DSCF0256

Mostanában ismét több olyan olvasónk is volt akik arról érdeklődtek hogy mi hír a Fancsikai telepítésekről?.. Lesz-e amúr telepítés? Hogy áll a Fancsikai költségvetés?.. Ezekre a kérdésekre próbálunk meg választ adni a következőkben…

Ezekről kérdeztük ma reggel,  a MOHOSZ illetékesét Dr. Veres Ferencet, aki elmondta:

“ A Fancsikai tavak területi jegyeiből  származó bevételeink sajnos nem gyarapodtak. Emiatt az  év hátra lévő részében a  további telepítéseket már nem tudjuk fedezni. Jelenleg az a pénz már annyira sem futja hogy a Fancsikai halőr fizetését fedezni tudjuk belőle.

Mi a helyzet az amúr telepítéssel?

Ebben a kérdésben vége felé  közelednek a tárgyalások, és nagy valószínűséggel engedélyt kapunk amúr telepítésre.

Akkor a Fancsikán is lesz amúr telepítés?

Jelenleg úgy néz ki hogy nem lesz a Fancsikán amút telepítés, ugyanis jelen pillanatban nem áll a rendelkezésünkre olyan pénzügyi forrás amelyből ezt fedezni tudjuk. Sajnos a Fancsikát mostanság elég sok csapás sújtja, Hol a kiszáradás, tavaly az 1-es tározón lezajlott sajnálatos halpusztulás.

Jelenleg a Fancsikai tavak vízállása az aszály ellenére is megfelelő. A 2-es tóba jelenleg is folyik a víz a Bodzás felől. De hogy mi lesz később, és hogy meddig tart az aszály, és ez milyen következményekkel fog járni az év elkövetkezendő részében ezt nem tudjuk. Pénteken meszezéssel kezeltük a vizeket hogy visszaszorítsuk az elalgásodást, sajnos az 1-es tó egyes részein tapasztalható hínárosodás is sok problémát okoz számunkra.”

 

A következő képek ma készültek az 1-es tó almás felőli részéről, ahol ma is kint voltunk hogy a vasárnapi versenyünkre készen legyünk a megfelelő mennyiségű horgászhellyel.

DSCF0255

DSCF0257

DSCF0259

DSCF0258

Mai segítőim a horgászhelyek kialakításában Kerekes Peti, és Fekécs Zoli barátaim voltak. akiknek ezennel is nagyon szépen megköszönöm az önfeláldozó segítségüket!!

A Mohosz a vasárnapi versenyünk alkalmával, a verseny győztesének egy kupát ajánlott fel.

DSCF0261

DSCF0260

Ha a Fancsikai-tavak állapotáról kellene nyilatkoznom akkor mondhatnám azt is, hogy az egyik szemem sír, a másik pedig nevet.

Öröm tölt el  ha a tavak vízszintjét nézem, mert még az 1-es tó medrében is több olyan rész van, ahol 2 m körüli vízoszlop fedi a tó medrét. Ezt onnan tudjuk, hogy a helyek kitakarítása adta előnyt kihasználva a mai kánikulában egy jót fürödtünk. Ami inkább aggasztó, az az 1-es tározó bizonyos részein elburjánzó hínármező. Ezek a növények leginkább a tó elején, a panoráma út felől, illetve a tározó északi sekélyebb felén burjánzottak el…Habár ebben is megoszlanak a horgászok véleményei, ugyanis sokan nem kezelik ezt a tényt olyan kritikusan, mível ezek a hínármezők sok olyan őshonos halunknak szolgálnak szaporodó helyéül, mint a már a Fancsikában rég nem látott csuka, vagy a  telepített ponty szaporulata  . Ha visszaemlékszünk a 2000-es évek elején is volt egy amúr szegény időszak, amikor ugyanígy behínárosodott mind két tó. …és azt se felejtsük el, hogy az idő tájt adtak ezek a tavak nekünk jó néhány 8-12 kg nagyságú csukát.

Ami egy külön nagy öröm számomra, az elmúlt napokban, az 1-es tavon több olyan ismerősöm is büszkén mesélte, hogy snecizés közben, kis 5-8cm-es pontyot fogott !! Azért ez már nem semmi az elmúlt évek tapasztalatainak  tükrében!

Reméljük az évtized egyik legnagyobb hőhulláma, és az emiatt bennünket súlytó aszály is abbamarad lassan, így túlélési esélyt biztosítva ezeknek a kényes vízállású erdőspusztai tavaknak, és azok kiszolgáltatott halállományának.