nincs_pénz

Mint ahogy olvashattuk is  a Horgász Szövetség legutóbbi tájékoztatójában, ebben a hónapban nem lesz a Fancsikán  haltelepítés… Ebben a bejegyzésünkben  mi  azt igértük, hogy hétfőn, azaz a mai napon utána járunk hogy mi az oka ennek a döntésnek. Azt már a MOHOSZ előző nyilatkozataiból sejthettük, hogy a kevés eladott területi jegy  ára nem sokáig fogja tudni fedezni a havonkénti telepítéseket…Ma erről érdeklődtünk, és erről a témáról kérdeztük  meg dr. Veres Ferencet…

Az elnök elmondása alapján igen kevés területi-jegy fogyott az első fél évben.

A Horgász Szövetségen belűl megtörtént az első félévi zárszámadás, amely egyfajta leltár az elmúlt időszak bevételeiről, kiadásairól. Ezen leltár alapján  junius 30.-val bezárólag, 240 db felnőtt  éves területi jegy, 19db kedvezményes 70 éven felűlieknek szóló, és 8 db éves ifjusági jegy fogyott. Ez a mennyiség kb. fele annak  ami tavaly  kiadásra került.

A szerény bevételekkel szemben pedig jelentős kiadással számolt a szövetség, ugyanis eddig, 2013-ban, a Fancsikai telepítésre 5 millió 50 ezer forintot költöttek

Amur telepítésről annyit tudtunk meg,hogy folynak az egyeztetések az illetékes hatósággal, amely telepítés  a vízminőség megóvása érdekében történne. Ha ezek az engedélyek még meg is érkeznének van egy másik jelentős akadály az elfogyott pénz. Ezen a helyzeten csak az tudna változtatni ha az év további részében is lenne bevétel, vagyis vásárolnának napi. és éves területi jegyeket a horgászok… Tehát épp ezért, még az ez évi amurtelepítés nem biztos.

Megkérdeztem az elnök urat hogy “esetleg augusztusba  számithatnak –e  a fancsikai horgászok haltelepítésre !?”, de erre biztos információval nem tudott Veres Ferenc szolgálni. Mindösszesen annyit mondott, hogy ezt majd a juliusi bevételek fogják meghatározni.

 

Így igazándiból nekem erről az jött le, hogy sajnos, vagy nem sajnos, de csökkent az idén az érdeklődés a Fancsikai-tavak iránt. Hogy ez most jó vagy nem, arról lehetne vitatkozni. Mert egyértelműen nem jó azoknak akik több telepítésre vágynának, de viszont meg jó azoknak a természet  szerető és  a nem mindenáron halat fogni  akaró horgászoknak, akik sokszor a Fancsika parton tapasztalható “túlnépesedésre” és a tó horgászok általi  mohó kizsákmányolására  panaszkodnak. Az idei visszafogott területi-jegy vásárlásba  természetesen még mindig érezhető a tavalyi aszály miatt  majdcsak teljesen kipusztult Fancsika-1-es iránt még  a mai napig fennálló kétség, és az a hatás is árnyékot vett ezekre a tavakra amely mint  kiméleti zónát hirdetette az egész évre.

Ami pedig még szintén  kételyeket foganatosított egyes horgászokban az az idei vízszint!.. Igaz hogy így az év közepe tájékán a jelenlegi vízszint ismeretében bizakodóak lehetünk az év hátralévő részét tekintve, de a tavalyi év sok horgásztársunk kedvét elvette az idei  Fancsikai engedély kiváltásától.

Ami viszont meglepő a Fancsikával kapcsolatban, az a hihetetlen nagy megújulásra való hajlama,amely mindig átsegíti a válságos időszakain, és a vízterületéből adódó hihetetlen tartalékok. Ezalatt többek között azt értem, hogy így lerabolva, egyes években kiszáradva is ad a horgászoknak  annyi örömöt, és halban gazdag zsákmányt, mint amelyet sok más napijegyes, üzleti vállalkozásként üzemelő “maszek” tó.

 

Kíváncsian várjuk az ügyben a további fejleményeket, mihelyt újabb hírt kapunk a témával kapcsolatban rögtön közzé tesszük.