dsc01244_thumb

A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szövetség egy közleményt juttatott el hozzánk, amelyben összefoglalja a 2013. első félévének  Fancsikai-tavi történéseit, telepítések eddigi beruházásait, és néhány szóban a horgászok által elkövetett  sajnálatos  fegyelemsértésekről is szót ejt…

Fancsika – június közepe

Az a szomorú tény, hogy az első negyedév a víz hiányában teljes egészében kiesett a horgászatból a fancsikai tavakon jelenleg is érezteti még a hatását.

A második negyedév ugyan még nem zárult le, s így jelenleg nem felmérhetőek még a tavak jegyforgalmi adatai, az arra járók azonban úgy látják, hogy kisebb létszámban ülnek a partokon a horgászok.

Amikor már bízni lehetett a tavak ismételt feltöltődésében, megkezdtük a haltelepítéseket, március 25-én, április 2-án, május 6-án majd június 10-én összesen 6500 kg méretes pontyot, május 28-án pedig 5000 darab előnevelt süllő ivadékot telepítettünk a két fancsikai tóba: az említett halmennyiség értéke 5 millió 50 ezer forint.

A horgász szövetség mindenképpen szeretné a debreceni-erdőspuszta e kedvelt, jelenleg optimális vízellátottságú tavait a következő időkben is halasítani, ennek „csupán” az onnan származó jegybevételek szabhatnak határt.

A korábbi évekhez képest az ismert kényszerűség miatt sokkal később, csak március legvégén kezdődhetett meg a jegyforgalmazás, az engedélyek csökkentett áron kerültek értékesítésre, s ez így együttesen lehet, hogy kisebb éves bevételi volument fog eredményezni.

A Szövetség az elmúlt egy év „viszontagságai” közepette is a tavak fennmaradását, működtetését, a horgászni idejáró embereknek a megszokott környezetükhöz való ragaszkodását tartotta mindig szem előtt.

Arra a kérdésre, hogy az idén még pontosan mennyi halat fogunk a fancsikai tavakba telepíteni – nehéz lenne válaszolni, hiszen a tények, a számok (mármint a bevételi számok) makacs dolgok.

Nagyon örülünk, hogy a tavak újra élnek, mert most ez a legfontosabb!

(Sokan csak legyintettek erre az ősz és a tél folyamán.)

Célunk sem lehet más, mint hogy életben is maradjanak: ezt kell elősegíteni környezetvédelmi munkákkal, ha kell az algák elleni meszezéssel, a Haláp – és Bodzás tavakból szükség esetén vízátvezetéssel, s amennyire lehet haltelepítéssel.

Sajnos, amikor a horgászattal összefüggésben elkövetett szabálysértések adatait vesszük szemügyre a fancsikai tavak nevével akkor is találkozni kell.

Az idei horgászidény eddigi szakaszában 6 itteni fegyelemsértő horgász ellen kellett intézkedni, rendőri, halőri feljelentést tenni, másokat figyelmeztetni.

Az ember ezek láttán el- elképed: lehetséges az, hogy 2013-ban valaki nem tudja azt, hogy horgászni csak engedéllyel szabad?

Nem tud különbséget tenni 24 és 30 cm-es ponty között?

Lehetne folytatni ezt a sort.

Az ember ugyanakkor sajnálja is az ilyen cselekmények elkövetőit: nem egyszer nehezen élő, kispénzű emberekről van szó és kemény büntetések követik meggondolatlan tetteiket.

De hát rendnek kell lenni, a szabályokat be kell tartani.

HBM-i Horgász Szervezetek Szövetsége

Köszönjük a Horgász Szövetség tájékoztatását.