DSC00887

A Bodzás már a nyár derekán megadta magát. A “nagytestvér”, a Halápi-tó bő két hónappal bírta tovább. Ennek a két tónak kellett hogy vizét adja, a még éppen ki  nem száradt Fancsikai tározóknak…A Halápon szemünk elé táruló látvány, nagyon megdöbbentő! A nyár elején még bővizű, és halaktól hemzsegő 67 hektáros  élettől duzzadó tó, mára  egy pucér sivataggá vált…

Nem rég egy  ismerősömmel beszélgettem, aki szomorúan azt újságolta, hogy kishalat fogni indult ki a a Halápi-tóra, de kiérkezésekor megdöbbentő látvány fogadta. Sajnos már nem volt neki hol kishalat fogni, mert az egész tározó kiszáradt. Nem hogy kishal, de még víz sem maradt ebben a 67 hektárban.

Bevallom nagyon megdöbbentett a hír. Igaz nem ért váratlanúl, mert egy bő hónapja amikor utójára ott jártam, már akkor is csak a gázlómadarak lábaszáráig ért a víz, de mostani kiérkezésem előtt titokban reménykedtem, hogy ez is biztos egy szokásos horgász nagyot mondás….Hogy milyen látvány fogadott a kiérkezésemkor?.. Ezt szeretném most bemutatni az olvasónak az alábbi képekkel, és a nem soká felkerülő videóval.

DSC00882

DSC00883

DSC00884

DSC00885

DSC00886

DSC00888

DSC00890

DSC00891

DSC00892

DSC00893

DSC00894

DSC00895

DSC00896

DSC00900

DSC00901

1995 után, létezése során második alkalommal száradt ki a Halápi tó. Instabíl vízutánpótlásuk miatt nagyon szeszélyes az erdőspusztai tavak vízállása. Tavaly ilyenkor még arról kaptuk sorozatban a híreket, hogy mekkora csukákat és milyen szép kárászokat zsákmányoltak horgásztársaink ezen a tavon. Sőt, még olyan is történt tavaly ilyenkor, ami máskor még soha! Sorozatos ponty fogásokról kaptunk hírt, és a hír hitelt érdemlő alátámasztásaként,  a zsákmányról készült fényképeket is.

Ma már ennek a hangulatnak, és a bőség képeinek se híre, se hamva. Már csak kellemes emlékként élnek ezek az eseménydús  őszi napok az emlékezetünkben… A vízszint teljesen eltünt, a halállománnyal együtt. Mint ahogy a fenti képeken látható is, még az utolsó pillanatokban is bejártak a tóba, és ami létezhető volt mindenféle halat kiszedtek. – Most, ha viszont belegondolunk, felmerülhet bennünk az a kérdés, hogy a két rossz közül melyik a rosszabb? ..Ha a “halászok” kifogják az amúgy is kiszáradó tóbol a még megmaradó halállományt? Vagy a csendesen centiméterről, centiméterre leapadó tóban hosszan keserves kinlódás által elpusztulnak a halak?.. Ezzel iszonytató bűzt bocsátva a természetre!…Tudom ez nem váltja ki az amúgy is halrablásra szakosodott falkák bűnét, de azt hiszem ebben az esetben még is ez a megoldás volt a jobb… Egyszer még ezelőtt 17 évvel, Weres Ferenc  szájából hallottam ezeket a szavakat, amikor a Fancsika 2 akkori kiszáradásakor, a környékbeliek kosárral, vasvillával tapogatóval szedték ki a már 40 cm-esre csökkent vízből, a megmaradó halállományt. A Mohosz, és a vízügy vezetősége kétségbe esetten nézte, ahogy a vízben gázoló emberek, a még néhol víz alatt lévő Fancsika medréből hordják ki a halat,viszont a vég látható volt. Sajnos a halállományt már amúgy sem tudták ott sem megmenteni.

Amit ezekről a tavakról tudni érdemes!.. Mármint hogy annak idején milyen céllal hozták őket létre… A Haláp, és a Bodzás tó is 1976-ban készült, és kizárólagosan a Fancsika, Mézeshegy, és a Vekeri-tó álárendeltjeiként, kiszolgáló tavaiként. Minősítésük pedig, “időszakos belvíztároló”. Nevükből is adódóan következtetni lehet arra, hogy már készítésükkor is tisztában voltak vele hogy ezek a tavak nagyon ingadozó vízállásuak fognak lenni. Lényegében azért vannak, hogy az esősebb időszakban felfogják bennük a vizet, és a szárazabb időszakok alkalmával a Fancsikát,  Vekerit, és a Mézeshegyet táplálják velük..Ezzel a témával, amúgy a nem soká induló, “Erdőspuszták tározói, és pihenőparkjai “című sorozatunkban bővebben foglalkozunk majd.

A Halápi-tó jelenlegi helyzetéről, a jobb és terjedelmesebb szemléltetés céljából, egy kis videót is készítettünk, amelyet rövidesen felteszünk az oldalra.