DSC00614

Erdőspusztai  vízállásfelmérő körutunk  utolsó részéhez értünk .   A terület északi részén elterülő  Tisztavizi-tóhoz. Kánikula az erdőspusztai tavakon sorozatunkkal egy kis ízelítőt szerettünk volna adni az olvasóknak, hogy milyen hatással volt az elmúlt  tikkasztó száraz meleg nyár, erdőspuszta tavaira, és egy kis bemutatást szerettünk volna adni a tavak tápcsatornáiról, vízállásairól…


A Tisztavizi-tó, a 471-es főuton közelíthető meg, Tamási-puszta, és Aradvány-puszta közötti déli írányú leágazó kövesút végén balra található meg.

A  Tisztavizi-tavakat mesterséges úton  hozták létre, eredetileg öntöző tavakként funkcionáltak. Horgászati célzattal 2000-óta üzemeltetik.  A három tóbol álló kis tórendszernek először csak a legkisebb tava  “működött” horgásztóként, Később kotorták ki a középső tavat. A legnagyobb tó pedig  jelenleg is használaton kivűl van, még most is meglehet tekinteni eredeti, háborítatlan mivoltában.

A most következő képek, az elvadult állapotban lévő  harmadik tavat mutatják be.

DSC00621

DSC00615

DSC00614

DSC00624

DSC00618

DSC00617

A Tisztavíz mellet igaz hogy elfolyik a Derecskei- káló, de furcsa módon úgy lett a zsilipje kialakítva, hogy a tavakba nem lehet belőle vizet beengedni.

DSC00612

Ebből adódóan nincs természetes vízutánpótlása a tavaknak. A megfelelő vízmennyiséget kútból szivattyúzva, vagy a harmadik tóból átszivattyúzva tuják biztosítani.

DSC00597

DSC00616

A tavak mellett elfolyó Derecskei-káló árka is teljesen ki van száradva.

Sorozatunk egészéhez visszatérve, és így utólagosan visszatekintve  egészen a Bodzással megkezdve, azt láthatjuk, hogy  már 2 aszályos hónap képes tönkre tenni az erdőspusztán fellelhető, csapadék bázisú víztározókat. A mostanában újra emlegetett  Civaqua program, amely a Keletiből hozná el az éltető vizet az erdőspusztára, már a 80-as évek eleje óta csak terv! Hogy mennyi idő és hány kiszáradási folyamat fog még a terv megvalósulásáig létrejönni, azt még találgatni is nehéz lenne…Ami biztos, hogy az 1995-ös nagy kiszáradás óta, ez az év volt a legkeményebb az erdőspusztákon. De bizva a nagy természet gyógyító erejében, /mint anno 1995/ reméljük  a téli időszakban ismét  feltölti vízzel, a most még kiszáradástól szenvedő erdőspusztai-tavakat.

Sorozatunkban  a honlap fő profiljába tartozó 5 erdőspusztai tó állapotával foglalkoztunk. Bodzás, Haláp, Fancsika, Hármashegy, Tisztavíz…

Reméljük hogy azon olvasóinknak, akik megtiszteltek bennünket figyelmükkel, azoknak valamelyest segítségükre tudtunk lenni, hogy nagyobb rálátással bírjanak  a terület vízrajzára, és remélhetőleg képeinkkel sikerült elkalauzolni olvasóinkat olyan helyekre is , ahová egyébként nem mentek volna el.