178DSCF2093_copy

Az előzőekben már láthattuk hogy milyen látvány tárul a látogató elé, ha kimegy  a Fancsika-1-es tározóra. Láttuk hogy milyen hatalmas méretű volt a halpusztulás. Hogy micsoda nagy kapitális példányok vesztek oda ebben a halpusztulásban…Most pedig azt adjuk közre, hogy mi a véleménye erről az egészről a Mohosz vezetésének…

A mai nap reggelén kerestük meg dr veres Ferencet, a Mohosz ügyvezető elnökét , aki kérdéseimre az alábbi tájékoztatást adta:

Erdőspusztai Horgász Portál: – Tudomásuk szerint, eddig mennyi hal pusztult ki a Fancsika-1-ből?

Dr Veres Ferenc: – Összesen 20 mázsa hal pusztult ki a tóból.

Erdőspusztai Horgász Portál: – Önöknek mi a meglátása, maradt egyáltalán a tározóban hal?

Dr Veres Ferenc: – 20 mázsa hal pusztult el, és számításaink alapján kb. olyan 15 mázsa maradt még a tóban, amelyek már nagy valószinűséggel meg is maradnak. Zömében az amur állomány, sok harcsa, süllő, és kárász pusztult el.  Megmaradt viszont a ponty állomány zöme, törpeharcsák, és kárászok jelentős része.

Erdőspusztai Horgász Portál: – Milyen rendszerességgel takarítják össze a döglött halakat a tó területéről, és mikor takarították utoljára?

Dr Veres Ferenc: – Már nem kell takarítani mert már megállt a halpusztulás. Ami volt azt már összeszedtük. A tegnapi napon pl. szemétszedést végeztünk, és az esetlegesen még partra sodort dögöt is összeszedtük. Meg van tisztítva a tó, ezzel kapcsolatosan más teendő már nincsen. Folyamatosan kijárunk, és figyeljük a fejleményeket.

Erdőspusztai Horgász Portál: – Ezzel önök lezártnak tartják a halpusztulással kapcsolatos intézkedések sorát?

Dr. Veres Ferenc: – Erre az évre igen. Már csak egy bő hónap van hátra ebből az évből. Az is lehet hogy jövőre pihentetjük a Fancsukai tavakat, nem fogunk rá területi-engedélyt kiadni. Sajnos nagyon kicsi a vízszint, itt a tél, és szinte semmi csapadék nem hullott. Kilátástalan hogy a jövő év elejéig esne annyi eső, vagy hó, hogy pótolja a hiányzó vizet. Az pedig most nem fog bennünket megmenteni ha 20, vagy 30 centivel emelkedni fog a tavak vízszintje, mivel másfél méter hiányzik belőlük. Ilyen alacsony vízbe pedig nem kockáztathatjuk meg a haltelepítést, sőt még a benne lévők léte is kétséges ilyen alacsony vízben. Eddig nagyon úgy néz ki hogy pihentetni fogjuk a Fancsikát, nem lesz területi-engedély kiadás.

Erdőspusztai Horgász Portál: – Meddig bérli a Mohosz a Fancsikát?…és milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Dr. Veres Ferenc: – A bérleti szerződésünk, mint minden állami vízre kötött szerződés 2015. december. 31.-én jár le.  Az állam 15 évre köti ezeket a szerződéseket, az állam, pályáztatások utján 15 évre adja ki tavait. Ez nem csak a fancsikára, hanem az összes állami vízre érvényes. Így az összes erdőspusztai víztározóra is . A jövő év első negyedévében megváltoztatnak több vízügyi törvényt is, így még nem tudunk a jövővel kapcsolatban tervezni. Lehet változni fog az egész pályáztatás rendszere.

Erdőspusztai Horgász Portál: – Meg fogják pályázni 2015-től a Fancsikai tavakat?

Dr. Veres Ferenc:- Ez még most nem tudom megmondani. mint ahogy az előbbiekben mondtam is, még nem tudjuk mi változik jövőre. Jövő év elején változni fognak a vízügyi törvények. Sőt még az is lehetséges hogy az állam, nem fogja kiadni a tavait. Ez mint az állami vagyonkezelőtől, és az illetékes Vidékfejlesztési minisztériumtól függ. Nem tudok még most erről nyilatkozni.

Erdőspusztai Horgász Portál: – Az előbbiekben említette hogy pályázat útján nyerték el 2000-ben is, és előtte is  a Fancsika, Bodzás, Haláp üzemeltetési jogát. A többi állami tulajdonú erdőspusztai tó miért nem az önök kezelésében van?

Dr. Veres Ferenc: – A vekerit 2000- ben  egy magán befektető nyerte el, a Mézeshegyet a Zöld-arany horgászegyesület. A mézeshegyre nem pályáztunk, ugyanis a Zöld-arany horgász egyesület egy  tag-szövetségünk. Természetesen ők ellenük nem indultunk. A hármashegyi-tóval ugyanez volt a helyzet, ott a Honvéd horgászegyesület indult, Ők is tagjaink közzé tartoznak. Az egy másik dolog, hogy ott is egy magán befektető nyerte el a tó bérlését 2015 december 31-ig.

—————

Ez volt a Dr. Veres Ferenccel készített interjúm…Hogy kinek mi a véleménye az előbbi sorokat olvasva?.. Hogy megtett-e mindent a Mohosz a Fancsikai halpusztulás megelőzésével kapcsolatban?… hogy maximálisan helyt állt-e, a krízis helyzet kezelésében?… és ezt mennyire végezte lelkiismeretesen?… ezekről a kérdésekről gondolom mindenkinek van véleménye…Ha úgy gondoljátok hogy megosztjátok a többi olvasóval szivesen látjuk az egész “halpusztulás” témakörröl a véleményeiteket.

Remélem erről a szomorú eseményről már nem kell több negatív hírt közölni  itt az oldalon.