DSC00921

Október 23.-án az ünnepi hosszú hétvége utolsó napján,  Szentannapusztai horgásztavat látogattam meg. Tudom hogy van a horgásztónak saját honlapja amin tájékoztatja a horgászait a tó életéről, de én mégis személyesen szerettem volna látni hogy hogyan telnek napjai ennek a hírhedten nagyhalas horgásztónak. Sikerült is a  tavon néhány  igen jó képet csinálni, és a tó gazdájával Pataki Zsolttal is néhány szót váltani, telepítésről, halakról, és  a Szentannát is sújtó száraz időjárásról…


A térképen ide kattintva jelenik meg!
DSC00936

Ami egyből feltünt a szememnek, az a rend, és a tisztaság az egész tó területén. Az már  kiérkezésem pillanatában  megvilágosodott, hogy ezen a tavon is, mint  az erdőspusztai tavakon is, a vízhiány a legnagyobb probléma. A tóhoz érkezvén, autómat kint a parkírozóban hátra hagyva, gyalog sétáltam be a halőrházig. Sajnos a tó mellett vezető úton befelé haladva elég siralmas látvány fogadott. A Szentanna zsilip felőli része, szinte háromnegyed részben ki van száradva. Foltokban, főleg a kotrásokban található még egybefüggő vízfelület…A  halőrházhoz beérve, sikerült is összetalálkoznom Pataki Zsolt tógazdával, aki panaszkodva mondta, hogy  ilyen negativ vizszintcsúcs nem volt még mióta  bérli a horgásztavat. Viszont ez a körülmény rendkivül nagy feladatot ró rá, és segítőire, mert a tóban hirhedten nagy számú nagyhal állományt, át kellett hogy telepítsék a tó hátuljába lévő stabilabb vízállású részre. Ezt a műveletet pedig a tó hátsó részének lerekesztésével, és a tó kiszáradt részének lehalászásával kellett megkezdeniük. A tó zsilip felőli részén, a még víz alatt lévő kotrások lehalászása még mindig folyamatban  van, szinte minden nap hálókkal, vagy akár puszta kézzel is halálomány átmentésen dolgoznak.

Az üzemeltető azt viszont büszkén jelentette ki, hogy igazán csak most, lehalászáskor szembesültek azzal, hogy milyen hatalmas példányok vannak a vízben. A lehalászás, és a haláthelyezés alkalmával, nem is egy 20 kg-on felüli amúr, és ponty akadt a hálójukba. Ezeket a hatalmasra nőtt halakat, különös gonddal, egyenként helyezték új lakóhelyükre, a gátakkal körbe vett magasabb vízszintű tórészbe.  A tó elkerített részébe, három szivattú termeli éjjel nappal a vizet. Ennek köszönhető, hogy ezen a szakaszon viszonylag megfelelőnek nevezhető a vizszint. Úgy a halaknak is meg vannak az életfeltételeik, és a horgászok is gond nélkül, akadó, és iszapfürdő nélkül  hódolhatnak szenvedélyüknek.

DSC00913

DSC00914

DSC00915

DSC00916

DSC00917

DSC00918

DSC00919

DSC00921

DSC00922

DSC00924

DSC00926

A tógazda nagyhalairól szóló információi, érkezésem után már néhány percel beigazolódni látszottak, ugyanis az egyik kint lévő horgász, beszélgetésünk után egy olyan negyed órával már méretes halat fárasztott.

DSC00929

DSC00930

Egy nagyon szép 8-as körüli tőponty, az “aprajából”.

DSC00931

DSC00932

A tó még vízzel borított részeiről, szivattyúval juttatják el a vizet az elkerített tórészbe.

DSC00933

DSC00934

DSC00935

A következő képek pedig azt a lehalászási folyamatot ábrázolják, ahogy a még vízalatt lévő, zsilip felőli oldalról átmentik a halakat, a biztonságot nyújtó, gátakkal körülvett magasabb vízű részbe.

DSC00937

DSC00938

DSC00939

DSC00940

A tógazda büszkén mutatja a saját ívású pontyszaporulatot..

DSC00941

Most pedig nagyon érdekes képek következnek.. Volt egy rész a lehalászás alatt lévő, kotrásban, ahonnan egy négyzetméterröl, 5 pontyot emelt ki az ügyes halász.

DSC00943

DSC00944

DSC00945

DSC00946

DSC00947

Szintén kézzel, egy kb úgy 7-es körüli ponty.

A képeket nézve, látható az az erőfeszítés amellyel a tó bérlője megpróbálja átmenteni az állományt a még éppen vizzel borított részekről. Viszont ezek az erőfeszítések mind azért történtek hogy a Szentannára kilátogató horgászok a jövőben is azt a minőséget kapják amit eddig megszoktak. A tó ennek az igyekezetnek köszönhetően, most is ugyanolyan népszerű mint régebben volt. Igaz hogy a horgászat területileg harmadára korlátozódott a vízhiány miatt, viszont ami jó ebben,.. ugyanaz a mennyiségű halállomány várja  ezen a kisebb részen is a kilátogató horgászokat, mint a normál körülmények közt az egész tavon.

A tó gazdája bizakodva néz a jövő elé, és reménykedve várja a csapadékos ősz és tél megjöttét, amitől a fennálló problémák megoldását várja. Nem kevés pénze, és munkája van abban, hogy a környék egyik legnépszerűbb nagyhalas tavát mondhatja magáénak.

Ajánlom minden sporthorgásznak a Szentannapusztai tavat!

DSC00912