2013-04-02-10-30-52_thumb

A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szövetség egy újabb közleményt adott ki, amelyben megnevezi a május elején végrehajtandó általános haltelepítés időpontját, és a Látóképre, és a Keleti-főcsatornára érvényes éjszakai horgászat előírásait. Továbbá informálódhatunk a horgászvizsgák helyéről és időpontjáról is. A rövidesen következő pontytilalom szabályait illetően pedig Veres Ferenc adott némi felvilágosítást…

1./ Május 6-án (hétfőn) folytatódnak a halasítások a megyei horgászszövetség horgászvizein.

A Szövetség ezúttal 6.500 kg méretes pontyot vásárol és azokat helyezi ki a látóképi- és a fancsikai tavakba, a Keleti-főcsatornába és – az árvízi helyzettől függően – a Hortobágy-Berettyóba.

2./ A halfogási tilalmi időket a fogási naplóban leírtak szerint kell betartani.

3./ A Szövetség ezúton is felhívja a figyelmet, hogy az éjszakai horgászat idején (Keleti-főcsatorna, Látókép) a horgászhelyek megvilágítása kötelező.

A horgászhelyet nem feltétlenül fáklyákkal, inkább a villamossági üzletekben megvásárolható, sötétedéskor automatikusan kigyulladó fényforrással javasoljuk megvilágítani.

4./ Az új belépők részére előírt horgász alapismereti vizsgáztatásra május 6-án (hétfőn) 13 órakor Debrecenben, a Technika Házában kerül sor. (Nagy Lajos király tér 1-5.)

Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szövetség

Több olvasónk érdeklődött hogy a május 2.-án életbe lépő Fancsikai pontytilalom milyen horgászati szabályokat határoz meg az ez időszakba  is pecázni kívánó  horgászoknak.

Megkérdeztük a Horgász szövetség elnökét..

Dr Veres Ferenc közölte: A Horgász Szövetség vizein május 2.-tól junius 15-ig nem lehet pontyot fogni, az ilyenkor szokásos ponty ívás miatt. Ugyanis kimutatható hogy a nevezett horgászvizeken eredményesen ívik le a ponty, amelynek fejlődő kisebb egyedei megtalálhatóak ezekben a vizekben. Ezért a vezetőség szükségesnek tartja, hogy az országos horgászrendben meghatározott tilalmi ídőt ezekre a vizekre újra visszaállítsák.

A horgászvizek partjain kifejezetten pontyfogásra alkalmas szereléket, technikát  nem lehet használni./ pl.bojlis/ Tudható hogy nehéz különbséget tenni és itélkezni a halőrnek  abban hogy ki milyen felszereléssel kárászozhat , és mi az a szerelék ami már pontyozó készségnek számít, de a szövetség megkéri a horgászokat hogy ponty megakasztása esetén,azt  haladéktalanúl helyezzék vissza a vízbe. Mivel kárászozni, és pontyozni ugyanazon könnyű felszereléssel is lehet, ezért itt a becsületesség, és a horgászok lelkiismerete lesz a mérvadó.

Aki viszont a szabályokat megszegi, és az esetlegesen megakasztott pontyot nem dobja vissza, annak a területi engedélyét a MOHOSZ a helyszinen bevonja.