DSC00984

Bevallom nagy várakozással néztem a mai nap elé, ugyanis dr. Veres Ferenc mára már biztosra monda a vízminta vizsgálati eredményének meglétét…A másik dolog ami nem hagyott aludni, hogy vajon mi történt az éjszaka a Fancsikán! Mennyi tetemmel kell ismét szembesülnünk?.. Ezért úgy gondoltam, hogy rögtön napfelkelte után kimegyek a tóra, hogy még a halőrök ki nem érnek, natúr valóságában szembesülhessek az elmult éjszaka esetleges ismételt pusztulásával…

DSC00985

A tó almás felőli része felől közelítettem…Azt már az első pillanatokban láttam hogy koránt sincs annyi dög a vizen mint egy, vagy két napja.

DSC00986

DSC00987

Ez a diszperzites vödrös környezet tegnap is meg lett örökítve. Itt még mindig rengeteg tetem szóródik a víz szinén, de legalább az vigasztalt, hogy nem növekedett az elpusztult halmennyiség…A halpusztulás mai napon történő visszaszorulásának két oka is lehet!

1- már valóban kipusztult az állomány legnagyobb része!

2. a tegnapi napon esett kiadós mennyiségű csapadék felkavarta, felhigította a vizet…Lehet találgatni. Az viszont biztos, hogy a mai nap reggelén már nem piroslott olyan vészjóslóan a Fancsika vize mint tegnap, vagy az előtte lévő napokban.

DSC00988

Na és vajon mi “vigyorog”  a nádasból olyan félszegen a kora reggeli napsütés fényében??….Nézzük már meg mi ez a szerkezet!!!

DSC00989

Igen! Eltaláltad kedves olvasó! Ez egy megboldogult műanyag hordó, amelynek az alját kivágták, és tapogatóként használták… Na ugye! ..Még mondja valaki hogy nem lehet lehalászni a Fancsikát!

Hogy ezt a nem minden napi alkotást megszemlélhesse más is, kihelyeztem az almás felőli fóldútra. Aki esetleg érdekel, ott megszemlélheti.

DSC00990

DSC00993

Üres a tó!! – Ez szó szerint érthető!

DSC00994

A félsziget belseje felé haladva!

DSC00995

DSC00996

másfeles csuka, a félsziget nádasában.

DSC00997

DSC00998

a felső kép egy 8-as, az alsó egy kb. 4 kilós amurt ábrázol a félsziget vége felé.

DSC00999

a félsziget végéről készült a kép.

DSC01000

…apró halak egy 4 kilós amurral.

Erre a linkre kattintva, pedig Szabó Zoltán horgásztársunk fényképeit tekinthetitek meg…Köszönjük a képeket!!…https://www.facebook.com/media/set/?set=a.437647186299178.105123.100001617004880&type=3

….és a várva várt vízminta vizsgálati eredménye!!..Úgy fél 2 körül hívtam fel dr Veres Ferencet. Nem akartam túl korán zavarni, nehogy megint a “ még nem jött meg az eredmény” választ kapjam az elnöktől.

A nagy főnök elmondása alapján a Fancsikai 1-es víztározón, 2012.11.04-én kezdődött halpusztulást, egy kék algatörzsre hallgató “kórokozó”  okozta. Ez az algatörzs, nevéhez nem mindig azonos szinben tündöklik, ezért látható most éppen piros formában…A hivatalos meghatározás szerint, a víztározó vizében a nagymennyiségű alga, oly magas koncentrációt ért el, hogy az alacsony vízállással kombinálva, oxigénhiányt idézett elő. Ez az alga fajta éjszaka kifejezetten nagy mennyiségű oxigént szív el, míg nappal  viszonylag keveset.  Ezért volt látható mindig reggelre a pusztulás.

/szerk. –  azért az számomra roppant érdekes, hogy ez az alga csak éppen az egyes tóban pusztított ??/

Megkérdeztem a mohosz elnökét, hogy mi következik ezután? Mit szándékozik tenni?

Válaszában elmondta Veres Ferenc, hogy itt igazán nincs mit tenni, mint várni a csapadékos időjárást, és reménykedni abban hogy mihamarabb helyre áll a tó vizszintje és vízminősége.

Veres Ferenc válaszában még arra is kitért, hogy számára roppantul kellemetlen hogy az ingadozó vízállás miatt az erdőspuszta mohosz által kezelt tavain szinte semmit nem tudnak előre tervezni. Már tavasszal az első telepítés alkalmával attól rettegnek hogy mi lesz vajon ősszel. Mint ahogy ez most ebben az évben itt a Fancsika 1-ben be is igazolódott. A Mohos elnők azt is sérelmezte hogy a kormányváltás óta még kevesebb pénz jut halasításra, ugyanis a fidesz, az  mszp-s kormányzás idején még évente  folyósított 10 millió forintos állami támogatást is megvonta. Ebből a 10 millióbol pl. pontosan tudták fedezni a H.B.megyei Mohosz  teljes területén az év első telepítéseit.

Az elnők az erdőspusztai tavak  jövőbeni vízellátását abszolut kilátástalannak, és elkeserítőnek tartja. Egyetlen megoldásként csak is a CIVAQA program létrehozását tartja, ahol külső, felszini vízutanpótlással, a Keleti- főcsatornából  ide vezetett vízzel állandó szinten lehetne tartani a Fancsikai- tavak, a Mézeshegyi- tározó, és a Vekeri-tó vízállását. Azt is elmondta, hogy a közeljövőben politikusokkal fog találkozni, ahol szorgalmazni fogja ennek a beruházásnak a mielőbbi elkezdését. Ennek értéke 15 miliárt forint lenne. Továbbá reménykedik abban, hogy az uniós pénzek 2014-es újra elosztásánál már nem fogja Debrecen városa figyelmen kívűl hagyni az erdőspusztai-tavak  sanyarú, és egyre bizonytalanabb  vízellátási problémáját.

..és végül de nem utolsó sorban!..Az utóbbi napokban, mikortól  nyilvánosságra került az 1-tó tragédiája, nagyon nagy érdeklődés irányúl t, irányúl a Fancsika-1-es  tározó sorsának alakulására. Nagyon megrendítette ez az esemény nem csak a debrecen környéki horgászok közösségét, hanem más távolabbi természet szerető emberek is nagy érdeklődéssel fogadták, várták a történések alakulását. Ennek a tragikus eseménynek a minél pontosabb, korrektebb, olvasó irányában történő informálásban, a maga szerény eszközeivel az Erdőspusztai Horgász Portál  is  próbálja a részét kivenni. Az utóbbi egy két napban úgy a Fancsika partján, mint itt az interneten több olyan horgásszal, olvasóval sikerült beszélnem, akik egyértelműen támogatják, és pozitívnak értékelik a honlap ténykedését, amit ezennel is szeretnék megköszönni nekik.

Továbbá!… Nagyon megtisztelő számomra,  hogy az általunk készített, nem csak az e témában íródott  híreket, olyan megyei, és országos szinten is kiemelt horgász honlapok is megosztják  hasábjaikon, mint a Kapitális horgászportál, és a Tópart horgászportál. Köszönöm nekik, és nagy örömömre szolgál, hogy így, még több olvasóhoz eljutnak híreink az erdőspuszták világából.

– amennyiben új információink lesznek az 1-es tározóról, rögtön közzé tesszük az oldalon.