DSC01320

A ma délelőtti órákban megtörtént a májusi haltelepítés a Fancsikán, Látóképen, és a Keleti-főcsatornán. A Fancsikai tavakhoz a déli órákban érkezett meg a halszállító autó, amelyet már mind két tavon kíváncsiskodó horgászok vártak…

A telepítés a 2-es tavon kezdődött. A Fancsikai-tavakba a mai napon 20 mázsa hal lett kihelyezve. A 2-es tóba 6,5 mázsa, az 1-es tározó pedig 13,5 mázsát kapott a májusi “áldásból”. A pontyok 1-2,5 kg- osak voltak, átlagolva 1,3 kg jött ki.

DSC01340

A 2-es tavon a csipkebokornál, a zsilip mellett történt meg a halak vízbe engedése.

DSC01327

DSC01331

DSC01333

A 2-esen történő telepítéskor egy  kis “prücök csúszott a  vízbe helyezésbe, ugyanis lecsúszott a csuzda tartó heveder, minek folytán a halak a tartályokból mint “repülőhalak” estek a földre, majd onnan a vízbe. Szerencsére a földre esés nem viselte meg a rémült pontyokat, így a vízbe jutás után mind rendben elúsztak.

DSC01332

2013-05-06 11.32.29

Némi tévhit alakult ki a horgászok körében a Fancsikai-tározón, ugyanis a kintlévők legnagyobb része abban a hitben volt, hogy a mostani telepítés után is, úgy mint máskor, 3 napos általános horgásztilalom van.

A félreértések elkerülése végett viszont szeretném kijelenteni, hogy jelenleg csak a május 2-tól junius 15.-ig tartó ponytilalom van érvényben. Ami azt jelenti, hogy a más haltelepítések utáni 3 napos általános horgászati tilalom nincs megtartva!!! Tehát akár már ma is lehet horgászni más halra, de pontyra csak junius 15-től!

2013-05-06 12.43.51

Az 1-es tóra úgy fél 1 tájban érkezett át a teherautó. A kihelyezés a múltkori telepítéshez hasonlóan ismét két helyszinen történt.

Először a félsziget előtti kövezésnél lett egy konténernyi ponty a vízbe bocsátva.  Ezek után pedig a zsilip oldalában egy üres beállóban fejeződött be a májusi telepítés, amely hírére sok  parton űllő pecás  vette kiváncsian körbe a halas autót.

2013-05-06 13.00.49

2013-05-06 12.51.21

2013-05-06 12.51.26

2013-05-06 13.03.00

Azért néhány amúr is “becsúszott” a  májusi pontyok közzé! Mosolygó arc

2013-05-06 13.04.18

Dr. Veres Ferenc is kivette a részét a halak biztonságba helyezésében.

Természetesen most is a MOHOSZ vezetősége felügyelte a telepítéseket. A mostani halkihelyezés is probléma mentesen zajlott, szinte minden betelepített hal elúszott a vízben, beteg vagy döglött halat ezúttal sem láttunk. Igaz volt egy kis malőr a 2-es tavon, de szerencsére  a fölre esésben nem pusztultak el halak.

A behelyezett halak egy része még a szokatlan környezettől megilletődve, és az utaztatás stresszétől megkábulva,  egy darabig a part mellett  regenerálódtak, de nem sok idő elteltével, és a részvevő horgászok, nézelődők segítségével, komótosan a biztonságot jelentő nagyvíz felé vették az irányt.

A telepítés közben Veres Ferencet faggattuk a jövő terveiről, amelyről elmondta, hogy számításaik szerint junius elején is tartanak majd újabb halkihelyezést a MOHOSZ kezelésű vizekbe. A szokatlan meleg ellenére, szerencsére még bőven érkezik a vízutánpótlás a tavakba. Sőt még plusz víz is van a tározókban, amelyet a 3-as  tó irányába ürítenek.

Továbbá azt is elmondta, hogy a beigért csuka, és balin telepítést is rövidesen megszeretnék valósítani. Kárász, keszeg valószinűleg ősszel kerül a horgászvizekbe, ugyanis ezek a halfajok csak abban az időszakban helyezhetőek  a vízbe biztonsággal.

Megkérdeztük továbbá hogy nem-e tervezik a Fancsikán,   a Látóképen már megszokottá vált alkalmi éjszakai horgászat bevezetését… Erre a vezetőség azt a választ adta, hogy a Fancsikán nem fogják ezek után sem engedni az éjszakai horgászatot, mivel annak ellenörzése nem megoldható. Nagy a terület, így nem tudják felügyelni a horgászat szabályainak betartását.

Természetesen a “kisördög” csak dolgozott bennünk, és nem hagyhattuk ki hogy az amúrtelepítésről is érdeklődjünk. Mint tudjuk, nagyon megcsappant az amurállomány az utóbbi években a Fancsikán. Mivel az únió tájidegen hallá nyílvánította az amúrt, az már jó néhány éve nem telepíthető az állami tavakba.

Az amurtelepítéssel kapcsolatosan a horgász-szövetség elnöke elmondta, miszerint amúrt szeretnének telepíteni, de ehhez a Halászati hatóság engedélye szükséges. A halászati Főfelügyelőséggel történő konzultáció után a horgászok kívánságára, és az amur köztudottan vízminőség javító  hatására hivatkozva, szeretnének telepíteni ebből a közkedvelt növényevőből.