DSC00730

Az utóbbi időkben nagyon sokat hallani a Fancsikai tavakról. Sajnos  nem mondhatjuk hogy pozitív apropóból.- Mostanság még olyan internetes portálok is írnak róla, amelyek eddig azt sem tudták hol keressék. Ebből kifolyólag  természetesen a “rémhírgyártók” is teljes kapacitással, dolgoznak, és már azt sem tudja az ember, mi igaz, és mi nem,erdőspuszta legnagyobb tórendszeréről.- Ezért úgy gondoltuk kimegyünk, és készítünk néhány képet, hogy “képben” legyen az olvasó is “Fancsikailag”…

Már több helyen is olvashattuk, láthattuk, többek közt itt ezen az oldalon is, hogy milyen  lesújtó a helyzet az erdőspusztai tavakon. Kint létem alkalmával is többször tapasztaltam hogy a  Fancsikai horgászok egymást kábítják különböző féle  agyrémeikkel. Pl. ép most, amikor kint ezek a képek készültek, egyik horgász a másikat azzal hülyítette az 1-es tavon, hogy ne menjen a 2-re mert már azt tegnap lehalászta a mohosz. Mosolygó arc

A most következő képek a Fancsika 1-en készültek.

DSC00693

DSC00703

Ez a vízállás jelenleg a Fancsika-1 első harmadában. Ez a tó- rész egy sekélyebb vízmélységgel bír, így a vízszint csökkenés ezen a részen mutatkozik meg legelőször. Ez a rész már a kilencvenes évek nagy kiszáradása óta nádassal borított, és azóta is folyamatosan töltődik fel. A tó ezen része horgászatilag az év tavaszi időszakában  vehető figyelembe, ugyanis a lassan melegedő vízben, a sekély vízben, itt csalhatók legelőször horogra a halak. Nyár végén ősszel viszont már a lecsökkent vízállás miatt, ezek a helyek  nem horgászhatóak.

DSC00694

DSC00695

DSC00696

DSC00712

Mint látható is az alábbi felvételeken, igaz hogy a tó sekély részein már igen csak csendes a vízszint, de a legnagyobb rész még mindíg egybe függö vízfelület boritja.  Az itt látható almás felőli résznek a vízmélysége, 80cm-150cm –ig  terjed. Vannak bizonyos helyek, főleg itt a zsilip környékén, ahol az 180-at is eléri. Ami pedig az illegális lehalászásokat, és e-fajta rémhíreket  illeti, azért azt megnézném hogy egy kb, egybe függő 50 hektáros vízfelületet, ilyen, olyan tákolt krumpliszsákból összevarrt  tisze-tosza hálóval hogy halásznák le !!

DSC00699

DSC00704

A  Fancsika 1-2 összekötő -csatornában, már két hónapja nincs egy csepp víz sem.

A most következő képek a Fancsika 2-esen készültek, 2012.09.05.-én.

DSC00706

Fancsika 2 eleje.

A most következő képek pedig a Fancsika-2-es  belső, Panoráma úttal szembeni oldaláról készültek, ahol sekélyebb a tómeder.

DSC00718

DSC00723

DSC00698

DSC00707

DSC00719

DSC00724

DSC00720

DSC00725

DSC00721

DSC00726

DSC00717

DSC00722

Ezek a képek pedig. ugyanazon az oldalon lévő Fancsika-Bodzás összekötő-csatornát ábrázolják.

DSC00728

DSC00729

DSC00727

Itt torkollik be a Fancsika –2 –be a Fancsika-Bodzás összekötő-csatorna. Illetve TORKOLOTT!!

A 2-es főmedre. Ebben azért szerencsére bőven van még víz!

DSC00713

DSC00708

DSC00715

DSC00709

DSC00716

A 2-esen azért jó néhányan horgásztak! Zsilip felőli oldal.

DSC00711

DSC00733

DSC00731

A fényképek némelyike sajnos azért sikerült olyan sötétre, mert hol előbújt a nap, hol eltünt a felhők mögött. Ezen a napon éjszaka, volt ugyanis egy kis csapadék, ami  igaz jelentősnek nem volt mondható, de legalább elverte a port.

Amit még megszeretnék jegyezni a Fancsikán látottakhoz, hallottakhoz. Sikerült beszélnem kint  több horgásszal!..Általában a nyilatkozó horgászok körében nem nagy sikert aratott a Látóképi, és a Keleti “szabadjegy”. Volt olyan aki kiment vagy kétszter-háromszor, de mivel  távolabb van lakóhelyétől mint a Fancsika, költségesebb a kijutás, és nem is nagyon fogott többet mint itt, nem ment többé. Volt olyan aki el sem ment, és felháborítónak tartotta hogy még egy pár mázsa kárászt sem volt hajlandó  telepíteni a Mohosz a Fancsikába, pedig a kárász aztán tényleg nem igényes a vízminőségre. Viszont a horgászok akik nem tudnak, vagy nem akarnak megválni a Fancsikától, mégis nagyobb eséllyel hódolhattak volna szenvedélyüknek kedvenc tavukon!

Az egyöntetű megállapítás volt a horgászok részéről, hogy az idén betelepített pontyokat, és a még meglévő nagyhal állományt, legnagyobb részben már kifogták! Viszont még  valószinűleg  akadhat  benne, mert látható néha pontyugrás, és néha hallani is egy-egy fogásról…És  nagyon szép kárász fogásokról is beszéltek a kint lévő pecások.

Az  a látottak, és hallotak alapján  bebizonyosodott, hogy a Fancsikát még korai volna temetni, mert ha az öszi, téli, és tavaszi csapadékmennyiség hozza magát, akkor semmi baj nem lesz a vízszinttel. Hogyha esetleg viszont nem…. hát erre most nem is jó gondolni, legyünk optimisták ! Természetesen nem szabad elbagatelizálni a problémát, de több esetben nagyobb port vertek fel  a dolog jelentőségét illetően, mint azt maga az egész megkívánta volna.

Ami egy kissé feldühített a kirándulásom alkalmával, hogy azért akármennyire is kevesen járnak mostanában a Fancsikára, de két gereblyézős éhenkórászba csak sikerült bele botlani. Igaz halörrel a parton, közel 3 órahosszás bejárásom alkalmával nem találkoztam, de a szabálysértők fényképét elfogjuk juttatni a megfelelő helyre.

Következőleg a Haláp-Bodzásra fogunk ellátogatni, és megnézzük mi maradt még meg belőlük.