DSC00954

Hogy mi lesz ezután?… Hogy mikor fogunk tudni legközelebb horgászni ebben a tóban?… Most vajon ki fog pusztulni az egész halállománya a kapitális halairól elhíresűlt Fancsika 1-es tározónak?…Lehalászásra alkalmas még a megmaradt állomány?…Vagy egyáltalán van hajlandóság a Mohoszban megmenteni erdőspuszta legnagyobb tavának  még meglévő  túlélőit?….. – Ezekre a kérdésekre próbálunk meg választ keresni az elkövetkező napokban, hetekben, itt az Erdőspusztai Horgász Portálon..

Addig is néhány kép a mai szomorú nap “terméséből”.

 

DSC00948

DSC00950

DSC00951

…egy 5-ös harcsa az almás felől.

 

DSC00952

..özön kárász a víz felszinen. Ahol pedig már a kárász is döglik ott nagy a baj. Ugyanis a törpe után talán a kárász a második legszívósabb halfajunk! Ha bele nézünk a vízbe, olyan vörös a tó feneke, mintha a devecseri iszapömlés helyszinét látnánk. Furcsa módon viszont, a már régen lerekesztődött, elszigetelt helyeken, a tó elején nincs a vízben vörös szutyok!

DSC00953

DSC00955

DSC00956

…egy gyönyörű 8 körüli amúr teteme.. Szinte fáj az ember szive, egy ilyen kép láttán.

DSC00957

DSC00958

DSC00959

…és akkor még egyesek azt mondták hogy nincs hal a Fancsikában..

DSC00960

DSC00961

…egy kettes körüli csuka….zsákmány és a ragadozó együtt fekszenek a fancsika homokjában.

DSC00962

A szél ahová össze  hordta a halat, végig ilyen vastagon állt haltetemmel.

DSC00963

…a reggeli órákban még két kis idős bácsi, és egy hölgy horgászattal is próbálkozott. Két hete jártak utóljára a Fancsikán, és ők még semmit nem tudtak a tavat ért tragédiáról. Csak az tünt fel nekik, hogy iszonyúan vörös a víz, és rengeteg haltetem van szana-szét a part közelben…oda érkezésemkor azt kérdezték,” a halőr tetszik lenni? ” mondtam hogy ki vagyok, és erre majdnem sírva panaszkodtak, és arra kértek, mi akik valami kicsit is tudunk tenni ezért a tóért, ne hagyjuk hogy az enyészet martalékává váljon.

Ami azért furcsa volt kissé… A mohosz nem tudja még most sem, hogy milyen jellegből adódik a halpusztulás. Elvileg lehetséges mérgezés is, ami köztudott hogy mint méreganyag lerakódik a hal húsában is. Magyarul aki eszik belőle, akár beteg is lehet!! Az azért szerintem alap dolog kellett volna hogy legyen, hogy  amíg a halpusztulás okára nem találnak szakszerű magyarázatot, ami lehet akár vegyszeres mérgezés is, lezárják a horgászok elől a tavat. Állitólag még a tegnapi napon is voltak kint pecások, de senki nem küldte el őket!

DSC00965

DSC00966

DSC00967

…a halőr munkában! Szerintem a mai napon is lezavart vagy 10 kilómétert!

DSC00968

Iszonyúan csúnya a víz! Ilyet még soha nem láttam!

DSC00969

Azt azért hozzá kell hogy tegyem, a halőr nem volt valami kézséges! Sőt, még amikor megmondtam hogy ki vagyok, és egy kis infó kellene, megfordult, és mintha nem is evezőscsónakkal közlekedett volna, mint egy motorcsónak úgy húzott be a tó közepébe! Mosolygó arc

DSC00970

Félreértés ne essék! Ez sajnos nem mint egy zsákmány van megjelenítve, hanem ős is a szomorú pusztulás kárvalottja…Szivesebben láttam volna inkább a horgom végén.

DSC00971

DSC00972

Itt az Erdőspusztai Horgász Portál nagy nyilvánossága előtt szeretnék köszönetet mondani ennek a két kiváló fiatalembernek, akik mint a halőr segítői vettek részt a tetemek összeszedésében. Egyedül talán ők voltak akik őszintén és  nagy lelkesedéssel elém tárták az elmult hétvége szomorú igazságát. Igaz egy képet is igértek a 40 kilós harcsatetem kiemeléséről, de szerintem a “hivatalos szerv” befenyitése miatt ezt már nekem elküldeni nem merték….Még egyszer köszönet ennek a két ifju “titánnak”!

DSC00973

Ez az úr pedig a partról szedegette össze, a jobbára apró halakból álló tetemeket.

DSC00974

DSC00976

A már régen kiszáradt tó eleje.

DSC00980

…egyszer csak a tó közepén, a halőr kiszállt a csónakjából, és a lábszár középig érő vízben egy akadóhoz sétált…

DSC00981

DSC00982

….és itt talált rá a mai nap szomorú rekordjára, a 30 kilós harcsa tetemére.

 

 

Fénykép-0017

“A mai napon, kora délután hasonló méretű amúrokat szállítottak el. kb. 6 zsáknyit, és egy 30kg körüli harcsát”

Ez a kép, és kommentár egy kedves segítókész horgásztársam “arhívumából” való, amelyet volt oly szives az Erdőspusztai Horgász portál rendelkezésére bocsátani… Ezennel szeretném ezt megköszönni neki.

A kép amúgy a tegnapi napon készült, a halőr csónakjában lévő, összeszedett tetemekről.

10 feletti amurokról van szó!!

 

-FOLYTATJUK-