DSCF0448

Nyári erdőspusztai körképünk, ami már igazán őszi körképbe ment át, a Fancsikai-tározókon folytatódik. A Fancsikai tavakat tavaly nagyon megviselte az aszály. 2012 ezen időszakában már alig volt víz a tavakban. A 2-es tó közepén már kilátszottak a meder alján lévő tuskók, az 1-esen pedig ebben az időszakban vette kezdetét a kék alga elbúrjánzása…Szerencsére az idei esztendő nem hozott a tavalyi évhez hasonló természeti katasztrófákat…Megnéztük mind két tározót, és megkérdeztük a közelmúlt történéseiről a Fancsikai tavak halőrét is…

DSCF0425

Az előző részben, amelyben  a Halápon és Bodzáson tettünk körsétát, azzal zártuk, hogy szépen komótosan a Bodzásból folyok le a víz a Fancsika felé. Erről most is meggyőződhettünk, ugyanis a Fancsika-2 es keleti oldalán a Bodzás-Fancsika összekötőcsatornán most is csordogál a víz a 2-es tó belsejébe.

DSCF0426

DSCF0427

Ami egyből nagyon szembe tűnő a partot és a tavat szemrevételezve, hogy nagyon kevés a horgász. Vannak úgymond gyakran űlt helyek, de pl. a tó keleti oldalán, szinte alig van már olyan beálló amit be nem nőt volna a nád.

DSCF0429

A vizszint nagyon jó. A halőr barátunkkal beszélgetvén az ő véleménye alapján is örömteli hogy ennyi víz van most a Fancsikában. Az ő, és a mi véleményünk alapján is kb. 50cm víz hiányzik a tóbol, ami szinte semmi, ha figyelembe vesszük hogy szeptembert írunk, és egy ilyen forró nyarat tudhatunk magunk mögött.

DSCF0433

DSCF0434

A halór információi alapján az utóbbi néhány napban emelkedett a 2-es tározó vízszintje. Köszönhető ez a kánikulai időszak befejeztének, és hogy a Halápi zsiliprendszeren keresztül a Bodzás-tóbol is érkezik vízutánpótlás. Ez a jelenség csak a 2-es tározón észlelhető, mível a Bodzás-Fancsika összekötőcsatornán keresztül érkezik víz, amely a 2-es tározóba folyik. A Kati-ér jelenleg nem szállít vizet, így az 1-es tározó már nem kap vízutánpótlást.

A fancsikai tavak halőre továbbá elmondta: az utóbbi időkben kissé leállt a ponty fogás a Fancsikán. Ez azért is furcsa, mert a hidegfront megérkezésével mindenki azt várta hogy beindul a ponty a tavakon.

A horgászok száma erősen változó. Hétköznap főleg délután 2 óra után érkeznek ki sporttársak, míg hétvégeken a reggeli, délelőtti órák a felkapottabbak.

Az idei év nagy fogásai, egy 15 és egy 13 kilós harcsa volt, amelyet a 2-es tározón ejtettek zsákmányúl. De horgászokkal beszélgetve, említettek 7 kilós pontyot, és néhány amúr fogásáról is beszámoltak.

DSCF0446

Az 1-es tavon teljesen más kép fogadja a látogatót. Mintha a két tó nem is egymáshoz tartozna. Míg a 2-es víze  tükör tiszta, addig az 1-es nagy részét hínár fedi. Ez alól csak a mélyebb részek a kivételek. Ennek pedig akár milyen furcsa sok horgász örül. És furcsa módon az 1-es tavon is találkoztunk horgászokkal, akik inkább a vadvizi horgászatot részesítik előnyben.

Néhány horgásztárs büszkén újságolta hogy ebben a hínárban már a ponty is leívott, minek gyümölcsét már többőjük megtapasztalta. Láttak, sőt volt aki már fogott is kis 5-10cm-es apró pontyot.

Néhány ilyen kis pontyot a közelmúltban megrendezett “Erdőspusztai Horgász Portál- I. Fancsikai Horgász Kupán” is fogtak versenyzők, amelyet akkor meg is örökítettünk.

DSCF0289

A vízszint az 1-es tavon is kifogástalan. A halőr információi alapján, az üzemi vízszint, amely az 1-es tó zsilipjénél mért 185 cm körül szokott lenni, most 135cm körül mérhető.

DSCF0451

DSCF0460

A Fancsikai-tározókon készült összes képet itt gyűjtöttük össze.

Legközelebb, a folyásiránynak megfelelően haladva, a Mézeshegyi-tározóra látogatunk el.