DSC01276

Április 27.-én zajlott a már nagy hagyománynak örvendő kisvasúti nap a Hármashegyalján. Programok széles tárháza fogadta a kirándulókat. Rézfúvósok, tánckar, tombola úgrálóvár  és még ezernyi program várta  a szabadba vágyókat….

Az elmult ídőszakban  március 15-én elmaradt egy program a rossz időjárás miatt, de mostani jeles eseményen egy szavunk nem lehetett az időt illetően. Sőt még lehet egy kissé melegre is sikeredett. Akik a nagy melegben megszomjaztak, és nem hoztak magukkal hűsítőt, azok a büfében olthatták szomjukat. Az ilyen tradicionális ünnepeken étellel is kinálják a vendégeket, amelyet most a Fráter tanya szervírozott Volt sűlt kolbász, hurka, és a bográcsban slambuc is főtt a megéhezett vándoroknak.

Közvetlenúl a programok megkezdése, a rendezvény megnyitása előtt két szerelvény érkezet ki Hármashegyaljára. Ezeken a vonatokon a kalauz szerint mintegy 200 látogató jöhetett ki. Többen autóval is érkeztek, elsősorban a környező településekről, Vámospércs, Haláp, de a debreceniek közzül is volt aki a Zsuzsi helyett inkább az autót választotta. Az összlétszám kb. 250-300 ember lehetett. Erről a  Zsuzsi fiatal kalauza is azt mondta, hogy “azért jöhettek volna többen is”.

A rendezvény szervezett volt, és szerintem minden látogató talált a programok közt magának tetszőt. Ami talán egy kicsit sablonos volt a rendezvényen, hogy a fellépők  ugyanazok voltak mint a  tavalyi hasonló eseményeken . Ami persze nem azt jelenti hogy a műsor nem volt jó, csak szerintem egy kis frissítés rá fért volna a programra. A Természet háza előtt, a Kisvasúti nap alkalmából egy nagyon nagy ritkaságokat felvonultató kiállítást is bemutattak. Ezen a bemutatón ma már nagyon nagy értéknek számító régi képeken láthatta a szemlélő hogy miként is működött az 1978 május  elsején útjára indúló úttörő-vasút. A rögtönzött tárlaton megtekinthetőek voltak továbbá olyan  régi villamos, és vonatbérletek, vonat és villamos alkatrészek, amelyek 30, 50, 100 évvel ezelőtt voltak használatosak a DKV járművein.

DSC01277

2013-04-27 10.37.46

Az eseményre kinyitották a Természet házát ís, illetve hogy konkrétan  fogalmazzak , hozzáférhetővé tették a wc-t. Annyit tudunk a természet házáról hogy az előző  híresztelések ellenére Debrecen városa még mindíg nem adta át a Zsuzsi KHT-nak.  Az épület még mindíg mint egy nagy ösznépi illemhely üzemel “Zsuzsis” rendezvények alkalmával. Az épületben sem rendezvényeket nem szerveznek, de még  a csillagvizsgálót sem üzemeltetik.  Félig meddig hivatalos forrásból értesülve tudom, hogy az idei évre már szerveztek volna két alkalommal is csillag-túrát, de a csillagvizsgáló műszaki állapota a látogatók fogadására nem alkalmas.

Akik jártak benn az épületben azok láthatták hogy a kezeletlen osb mennyezet beázik. Kívűl az épület falán hosszirányban felszegelt kezeletlen pucér deszkák lógnak az épületről. Mivel semmiféle vegyszeres kezelésnek nem vetették alá felhelyezés előtt, így a nedvességtől penészesek, és teljesen le vannak feketedve, kezdenek elrohadni.  Mint egy kísértetház úgy néz ki az új, sok millió forintból épített “TERMÉS   T  HÁZA” .

DSC01292

Csak megjegyzés képen mondom, ezt az épületet tavaly nyáron adták át, illetve helyesbítek, egy nagy flancos partyval egybekötött dínom-dánommal csináltak egy mű-átadást!!

DSC01272

2013-04-27 10.27.51

2013-04-27 10.28.20

Tudom hogy nem szép dolog ilyenekről beszélni egy kisvasúti nap alkalmából, de sajnos ez is a kisvasút életéhez tartozik, és szerintem nem csak én, hanem nagyon sok természetjáró, és természetszerető ember megbotránkozva látja hogy egy tőbb tízmilliós beruházást amely az erdőspusztai Hármashegy , ahogy az átadáskor a projekt menedzser mondta, “origója,” ezt  ilyen trehányúl, nemtörődöm módon kezelik.