DSC00824

Elmúlt a Nyár, vége a kánikulai nagy melegnek. Szép csendes szemerkélő idő fogadott bennünket a Fancsikán. Kíváncsiak voltunk mi változott odakint az elmult hetekben. – Hogy finoman fogalmazzak sajnos semmi jó. Ezt a megállapításomat az is alá támasztja hogy ismét látható az a tuskósor a Fancsika-2 közepében, amelyet legutóbb 1994 ben láthattunk. Akik pedig vissza emlékeznek erre a képre, azok tudják, a következő évben, azaz 1995-ben olyan történt, amire azelőtt még rémálmainkban sem gondoltunk. Kiapadtak az erdőspusztai tavak. Remélhetőleg ez azért most nem fog bekövetkezni…

DSC00825 Fancsika-2

DSC00832

Fancsika –1 eleje.

DSC00833

DSC00835

Az 1-es tavon csak néhányan horgásztak. Általában kárászra és pontyra próbálkoztak a pecások. – Viszont ami feltünő volt, hogy nem voltak lehangolva a tó állapota miatt. A kint lévők inkább még pozitívumnak könyvelték el, hogy az alacsony vízállás miatt, és a már szinte teljesen kiaknázott nagyhal állomány miatt, nincsennek kint a “mesterhorgászok”. Meg hajóból is alig látni mostanság! – A horgászokkal való társalgásom során, természetesen alig vártam hogy elérkezzünk addig a pontig, míg  megkérdezhessem hogy “volt –e valami fogás”, mert nagyon érdekelt hogy ebben az eléggé leapadt vízben van e még hal, vagy kap-e egyáltalán? A fancsikai horgászok temperamentumát ismerve, erre a kérdésemre nem sok búzgó válaszadásra számítottam, de nagy meglepetésemre tévedtem. Az egyik idősebb horgásztárs  még ki is emelte a vízből a zsákmányt hogy lefényképezhessem. Mint ahogy a képen látható is,nagyon szép kárászokat sikerült fognia. A szerelék úszósra volt összerakva, és csemegetengeri volt a csali. –  Egy olyan 10-15 méterre dobált. Az ereszték pedig  majdcsak egy méteresre !! volt állítva. Ezen bevallom öszintén, igazán csodálkoztam, mert meg voltam gyözödve róla hogy ekkora vízmélység szinte már sehol sincs a tóban. Viszont beszélgetőtársam elmondása alapján, az 1-esen, a zsilip oldalában van még ennél mélyebb hely is. Az öreg “spori” még azzal is eldicsekedett, hogy volt ám neki ezeknél a halaknál nagyobb akasztása is a mai nap folyamán, egy 2-es körüli ponty, de az be ment a hínárba, és az sajnos lemaradt.

 DSC00845  

Fancsika-2

DSC00847

DSC00848

Fancsika-2

DSC00849

DSC00850

DSC00852

Ami viszont a 2-es hátsó oldalán fogadott bennünket, az  korántsem keltett bennünk jó érzést..  Vagy három hektáron kb. 50 liter víz!..

DSC00853

 

Arról a tényről hogy mi most egy horgásztó medrében állunk, csak a talajon fekvő kagylóhéjak árulkodnak.

 

DSC00854

DSC00855

DSC00856

Az egykori rét maradványa, a mederben megmaradt néhai fák tuskói, amelyek még árulkodnak arról az időkről, amikor még itt nem horgásztó, hanem csak sima lápos legelő volt. Velem együtt jó néhány horgásznak okoztak már kellemetlen perceket ezek a normál vízállásnál nem látható akadók!

DSC00857

Ez a kép még egy termőfőld esetében is rémisztő, nem hogy egy tómedert ábrázolva!

DSC00858

Ezt a képet látva engem igen különös érzés fog el, ugyanis a szemben látható beállóból, junius végén, még igen szép halakat fárasztottam. Ma pedig már  üres placcon állok ott, ahová egykoron dobáltam. Nagyon furcsa!…

DSC00859

DSC00860

A bodzás-Fancsika összekötő csatorna kiszáradt torkolatánál már próbálkoznak a rallysok!

Ha visszakanyarodunk a tavak azon részéhez ahol még van víz, sajnos ha nem lesz bőséges az ősz, és a tél eleje csapadékban, akkor ott is le lehet húzni a rolót. És ez minden erdőspusztai tóra érvényes amelyben még van is valamennyi víz. Ugyanis hiába van víz a tavak medreiben, azok olyan sekélyek, hogy egy kemény tél alkalmával át fog fagyni a tetejétól az aljáig teljesen. Ennek pedig az lesz az eredménye hogy az erdőspusztai tórendszer teljes halálománya ki fog pusztulni, amely egy jó időre feledésbe meríti a környéken a horgászatot.

De ne legyünk pesszimisták!! 🙂