DSC01004

Ez év novembere igazán szép idővel kényezteti a természetbe kilátogatókat. Sokan szerveznek még most is kirándulásokat szerte Erdőspusztán, kihasználva a talán a lassan végéhez közeledő napsütéses, kellemes, ősz végi  időjárást.  Teszik ezt sokan azok, akik még az idén, egy utolsó alkalommal szeretnék megcsodálni a hármashegyi pihenőközpontot, a kisvasúton kiutazva, kint   bográcsozva, szalonnát sütve, szórakozni a nagy tisztáson, vagy megcsodálni a nyáron átadott  Zsuzsi-végállomást Természet-házát…Igen ám, de ha jól megnézzük, a már juliusban hivatalosan, nagy pompával átadott, Hármashegy büszkeségének bejáratán, még mindig ott éktelenkedik az a fránya nyomtatvány!.. Hogy mi is ez?.. És hogy  valójában kié, vagy mié az új impozáns létesítmény, és még mindig miért találkozunk zárt ajtókkal?.. Arra próbáltunk meg választ keresni, a téma legilletékesebb szakemberétől, Pintér Gyula bácsitól…

DSC01003

Íme, a szokványos kép, azon látogatók számára, akik a Zsuzsi-vasúton kiutazva Hármashegyaljára, a Természet-háza felől kiváncsiskodnak. – A már többszörösen átragasztott nyomtatvány arról tudósítja a  kiváncsi látogatót, hogy a hivatalos átadás után, lassan félévvel, még mindig nem lett átadva ez a páratlan létesítmény. – Erről a kibogozhatatlan gordiuszi csomóról kérdeztük meg a kisvasút kht igazgatóját, Pintér Gyulát.

Gyula bácsi készségesen állt rendelkezésünkre, amit  ezen alkalommal is  szeretnék megköszönni neki. A kht vezetője  egyértelműen kihangsúlyozta, hogy a Hármashegyi Természet- háza, hivatalosan még nem az ők tulajdonuk. Ugyanis azt, az épittető, a Debrecen város önkormányzata, még részükre, hivatalos átadás- átvétel formájában még nem juttatta  át. –  Így nekik addig üzemeltetési joguk nincs az épületen!  Igaz az összes hatósági-engedély birtokában vannak már, de nem szervezhetnek benne programokat, a közelgő télre való fekészüléseket sem tehetik meg. / fagytalanítás,téli üzemmód kialakítása/ – Kérdésemre, hogy “ez várhatóan mikor fog megtörténni”,  Gyula bácsi annyit tudott mondani, hogy ez remélhetőleg néhány héten belűl be fog következni. Utána pedig már a látogatók számára is megközelíthető, és bejárhatóvá válik a kisvasút új  végállomása.

DSC01001

Ez ideáig még csak a csillagászok voltak fent néhányszor a kilátóban, illetve egy két kisebb rendezvény kivételével, csak a wc helyiség volt használható a nagy nyilvánosság részére.

Pintér úr továbbá arról is informált bennünket, hogy addig semmilyen szerződés kötési lehetősége nincs senkivel, sem csillagászokkal, sem a kisvasúti programok Természet –házával való kombinálásával illetően, míg nincs meg a hivatalos átadás- átvétel, az épittető Debreceni önkormányzat, és a Zsuzsi-vasút kht között.

/szerk.-szerintem- és ez az én véleményem, a város-vezetés  leszarja hogy mi van a természet-házával,  de mondjuk mással is. / pl. CIVAKQVA-terv- erdőspuszta vízellátása/és valószinűleg már azt is elfelejtették hogy az hivatalosan nincs is átadva a kisvasút részére. A kisvasút nem mer szólni mert egy kis pont, a Debreceni önkormányzat meg csak ide-oda tologatja az átadás-átvétel aktáit. A Természet-házát  nyáron nagy pompával átadták, és Kósa úr, és a többi aktatologató mindennél fontosabbnak tartja, a  szerintem nevetséges nagyságokba emelt stadion építés jelentőségét, amely egy szűk réteg érdekeit, szórakozását képviseli, mint akár a már jelen esetünkben is megemlített, és kész kivitelezési állapotú végállomás “rendbe tételét”./

Kérdésemre, hogy “hogyan képzeli el a létesítmény további őrzését”, az igazgató kijelentette, hogy tudtában van az épület érő estleges rabló, vandál támadások lehetőségének, így továbbra is a biztonsági szolgálat fentartásával szeretné biztosítani a Természet-házát… Hogy kivel, vagy kikkel, erről még most nem tudott nyilatkozni.

Arra a kérdésemre, hogy “a  kivitelezés pályázatában megigért utasszámot tudják-e produkálni majd, és milyen programokkal próbálják kicsalni a túristákat a Hármashegyre”, azt a választ kaptam, hogy a szerződés bizonyos bizalmas részeire való tekintettel ezt a vállalt utas-számot nem teheti közzé. / szerk.- ezt az utas-számot pedig valahol már közzé tették, szemfülesek esetleg rákereshetnek/  Azt megjegyezte viszont Gyula bácsi, hogy a vállalt utaslétszám teljesítése fontos követelménye a pályázatnak, de az esetleges nem teljesítése nem jár szankciókkal. A programokról annyit mondott, hogy szeretnének a mostani tradicionális programok közzé jó néhányat beilleszteni. Többek között éjszakai csillagtúrákat, és kiállítások, előadások szervezésével szeretnék becsalogatni a látogatókat az új természet-házába.

DSC01002

Bizonyos hírforrásokból értesűlve, arról is tudomásunk van, hogy az épület őrzését még ebben az évben biztosan a jelenleg megbízott  örző-védő cég fogja ellátni.

A kisvasút december 8.-ig még jár hétvégente. Utána téli pihenőjét fogja tölteni, amelyet majd a február  végén megrendezendő télbúcsúztató fog megszakítani.  Gyula bácsi, és szerintem mi is, abban reménykedhetünk, hogy ez a kis egyszerű, és már ténylegesen nem  nagy energiát felemésztő adminisztrációs átadás- átvétel mihamarabb létre fog jönni. A jövő szezon pedig már teljes egészében úgy kezdődhet,  hogy azt a épület valódi gazdája, a Zsuzsi-vasút kht fogja már birtokolni.

Bízva a jövő szezon gazdagodó program sorozatában, kíváncsian várjuk a folytatást!