DSCF0350

Az 1778-ban épült Halápi csárda talán a tájegység legrégibb épülete. A Szatmárnémetit Budapesttel összekötő egykori só-úton épült. Ez az út nagyjából a mostani Vámospércsi útnak felel meg. Ez a múzeális jellegű építmény néhány éve cserélt gazdát, de igazából ebből csak annyi látszik hogy lassan már  az épületből semmi nem látszik. A csárda  évről évre folyamatosan pusztul, amortizálódik. A kinti padok összetörve, ablakok kiverve, vakolat egy része a földön hever, a tető szélei leszakadva, de folytathatnám még a sort…Néhány fényképet készítettünk erről az omladozó,  jobb sorsot érdemlő műemlékünkről..

Jó néhány éve még élettel és vidámsággal tele épület volt a Halápi-csárda. Általában kocsmaként üzemelt, de  hamburgert, és melegszendvicset is vásárolhatott benne a megfáradt utazó. Hétvégenként pedig diszkó üzemelt. Sokan jártak ide. Nem csak a halápi tanyavilágnak volt ez a központja, de Vámospércsről, Cseréről, vagy akár a Deberecenből kiutazók is szivesen keresték fel ezt a helyet. Nem csak az evés ivás csábította be  a vándort, hanem a gyönyörű táj, az épület történelemmel átitatódott falai, és az ebből áradó kimondhatatlan nyugalom emelte minden a környéken lévő vendéglők fölé.

Sajnos ez már a múlté! Az új tulajdonosa teljességgel magára hagyta az épületet, nem tisztelve annak gazdag történelmi múltját, és azt az igényt sem, amellyel  a kirándulók, és természet szerető emberek térnének be  újra ebbe a híres épületbe. Lezártan és elhanyagoltan árválkodik az erdőspuszták közepén, a tájegység legrégebbi csárdája.

DSCF0340

DSCF0341

DSCF0342

DSCF0343

DSCF0344

DSCF0345

DSCF0346

DSCF0347

DSCF0348

DSCF0349

DSCF0351

DSCF0353

Aki bövebben szeretne informálódni a Halápi-csárda múltjáról, az kattintson ide!