Az állami horgászjegyet nyilvántartó és kiadását engedélyező “SZÁK” program januártól elindul. Az állami horgászjegyet forgalmazók eldönthetik, hogy 2013. év első félévében a programot online vagy offline módon használják. Ez átmenetileg könnyebbség a jegyet forgalmazó szövetségek és egyesületek részére. Mindezt az tette lehetővé, hogy a szövetségek álláspontja alapján a MOHOSZ a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) felé is írásban jelezte, hogy a január 1-ével történő online programhasználat, tényleges adatbázis és begyakorlott programkezelés nélkül gondokat okozhat a horgászok kiszolgálásában, növelheti az ügyfelek várakozási idejét..

A minisztériumok megfontolták és elfogadták az országos szövetség részletes észrevételeit és a VM javaslatára a KIM úgy döntött, hogy januárban még nem írja elő a SZÁK program kötelező használatát, így egy átmeneti időszak lesz, mely offline módon lehetővé teszi a program adatbázisának építését. Várhatóan július 1-től viszont az összes állami jegy forgalmazónak már kötelező lesz a program online módú használata. Több forgalmazó szövetség és egyesületei már előzetesen jól felkészültek a program használatára, így ők megkezdhetik, megkezdik a horgászjegyek ilyen jellegű forgalmazását. Ezt a megyei halászati hatóságok a forgalmazási díjban foglalt ösztönzéssel is segítik.

A horgászokat, a horgászati okmányok megújítóit, kiváltóit a forgalmazás módszereinek változása nem érinti, nem érintheti. Valamennyi állami horgászjegy forgalmazó arra törekszik majd, hogy gondok nélkül ki tudja szolgálni a horgászokat és az állami horgászjegy váltása ne okozzon időbeli többlet terhet, sem az ügyintéző, sem a jegyet igénylő számára. A program egyik célja az állami jegy váltásától eltiltottak kiszűrése pedig maradéktalanul megvalósulhasson.
Végül, tehát minden horgász továbbra is az egyesületét keresse fel horgászati okmányainak megújítása érdekében és egyesülete már új módon, de a horgász számára remélhetőleg nem észlelhetően szolgálja ki állami horgászjeggyel.

Forrás: mohosz