DSC01098

December 17.-ét írunk, a tél első hónapjában járunk. Túl vagyunk az első komolyabb havazáson, és a novemberi “tavaszban” még meghorgászható tavak már mind befagytak. Lassan elérünk ennek az évnek is a végére, nem soká karácsony, igazándiból már vége a peca szezonnak. A tél egyedi varázsát kihasználva, elindultunk a Szentannapusztai tóra,készíteni néhány téli  képet, és beszélgetni egyet a tó gazdájával…

DSC01087

DSC01088

DSC01089

DSC01090

DSC01091

DSC01092

DSC01093

DSC01094

DSC01099

DSC01101

DSC01104

A látvány ami fogadott bennünket , nem sokban különbözött az utolsó októberi látogatásunk óta tapasztaltaktól. Víz sajnos továbbra sincs a tóban. A novemberi csapadékszegény időjárás még jobban lefogyasztotta a tó amúgy is nullával egyenlő vízkészletét. Száraz, néhol tocsogós partszakasz mellett sétálva jutottunk el a tározó közepén lévő halőr házhoz. A szemfüles gazda rögtön észre vett bennünket, éber kutyái már messziről jelezték hogy idegen közeleg a tó belseje felé.

Pataki Zsolt tógazdával sikerült néhány szót váltani, a legutóbbi látogatásunk óta eltelt két hónap történéseiről, és ismertette terveit a jövőre vonatkozólag is.

Zsolt a legfőbb problémát a tó üzemeltetésével kapcsolatban, még mindig   mint a vízhiányt ecsetelte. Elmondása alapján nagyon sok pénzt költött arra, hogy a tó végében lévő, mesterségesen felduzzasztott részbe, ami kb. 1 hektár,megfelelő mennyiségű vizet szivattyúzzon. A tó ezen részén sincs magas vízszint, de legalább az ide áthelyezett halak, amely legnagyobb része amúr, így legalább nagyobb biztonsággal vészelhetik át a telet, és így ő is jobban nyomon követheti a fagyást, és kevesebb energiát kell fordítania a lékelések elvégzéseire is…Elmondása alapján, a tó teljes területéről, a tó ezen elkerített részére mint egy 25-30 mázsa halat helyezett át. Ezek közt volt rengeteg csuka, compó, ponty, és nagyon sok amur. Álítólag a legnagyobb amur amit áthelyeztek, 25 kg körüli volt.

A jövő év tervei után kiváncsiskodva, Pataki Zsolt elmondta, hogy változtatni akar az eddig felvett szokásokon, és több terv variáció is jár a fejében. Nagy valószinűséggel, a tó legnagyobb részét nem fogja intenzíven halasítani, mível az hatalmas terület, és még oda a víz visszatérése sem biztos. Ha fogja is, valószinüleg kisebb amurokkal fogja betelepíteni, amelyektől azt várná hogy az elburjánzott vizinövényzetet ritkítsák ki. Az is a tervvariációi közt szerepel, hogy a megnövekedett amúr állományának egy részének értékesítése után, annak árából kisebb pontyokat vásárol. Így ezzel kiszeretné elégíteni azon horgászok igényeit is, akik nem mint sporthorgászok, hanem mint húshorgászok érkeznek a tározóra. Némileg átszeretné alakítani az eddig bevett stratégiáját, ugyanis  a jövő évben a tervezett 2-3 kg os pontyok telepítésével, nyitni szeretne azon horgászok irányába is, akik nem csak meg szeretik fogni a halat, hanem haza is akarják vinni.

Jelenleg a tógazda nem ad ki napijegyet a tározóra, ugyanis nem szeretné ha most vermelés idején, a jégen dübögő horgászok megzavarnák az amúgy is szűkösen lévő halakat.