DSCF0528

Azt hiszem azt nyugodtan kijelenthetem, és ezzel az állitásommal szerintem senki nem fog vitatkozni, miszerint az utóbbi évben Hármashegyalja teljesen átvette az erdőspuszták kulturális központja szerepét. Ez a cím az elmúlt években inkább a Vekeri- pihenőközpontra volt jellemző, ahol hasonló kulturális, és sportrendezvényekkel csábították ki a természetbe a városi embert. Ez most megváltozott. A Zsuzsi-vonat varázsa, az új Természet háza, és más kisebb hármashegyi beruházások “átcsábították” a rendezvény szervezőket, felismervén ezeknek az eszközöknek a vonzerejét a természetbe vágyó lakosságra…Az utóbbi időkben szinte már két hetente minden hétvégén rendeznek kulturális vagy mint most is, sporteseményeket a vendégeknek.  Ez a Zsuzsi-vasút dicsősége, és annak fáradhatatlan főszervezőjének,  Makóné Fogarasi Hajnalkának, aki ötleteiből nem ki fogyván zsinórban szervezi a jobbnál jobb szórakoztató, és egy egész családot is  lekötni tudó rendezvényeit.

Most futógálát szervezett nekünk a  “szívügyünk a Zsuzsi”  rendezvénysorozat keretében!…

Ezen a napon is, mint már megszokott, délben kezdődtek el a rendezvény programjai a Zsuzsi vonatok megérkezése után.

Most is megismerkedhettünk egy hatóság munkájával, akik képviselői egy  látványos bemutatóval tették számunkra szemléletessé minden napi munkájukat.

Ez a hatóság  talán az átlagember számára legkevésbé szinpatikus, vagy ha egyszerűbben és kissé nyersen akarnák    fogalmazni, akkor talán úgy mondanám, a  legnagyobb közutálatnak örvendő szervezet, a Nemzeti Adó és Vámhivatal.   A NAV kommandósai egy órás bemutatóban szemléltették munkájuk izgalmait, és nem kevésbé látványos elemeit. Ha objektíven akarnám megitélni a  bemutató tartalmát, akkor viszont azt kell hogy mondjam, bármennyire is ellenszenves az egyszerű ember számára ez a szervezet, de a közelmúltban tartott effajta programok közül a  leglátványosabb, és legizgalmasabb hatósági bemutatót ők tartották.

DSCF0489

A bemutatón minden “játszott”! A csúnya cigaretta csempész bácsik fegyverrel való földbe döngölésén keresztül, a cigaretta kereső kutya letesztelésén át, a 3 darab szováti tetőcserép egy ütésből való szinte “felrobbantásán” keresztül minden. Sőt mint a képen is látszik, még a normál fenyőtetőlécet is széjjel verték egymáson.

DSCF0500

DSCF0484

DSCF0494

A bemutatóban láthattunk többek közt még önvédelmi fogásokat folyamatos szóbeli tájékoztatást kaptunk az illetékesektől az épp előadott jelenet végrehajtásáról, és egy nagyon érdekes, és nagyon hangos vaktöltényes elfogásnak is szemtanúi lehettünk. Mint a képen látható is, ez az esemény nagyon lekötötte a nézőket, és tátott szájjal figyelték a tisztáson  zajló eseményeket.

DSCF0504

A műsorszám végén pedig aki feledhetetlenné akarta tenni ezt az eseményt, annak lehetősége volt hogy egy fotó erejéig együtt pózoljon a rettenthetetlen cigaretta kommandósokkal.

 

 

A  Zsuzsi Futógálára kb. mint egy 200 fő lehetett kíváncsi. A megszokottnál valamelyest  karcsúbb vendégszám valószínűleg annak  tudható be, hogy maga  a futás nem csábít ki annyi vendéget mint egy műsoros,sok fellépős kényelmeskedő ücsörgős nap.  Mindezek ellenére,  ezen a napon is voltak kiegészítő foglalkozások, úgy mint ugrálóvár , kozmetikus várta az érdeklődőket, arcfestés volt gyerekeknek, de a Fráter-tanyától kaja, a Hármashegyi bűfében pedig hűsítő ital, jégkrém várta a vendégeket… és akkor még nem beszéltem Gyuri masszőrről aki szeretettel dögönyözte át a megfáradt futóatléták letapadt izmait.

A műsor következő eleme már egyfajta felkészülés volt a  futóversenyre, amelyet a HRSE – Hajdúsági Rendvédelmi Sport egyesület fitnesz szakosztálya vezényelt le.

DSCF0506

A bemelegítést  a képen látható csinos hölgyek tartották, akik nem csak a résztvevők futóizmait mozgatták át, hanem szerintem főleg a férfi nézők szemizmaira is hatással voltak. Mosolygó arc

A fő program az erdei futógála volt, amely 2 számban lett meghírdetve. Az első szám egy 2 km-es családi futás volt, amely mindenki számára lehetőséget nyújtott az izmainak elég alapos átmozgatására.

DSCF0514

Elég nagy számban indultak ezen a távon versenyzők. Voltak köztük gyerekek, felnőttek, idősebbek is, de volt olyan apuka aki nyakban üllős kisgyermekével küzdötte le a 2 kilóméteres távot.

DSCF0526

Az igazán kemény falat a 6 kilóméteres táv volt, amely megtételéhez már javalt volt némi előképzettség. Azt hozzá kell hogy tegyem, a versenypálya jelentős részét bokáig érő homok fedte. Ez eléggé megnehezítette a versenyzők dolgát. Rendesen ki is voltak fáradva a versenytáv megtétele után! ..

A 6 kilóméteres versenypálya vonala teljesen megegyezett a 2 kilóméteres versenyszakasszal, annyi volt mindössze a különbség  hogy ezt a pályát a 6 kilóméteresek 3 szor futották le. A verseny egészére kb, 50 versenyző jelentkezett amely létszám már egy szinvonalas lebonyolítást tett lehetővé.

DSCF0527

A versenyek befejeztével ismételten egy szinpadi látványosság került bemutatásra. Ez a  produkció egy számomra kimondhatatlan nevű sportág, amelynek inkább leírom a nevét! Ez pedig egy kettlebell, és fitball bemutató volt.

DSCF0539

A rendezvény végére maradt az eredményhírdetés, amely hölgyek, urak kategóriába került kihírdetésre. Ezen kívűl a családi versenyen részt vett versenyzőknek kedveskedve mézeskalácsot, Zsuzsi jegyeket, és más apróságokat sorsoltak ki a szervezők.

DSCF0540

DSCF0541

A rendezvényen először találkozhattunk a Zsuzsi-vasút új igazgatójával, Gacsályi Istvánnal, aki szeptember 1-je óta igazgatja a társaságot. Ami meglepett, hogy Gacsályi úr azon kevés Debrecen környéki emberek közzé tartozik, aki talán még vagy 2-szer volt kint életében a Hármashegyen. Ezt a megállapításom igazándiból arra alapoztam, hogy az új igazgató  mint aki az űrből pottyant volna Hármashegyre olyan ismeretlenül keresgélt, sétálgatott a pihenőövezetben. Igazándiból a Természet házán, és az Erdei Iskolán kívül mást abszolút nem ismert a Hármashegyből…Lehet ez csak nekem furcsa, de számomra érdekes hogy egy erdőspuszták “ütőerét” kormányzó újonnan kinevezett vezető, nem ismeri ezt a gyönyörű vidéket.

Mindezek ellenére dicséretes az új igazgató számára hogy ezen hiányosságait láthatóan lelkiismeretesen próbálta pótolni, és igaz nem volt még szerencsém beszélni vele, de viselkedéséből itélve, így szemlélőként egy közvetlen, barátságos embernek   láttam az Zsuzsi szeptember 7.-i rendezvényén. 

Reményeink szerint  Gacsályi úr a “szivügyünk a Zsuzsi” vezérelvet maga előtt tartva sikeresen fogja a kisvasútat irányítani, és tevékenysége szolgálni fogja hogy az erdőspuszták “ütőere”  esetleg még talán a későbbiekben bővített pályaszakasszal is , még sokáig szállíthassa  utasait az  erdőspuszták rengetegeiben.