Ez a kép fogadta ma reggelre a Fancsikára érkező látogatót… Finoman fogalmazva is elborzasztó!….és ez csak egy kép a sok közül amit kint készítettem…. Hogy mi miatt jött ez a katasztrófa létre, és mennyire elfogadható számomra a Mohosz nyilatkozata,- arra szeretnék most néhány szóban reflektálni!…

 

Eddigi mérleg!

Eddig elpusztult. Már úgy értve, szombat vasárnap, hétfő!… Szombat: 460 kg. Zömében amúr, harcsa, kárász csuka.

Vasárnap: “takarítók” információja alapján, kb 700 kg hal. Ebben 40 kg-os harcsa !!, és harminc kilós amúr!! 20kilós busa,  pontyból 17 kilós, és az amúrok közt nagyon sok 15 kg-on felüli.

Ma, azaz hétfő, a tragédia harmadik napja: pontos mérlegelés még nem történt, de hat táposzsák  vegyes haltetem, + egy 30 kilós harcsa. Ez kb 350kg….Hol is járunk eddig?..460+700+350= kb. 1500 kg hal pusztult ki három nap alatt a Fancsika-1-ből!!!

Számomra  a Mohosz nyilatkozata finomam szólva is elfogadhatatlan, és teljesen másról szól ami valójában a probléma okozója. Azt hiszem azzal nem árulok el nagy titkot ha kijelentem, ennek a gigantikus méretű halpusztulásnak semmi köze a fancsikai- víztározó alacsony vízszintjéhez.

Miből gondolom ezt?

A tározó víze éppen lehűlő ágban van, az évszak változás miatt. Aki kicsit is tájékozott e-téren, az tudhatja, hogy a lehűlő viz sokkal több oldott oxigént tud megtartani mint egy magasabb hőmérsékletű. Tehát, ha ez a halpusztulás mondjuk az augusztusi rekkenőben következett volna be, akkor érthető és logikus lett volna a mohosz ezen magyarázata, ugyanis a nyári kánikullában felrottyanó vízben valóban nincs oxigén tartalom. Viszont egy 10-15 fokos víz, még 50 cm-es vízállásnál is “eltartja” a halállományt.

A másik!.. A mai kiérkezésem alkalmával, ami majd a fényképeken is látszik, olyan halfajok döglött egyedeitől hemzseg a partvonal, amelyek jellemzően igénytelen, oxigénhiány tűrő fajok. Kárász, csuka… Ezek a fajok még a faluvégi poshadt vizű csatornában is boldogan, és békésen uszkálgatnak.

Abban egyetértek a Mohosz nyilatkozattal, hogy egyértelműen a vízben hol lebegő, hol a vízalját beszinező vörös szutyok az okozója a tragédiának.  Ennek az anyagnak a pontos meghatározására még senki nem vállalkozott a kint lévő beszélgető társaim közül, még dr. Veres Ferenc sem. Állítólag ilyen jelenséggel még a kiérkező vízügyi szakemberek sem találkoztak. A vasárnapi minta vétel után még tart a vörös anyag analizálása. Eredetileg úgy volt hogy mára már lesz eredmény, de ez már úgy látszik holnapra csúszik. Mihelyt megtudunk valamit ebben a témában rögtön közzé tesszük.

Ennek az anyagnak a meghatározására volt már több variáció is. Volt aki vörös algaként azonosította, volt aki vegyi szennyezésre gyanakszik. Az biztos hogy 33 éves fancsikai pályafutásom alkalmával ilyen jelenséggel még nem találkoztam. Jelen voltam az 1995 ös teljes meder kiszáradás folyamatánál is, de ez egy eddig még nem tapasztalt jelenség számomra. Ebben a megállapításomban a vízmintát vevő szakember is megerősített, ugyanis ő is azt mondta, hogy ilyen szennyezéssel nem hogy még itt a környéken, de még máshol sem szembesűlt.

Ami egy másik érdekes, és roppant figyelemre méltó tényező, a 2 es tavon nyoma sincs az efféle szennyezettségnek. Ezért került látókörbe az esetleges direkt, vegyi szennyezés.

A parton volt szerencsém személyesen találkozni dr. Veres Ferenccel, akivel sikerült egy pár szót váltani a jelenségről. Ebből  a beszélgetésből szeretnék néhány mondatot kiragadni….

Erdőspusztai Horgás Portál kérdezi:

Veres úr, milyen intézkedéseket tettek eme katasztrófa láttán?

Dr. Veres Ferenc válasza:

Szombon amikor észleltük a halpusztulást, a rögtön elkeztük a tetemek összegyüjtését, és kezdeményeztük a vizmina vételét és annak bevizsgálását. Sajnos a hosszú hétvége miatt ez elég nehezen ment, de szerencsére a szakemberek tegnap kitudtak jönni a helyszinre, és így mostmár az eredményre várunk.

Erdőspusztai Horgász Portál kérdezi:

Mi lesz  az mohosz következő cselekedete ezek után?

Dr. Veres Ferenc válasza:

Azt majd a a vízminta ismeretében döntjük el. Sajnos azt hiszem itt már túl sok mindent nem tehetünk.

Erdőspusztai Horgász Portál kérdezi:

Ha a vízminta negatív lesz, ami azt jelenti hogy a halak nem lettek fertőzöttek, akkor elkezdik a megmaradt állomány lehalászását?

Dr Veres Ferenc válasza:

Uram, itt már mit halászik le? Látja hogy szinte az egész halállomány elpusztult!

Erdőspusztai Horgász Portál kérdezi:

Jó, de azért azt ön sem gondolja hogy össz-vissz ez a durván 15-20 mázsa hal volt a vízben.Eddig zömében a harcsák, és az amúrok tetemei  jöttek fel. A pontyállományból csak összesen 7-et vettek még ki a halőrök, és mint tudjuk az utóbbi években szinte csak pontyot telepítettek a Fancsukába. Igaz hogy a horgászok rengeteget kifogtak de még biztos sok van köztük, közöttük jó néhány kapitális példány is!

Dr Veres Ferenc válaszol:

Beszéltem a nyáron halászokkal, de ők azt mondták, ezt a tavat nem lehet lehalászni. Ennek a tónak a medre régen rét volt, benne még mindíg meglevő tuskó sorokkal, ami lehetetlenné teszi a lehálózást.

Erdőspusztai Horgász Portál :

De azért uram, nem gondolja hogy más kisebb hálókkal, vagy kisebb területet felölelő technikával nem lehet egy ilyen tavat lehalászni?  Más tavakban is van hasonló ajzat!

Dr. Veres Ferenc válasza:

Még ezt nem tudom! Erre majd a vízminta, és a tisztiorvosi szolgálathoz beküldött haltetemek vizsgálati eredményei ismeretében dönthetünk. Lehet, illetve nem kizárt az sem hogy növényvédő szerrel, vagy más vegyianyaggal, direkt mérgezték meg a vizet. Nem tudom pontosan még most ennek a tónak mi lesz a sorsa, de az biztos ez egy jó időre visszaveti itt a horgászatot.

Erdőspusztai Horgász Portál:

A víznek a bebarnulását már egy hónapja jelezték a horgászok a Mohosznak. Nem akkor kellett volna elkezdeni a víz bevizsgálását?

Dr.Veres Ferenc válasza:

Akkor még nem tulajdonítottunk jelentőséget az ügynek.

Folytatás következik késő este a képekkel!