DSCF0190

Gúthi iparvasút, Zsuzsi-vasút, Úttörő-vasút, Erdei-vasút, és újra Zsuzsi-vasút..Ez a felsorolás nem az egykoron Magyarországon működő kisvasútakról tett említést, hanem ez egy, a   131 éve működő, és ma születésenapját ünneplő Zsuzsi-vonat történelmi neveiről  tett említést. Az 1882 óta működő vasút valószinűleg nem most éli fénykorát, de ekkora tisztelet és szeretet még a virágkorában sem kapott… Mint egy igazi “öreg hölgy”! Fizikai teljesítőképességének már igaz nincs a csúcsán, de az eddig becsülettel kitöltött szolgálatát már tisztelet és megbecsülés övezi.

Akik ma összegyültek az erdőspusztán, Hármashegyen, egy programokkal teli napon erre a kisvasútra emlékeztek… Azoknak az olvasóknak akik kint voltak egy kis emlékeztető, akik pedig elfoglaltságuk miatt nem tudtak eljutni a rendezvényre azok számára  egy rövid ízelítő következik…

2010-ben a  Zsuzsi-vasút pályájának felújítására, és a természet-házának megépítésére Debrecen város illetve a DKV 400 millió forintot nyert. Ennek a pénznek a kiutalását természetesen feltételekhez kötötte az Európai- unió. Az egyik ilyen feltétel volt, hogy az üzemeltetőnek vállalni kellett hogy évente több mint 50 ezer utast fog utaztatni Debrecen –Hármashegy viszonylatában.  Ez a szám egy vállalt létszám, ami be nem tartása nem von maga után visszafizetési szankciót, de az üzemeltetőnek mindent meg kell hogy tegyen  ennek a létszámnak az utaztatásához. Ahhoz hogy a kisvasút ilyen utaslétszámot prezentáljon, olyan programokat kell, kellett szervezni, amellyel utazásra tudja csábítani az embereket. Ez a törekvés 2012-ben kezdődött, amikor már érezhető volt hogy több ember utazik a kisvasúton, és többen kiváncsiak a Hármashegyi  ünnepnapok programjaira is. 2013- ban ez az utaslétszám, illetve a Hármashegyre kiérkező szórakozni vágyó emberek száma tovább nőtt. Ez az utaslétszám növekedés annak egyenesági eredménye, hogy  a hármashegyi rendezvények szervezői szinvonalas változatos programokat állítanak össze a résztvevők számára.

Már jó ideje egy ilyen viszonylagosan nagy létszámmal zajlanak a kisvasúti programok, amely sorozatnak egy újabb sikeres állomása volt a július 20.-i születésnap. A vasűtasok tájékoztatása alapján  kb. 300 fó utazott ki vonaton ma a Hármashegyaljára. Ha ehhez a számhoz hozzá adjuk még az autóval érkezők számát, akkor azt mondhatjuk, hogy a születésnapi programokon kb. 4-450 ember vett részt.

De térjünk vissza a mai nap eseményeire, és kezdjük az elejével a  nap történéseit.

DSCF0153

Az eseményt  a zsuzsis programokon  egy eddig még nem látott hölgy nyitotta meg,aki nem csak hogy zökkenőmentesen vezényelte a programsorozatot, de a nap folyamán többször is,  Halász Jutka nénit énekhangilag szinte “porig alázva”, “csont nélkül “ énekelte el, a “Boldog születésnapot” című már már klasszikussá vált zeneszámot.

A programok közül az első a Diri-Dongó együttes volt…Szerintem megdolgoztak a pénzükért.

DSCF0156

Ezt követte az utóbbi rendezvényeken szinte már szokássá vált, valamely hatóság munkájának a bemutatása. Ezen alkalommal a rendőrségre került a sor. Szokáshoz híven most is nagy “csetepatéval” szirénával kürttel vonult be az aktuális hatóság, esetünkben épp  most egy  rendőrautó. A csicsás járművet gyorsan körbe vették az érdeklődők, ahol a kiérkező, és gépjárművéből kiszálló meglepett rendőrt fényképezőgépek villogó vakuáradata fogadta.

DSCF0166

A rendőrautóból gyorsan előkerültek azok a tömegoszlató eszközök amelyeket  pl. egy fotbalmérkőzés  biztosítására használnak a rendőrök. Ezeket akár fel is próbálhattak az érdeklődők. Rövid tájékoztató után a gyerekek is beülhettek az autóba, ahol is kedvükre nyomhatták a szirénát, és a jármű kihangosítójába kiabálva, “állj vagy lövök” és “szét lövöm a fejedet” vezényszavakat, és harcikiáltásokat hallattak.

A bemutatóra később még egy rendőrmotoros is érkezett.

DSCF0178

Egy kutyás bemutatót is láthattunk, ahol a rendörség a Debreceni Polgárőrséggel karöltve mutatták be, hogy mire is képesek kutyáik, és azt is szemléltették hogy miként teríti le a rendőrkutya a menekülő bűnözőt. Természetesen itt a képen látható fiatalember nem egy erre az alkalomra  a börtönből  kihozott sokszoros pedofil, vagy   többszörös anyagyilkos, hanem kisérletinyúlként egy  jól futó, és nem pocakos polgárőr volt.

A bemutatón egy németjuhász, és egy Rottweiler kutya mutatta meg mit tud.

DSCF0187

A körszinen zajló eseményekkel párhuzamosan ekkor már megtekinthető volt a Természet-házában felállított fotó, és makett kiállítás.

A makettek a régi villamosokat, és egykoron működő gőzmozdonyokat szimbolizálták, míg a képeken pedig megcsodálhattuk a magyarországon még működő, vagy egykoron működött  többi keskenynyomtávú kisvasutat.

DSCF0158

DSCF0162

A műsorsorozat mellett természetesen most is igénybe lehetett venni a már megszokott szolgáltatásokat, volt arcfestés, ugrálóvár, kozmetikai bemutató, de az egészségüket féltők számára most is volt vérnyomás, és vércukorszint mérés. A másik oldalon a büfé is teljes kapacitással üzemelt, ahol hideg sört kólát, gyerekeknek pedig jégkrémet is lehetett vásárolni.

Már szinte rendszeres szolgáltatóként a jobbkormányos, “éneklő kislányos” fagyis  Ford Tranzit is megjelent, ahol már 100 ft-ért is lehetett “egyketted” gömb fagyit kapni:).

DSCF0174

Az étkeztetésben az előzőekhez képest annyi változott, hogy a Fráter-tanya helyett a “Retró-büfé” nevű lakókocsi osztogatta az arcba valót. Persze nem ingyen, de mindezek ellenére szinte folyamatosan sorok kígyóztak az ott kínált hot-dogokért, hamburgerekért, és lángosokért.

DSCF0204

A családi napon is már  felvonultatott mobil akadálypálya most is nagy sikert aratott a búvárklub szervezésében, és most is szinte folyamatosan lógtak valamiről, másztak valamire, vagy éppen kötél pályán lecsúszva  tágra nyílt pupillákkal zuhantak a semmibe. Főleg az apraja élvezteMosolygó arc.

A rendezvény további részében fellépett még a M.A.S.K formáció. Ők már többször is jártak Zsuzsis programokon, és nagy sikerrel énekelték számaikat, amelyek Halász Judittól, Hungáriától, és más régi  híres magyar és külföldi előadóktól származtak.

DSCF0192

A gyerekek nagy örömére a szervezők most sem felejtkeztek el a cukorkaesőről, ahol felnőtt, gyerek, egyaránt szinte párducként vetette magát a bedobált nyalánkságra.

A nap egyik fénypontja  a 100 szeletes  születésnapi torta szétosztása volt, amelyet a Tóth cukrászda ajánlott fel a rendezvény számára. A torta vágás hírére  gyorsan összeszaladt a tisztás apraja nagyja, és úgy körbe vették a “tésztavágó hölgyet”  mint az éhes gyerekek a terül-terülj asztalkámat.  Az elején az asztalnál kialakult káoszt, a rutinos, és ha kell fegyelmet is szolgáltatni tudó műsorvezető hölgy oszlatta fel, amely után egy soros vonalban sorba állva  várták míg rájuk kerül a sor. a Sütiből természetesen nem jutott mindenkinek, de mindenki nem is állt sorba az ingyen sütiért.

DSCF0198

DSCF0208

A  nap  utólsó fellépői pedig az Alfőld gyermekszinpad szinészei voltak akik egy kis amolyan Döm.dödömös, Mikka-makkás előadással szórakoztatták az ekkor már megcsappant nézőközönséget.

A nap végére  maradt a  habparty!.. Hát bevallom ilyet még én sem láttam, és nagyon furdalt a kíváncsiság hogy mi fog ebből még kisülni, de várakozásom nem volt hiába való. Igaz kicsit  el kellett időzni míg a “szakemberek” összeállították a habkeltő csodamasinát ! Ezt a várakozást láthatóan az eddig munkáját kiválóan végző  énekes hangú műsorvezető hölgy is  nehezen bírta, de kitartásunk, és türelmünk meghozta gyümölcsét.  Beröffent a habgerjesztő csodamasina, és mint egy felkavart hatalmas fűrdőkád úgy ontotta magából a habáradatot. Ezt a gyerekek nagy örömmel, és kiáradó aktivitással,  a szülők gondolom a csupa habos kis  lurkók láttán már bizonyos fentartásokkal fogadták… De a fényképezés gyönyöre és a gyerekeken látható örömmámor, ezt biztosan minden szülővel feledtette.

DSCF0211

A rendezvény 16 óra környékén fejeződött be, amikor is még két járattal is lehetőség volt a haza jutásra. Sokan még a buli végeztével is kint maradtak a körszinnél, voltak akik főztek, de voltak akiket csak az enyhe  naplementével turbózott kellemes idő  csábított maradásra.

Ha a Zsuzsi-vasút  hármashegyen megrendezett 131. születésnapját értékelni szeretném akkor ismételten csak azt tudom mondani hogy egyértelműen jó volt, és érezhetően mindenki igényét megpróbálták programjaikkal kiszolgálni…..és a mi abszolút nem elhanyagolható, a programok, és több szolgáltatás is  teljesen ingyenesek voltak. Számomra, és ez persze az én egyedi véleményem, a családi nap műsora jobban tetszett. Mondjuk ehhez valószinűleg az is hozzájárul hogy az ott fellépő salsa táncosnők gömbölyű combjainak a látványa azért valljuk be emelte a férfi közönség adrenalin szintjét! … Ami viszont egyértelműen pozitívum, hogy míg 2 évvel ezelőtt a gyenge, és a még gyengébb Zsuzsis  produkciók között kellett hogy különbséget tegyünk, addig ez most olyan szintre emelkedett  hogy most a jó, és a még jobb között kell hogy különbséget tegyünk.

  Ami talán egy kissé negatívumnak hozható fel a műsor szempontjából az az időbeni csúszás. Tudom ez nem a szervezők hibája, és végül ez nem is volt lényeges, mert ez esetleg csak az óráját állandóan figyelő vendég számára lehetett feltünő.

A rendezvényen 58 fényképet készítettünk amelyek ebben a fénykép albumban megtekinthetők..

Még több fénykép itt!!

A következő Zsuzsi.vasutas program augusztus 18.-án lesz, amelynek programjait  rövidesen megjelentetjük oldalunkon.