DSC01357

Minden évben május 10-e a madarak és fák napja Európában. A Hármashegyen  május 11.-én rendezték meg az eseményt, amely 10,30-kor vette kezdetét.  Az eseményt a sokrétűség jellemezte, ugyanis  a  természetjárástól a filmvetítésig, a tesztírástól a játszóházig, madárröptetésig, minden megtalálható volt…

Hogy mi is a madarak és fák napja?!

“1902. május 19-én, Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a madarak és fák napját, amelyet az 1906. évi I. törvénycikk szabályozott. Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő: évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse. Megünneplésének időpontja változó.”

DSC01345

A kiállított ismereterjesztő anyagok a Természet házában lettek elhelyezve. Ugyanitt alakították ki az alkalmi játszóházat, és a tesztlap kitöltésére, és a kézműves foglalkozásra is itt került sor.

 A teszt egy 10 kérdésből álló kérdéssor volt, mely a madarak  és fák ismeretéről mérettette meg a vállalkozó szellemű vendégeket. A tesztsor kérdései nem voltak könnyűek, de akik végig részt vettek a rendezvényeken, és figyeltek, azok számára nem volt nehéz megválaszolni a kérdéseket

Az értékelés alkalmával két telitalálatos tesztlap találtatott, amelyek tulajdonosai madárodut, illetve könyveket nyertek.

DSC01344

DSC01346

DSC01347

DSC01348

DSC01349

DSC01353

A madártani előadás, és a bemutató a nagytisztáson került megrendezésre. Mintegy  50 ember gyült össze a területen, akik  tágra nyílt pupillával figyelték a dél-amerikából származó ragadozó madár manővereit. Az előadást, és az utána következő  madárreptetést a Hortobágyi Állatkórház Alapítvány munkatársai  tartották.

DSC01354

DSC01355

DSC01356

A számomra megjegyezhetetlen nevű ragadozó madár néha lazára vette a figurát, és  “denevér pozícióban” múlatta az időt. Mosolygó arc

DSC01357

DSC01359

DSC01362

DSC01363

A madárkórház munkatársai egy szinvonalas előadásban ismertették mondanivalójukat, amely egy átfogó tájékoztatást próbált meg adni a sérült madár kezelésétől kezdve, a különböző hívható segélyhelyek címéig. Továbbá ízelítőt kaphattunk a sólymászat, és ragadozó madarakkal történő vadászat történelméből is.

A programok végeztével én mint egy egyszerű érdeklődő, jónak, és érdekesnek  értékelem az eseményt.  Remélem a tradicionális  vasutas ünnepek közt máskor is be fognak iktatni efféle érdekes rendezvényeket.