Bevezető

Debreceni Erdőspuszták. – Ezt a kifejezést halván, nagyon sok embernek automatikusan  ugrik be, a Debrecentől keletre húzódó jóléti övezet területe.   Hogy ez a hely  mióta szolgálja a környékbeli emberek szórakozását, pihenését?.. és hogy milyen változásokon ment át a táj azóta hogy elkészültek a fejlesztések?  Vagy hogy azelőtt mi volt a nevezett helyen?  –  Ezekre  a kérdésekre szeretnék választ adni, a most induló “Erdőspusztai pihenőövezetek története” című információs gyüjteményből.

Mindazok ellenére hogy nagyon sok helybéli ember  tisztában van az Erdőspusztai környezet jelenével, csak nagyon kevesek ismerik a pontos múltját, kialakulásának, fejlődésének történetét. .  Vagy azért mert  nem éltek még a 70-es, 80-as években, vagy pedig  még akkoriban nem jártak az említett övezetben.

Igazán nagyon kevesek, és nagyon keveset tudnak a tórendszerek, és a pihenőövezetek keletkezéséről. Sajnos már kihaló félben van az a generáció, akik tervezték és kialakították ezt a kelet-magyarország “gyöngyszemének”  nevezhető, nagy reményekkel kialakított  üdülőövezetét. – Jómagam már a 70-es évek végétől járom az erdőspuszták tavait, pihenőparkjait, így bátran állíthatom magamról, hogy az erdőspusztai táj megszállottjának tekintem  magam. Túráim, horgászataim alkalmával  nagyon sok emberrel találkoztam az említett helyeken, idősekkel fiatalokkal egyaránt. Debrecenből, a Debrecen környéki településekről érkezettekkel, sőt, főleg a 80-as években, egészen messzi helyekről ideérkezőkkel is. Jelen voltam a területen  az erdőspusztai fejlesztések vírágkorának említhető  80-as években ugyanúgy, mint a lehanyatló, és pusztulásra itélt     jelenlegi helyzetében is. Sok tévhit  uralkodik a tározók keletkezését illetően.   Ezek közül egy kettő…  Voltak horgászok akik váltig azt állították hogy rabok ásták a tavakat. Mások szerint eleve meg voltak ezek  vizek , csak  zsilippel szerelték fel őket a vízszabályzás biztosítása érdekében.

Hogy hogyan és mikor építették ezeket a parkokat, jóléti övezeteket,és milyen célzattal, erre  fogunk válaszolni, képekkel, térképekkel  illusztrálva.

Az emlitett erdőspusztai pihenőparkok, és tározók létrehozási  programja immár 40 éve kezdődött.Épp ezért már nehezen lehetett találni olyan hiteles hírforrást e témában, aki  feltudta eleveníteni azt a munkát, és azokat a terveket, amelyek az egész fejlesztés elindulását, kivitelezését  jelentették.

Hosszú körbetelefonálgatások következménye képen, és sok elutasítás ellenére, sikerült két olyan emberrel beszélnem, akik a kezdetektől  fogva részt vettek az erdőspusztai “álom” létrehozásában.

Ebben a munkában nagy segítségemre volt Pataky Károly a FEFAG nyugalmazott  vezérigazgatója, és nagy segítségét vettem Szemerédy Miklós nyugdíjas, gyémánt diplomás erdőmérnök kiadványainak, és személyesen átadott információinak.

A téma nagyságára való tekintettel, úgy gondoltam hogy egy sorozatként fogom megjelentetni a különböző erdőspusztai tározók, és pihenőparkok keletkezésének,  és az azóta folyó üzemeltetések   leírását.   A tervek szerint  hetenként fogom közre adni  az egyes parkok, tározók kialakítását,  üzemeltetésési menetét,  és jelenlegi helyzetének ismertetését..

Ajánlom ezt az ismertető sorozatot mindazon természet szerető emberek számára, akik horgászok, kirándulók, túristák, vagy csak úgy spontán jártak már ezeken  a változatos tájú, 40 éves múltra visszatekintő, országos hírű pihenőhelyeken. Egyben tisztelegni szeretnék ezzel a munkámmal  azon emberek előtt, akik kitalálták, és megvalósították  ennek a közel 10 000 holdas   változatos felszinű, vegyes erdőterületnek, a  jóléti környezetté való átalakítását.

 

                                                              harangozó ferenc