DSC01230

HALÁPI-TÓ !…ennek a szónak a hallatán a legtöbb erdőspusztai horgásznak vegyes érzelmei támadnak a hellyel kapcsolatban. Kettős kép fogalmazódik meg a Halápot ismerők részéről.  Egyrészt egy gyönyörű  vadvizi övezet, mely kizárólagosan “önfentartó” módon gondoskodik teljesen “bio” halálományáról, másrészt pedig egy jobb sorsra méltó, elvileg MOHOSZ kezelésű “horgászvíz”, amely nem hogy semmiféle gondoskodásban nem részesűl , de rendszeresen minden évben lerabolják, és még a vízellátása is egyre bizonytalanabb…

Szerintem nagyon sok a cikket olvasó horgásznak okoztak már kellemes örömteli pillanatokat, és maradandó horgászélményeket a Halápi-tó gyönyörű  kilón felűli kárászai, és sportosan küzdő 4-5 kilós csukái.  Sajnos ez már a múlté. A tavalyi év extrém szárazsága ugyanis nem kímélte ezt az erdőspusztai tavat sem. Az elmult nyáron teljesen kiszáradt, és elpusztult a teljes halállománya.

Ebben az évben úgy látszik feltöltödik a tó, kb. 30-40cm víz hiányzik még belőle. Mint ahogy majd a következő képek mutatják is, régi képében pompázik a tározó. Egyesek azt mondják hogy a 90-es évekbeli kiszáradása utáni 1-2 évben is össze tudta kapni magát a tó, és kisebb csukák, kárászok vörösszárnyúak már ennyi idő elteltével is  foghatóak voltak. Ami viszont biztos!… Ahhoz  jó pár évnek el kell telnie hogy újra  kilós- másfél kilós kárászokat, és 5-6 kilós csukáknak örülhessünk ezen a helyen.

DSC01222

A  Halápi-tavat tápláló Gúthi-ér medrében viszonylag magas vízszint tapasztalható.

DSC01223

DSC01224

DSC01225

A következő képek pedig a tavon készültek.

DSC01228

DSC01229

DSC01230

DSC01232

DSC01234

DSC01235

DSC01227

DSC01236

DSC01237

A rutinos Halápi “vénrókák” azt is mondogatják, hogy a tó belsejében vannak olyan árkok, amelyek még a nagy szárazságok idején is vizet rejtenek. Itt sok hal meghúzódik, és ennek köszönhető a Halápi-tó hihetetlen regenerációs képessége.

A Halápi-tavon ebben az évben nem lehet horgászni, ugyanis ez a tó is, és a Bodzás-tó is ugyanúgy a “kíméleti övezethez” tartoznak mint a Fancsikai-tavak. Lehet hogy ez a hír a Halápi-tavat kedvelők között nem népszerű, viszont a másik oldalról nézve,  nagyon jól jön most a tározó újra születő halállományának ez a kis pihenő.