen járja a tavakat, sőt megerősítve a rendőrséggel ellenőrzik a vízpartot. Éjszaka is több esetben hajtanak végre  alkalomszerű razziákat. Természetesen fokozottan ellenőrízzük a területet.

 

Van tudomásuk hallopásról, vagy olyan cselekedetekről ami arra utal hogy az alacsony vízszintet kihasználva rabolják a halat?

Nem érkezett hír arról hogy megnövekedtek volna ezek cselekmények. Eddig is voltak olyan horgászok akik megszegték a szabályokat, ezekkel az egyénekkel szemben a halőr intézkedik, vagy komolyabb esetekben rendőr segítségét is kérheti. A horgászok körében több olyan rémhír terjeng hogy itt, meg ott látták hogy valaki ellopta a halat. De ezeket lefülelni nagyon nehéz. Ehhez a horgászok közreműködésére is szükség van. Mi persze teljes erőnkkel azon vagyunk hogy ezeket az eseteket kiszürjük.

 

Mi lesz a Fancsikai telepítésekre szánt pénz sorsa? Ítt most arra a pénzre gondolok ami az elmaradott telepítések árai!

Abból a pénzből hal lett vásárolva, és a mostani telepítések alkalmával annyival többet  telepítettünk a Látóképi-tóba, és a Keleti-főcsatornába. Gondolom hallott arról, hogy a Fancsikai területi engedéllyel lehet horgászni az említett vizeken? Így a hal megvan, csak az előbb említett két horgászvízbe lettek bele rakva. A fancsikába nem rakhattuk, mert ott még a meglévő állomány fennmaradása is kétséges volt.

Azt még megjegyezném, hogy a Fancsikai engedélyekből befojt összeg az már valószinű benne is van a Fancsikában. Tehát kár ilyen téren nem érte a Fancsikai horgászokat. Elég csekély összeg fojt be az idén Fancsikai-területi engedélyekből, de valódi mérleget majd év végén tudunk mondani.

 

És egy utolsó kérdés, ami a Bodzás- Halápra utalna: Milyen elv alapján kérnek pénzt  olyan tavakon, ahol nem is telepítenek soha, és nem is örzik az adott tavat?

A Bodzás- Haláp a Fancsikai területi-jegyhez tartozik, ezért az említett tavakért nem kérünk külön pénzt.  Ha a  Halápi tavak nem lennének, akkor is ennyi lenne a Fancsika ára, mert ez csak, a Fancsika ára. A  Bodzás-Haláp tómedre még sokkal rosszabb állapotban van mint a Fancsikai ezért arra még kockázatosabb lenne halat telepíteni. Nem is beszélve arról, hogy még a Fancsikára sincs elég pénz.

 

Lát-e arra lehetőséget hogy a  Fancsikát ,és az erdőspusztai-tavakat külső forrásból, pl. kutakból vagy a keleti-főcsatornából pótolják vízzel?

Az erdőspusztai-tavak víztározók! Ezért azok csak az esővíz, belvíz utánpótlásból tudnak táplálkozni. Sajnos az utóbbi évtizedekben tapasztalható elsivatagodási folyamat kihatással van egész európára, így ez nem kerüli el a Fancsikát sem. Ezt sajnos a jövőben, mint kockázati tényezőt be kell kalkulálni az elkövetkezendő évek telepítéseibe. Nincs az esővízen kívúl más táplálási lehetőség. A 80-as években tervbe vett keleti-főcsatornából történő  víz  ide vezetése kivitelezhetetlen, mert a Debrecen környékén lévő 40 m-es  domborzati szintkülönbségen nem lehet átvezetni a vizet. Ez domborzati probléma. Kutakat ásni, és abból pótolni a vizet az pedig olyan költség lenne amelyre jelenleg nincs forrás.

——————————————————————————–

Megj: Ezeket a kérdéseket az olvasók által beküldött kérdésekből válogattuk ki…. Köszönet a közreműködőknek !