DSC01009

Régen jártunk már a Hármashegyi-tavon, így úgy gondoltam hogy ideje széjjel néznünk erdőspuszta legfiatalabb taván…

A tóra való kiérésem alkalmával rögtön a vizhiány okozta problémákkal kellett hogy szembesüljek.

DSC01005

DSC01006

Azt azért tudni kell a Hármashegyi-tóról, hogy igazán ez a víz soha sem száradt ki. Még a nagy 90-es évekbeli nagy tó kiszáradások alkalmával sem. A hármashegyi-tó köszönheti ezt a viszonylag mély kialakítású tómedrének, és a Zúgó érből beérkező bő vízellátásának.

DSC01007

DSC01008

Az egykori csónak-kikötő ajzat betonja is kilátszik a vízből. Régen volt ilyen alacsony a tó vízállása. Már a csónak kikötőből megmaradt tartófák csonkjait is kivágták.

Sajnos ez az erdőspusztai tavunk is nagyon le van amortizálva! Mindenhol csak a múltbéli fejlesztések nyomai találhatóak. Volt csónak-kikötő, volt csónakház alapja, volt stégek, volt szemétgyűjtők. Káosz, ami sajnos az egész anno, “erdőspusztai jóléti fejlesztésekként ” emlegetett  pihenő erdőket sűlytja. /erdőspusztai parkerdők, és víztározói/  Amit a 70 es évek nagy terveiként, és az akkor létrehozott nagy csodaként  meg is valósítottak, ma már  ebből majdnem minden az enyészet, és a nemtörődömség,  a pusztítás áldozatává vált. 

DSC01009

Az egybefüggő  víztükör még mindíg gyönyörű látványt nyújt a szemlélő számára.

DSC01010

Ez pedig a déli oldal, ahol már a tuskósor is kilátszik a tómederből.

DSC01011

DSC01012

A zsilip oldalán látható a kb. 1,5m  víz hiánya.

DSC01013

A tóból a zsilipen keresztül kifolyó víz a Zúgó-érben…. A zsilipen már régen nem folyik át víz. Igaz hogy a csatornában van némi víz, de az teljesen lefolyástalan. Táplálóereje már nincs a Halápi-tó irányába.

A tó gazdáját nem sikerült elérnem. A halőrrel sikerült beszélnem, aki elmondta, hogy igaz megszünt a hőség már jó ideje, de a szegényes csapadék utánpótlás miatt, tovább apadt az őszi hónapok alatt is tó vízszintje. Lehet hogy van még a sziget sarkánál olyan pont ahol még mérhetnénk 1 m-es vízszintet, de a tó legnagyobb részén a fél méteres  magasság megválasztja a tó uralkodó vízállását. Ez sajnos elég rossz jel a nem soká bekövetkezendő vermelés figyelembe vételével. Telepítés még valamikor  nyár végén volt utoljára.

A halőr továbbá még azt is tudtomra adta, hogy a máskor már november 1-én befejeződő tó-örzés, most várhatóan egészen a befagyásig meghosszabbodik. Ugyanis a nagyon alacsony vízszint miatt, félő hogy a magára maradt tavat gereblyézők kosarazók, és egyéb haltolvaj technikát alkalmazó egyének teljesen lerabolnák.