2013-04-27 13.49.35

A Hármashegyi pihenőcentrumban tavaly nyáron adták át a Természet háza elnevezésű épületet. Az épület kinézete, az erdőspusztai fás, rétes környezettől való idegen mivolta már a tervek nyilvánosságra hozatalának időszakában is nagy port vert fel, nagyon megosztotta a közönséget… Ezt követte az épület 2012 es átadása, amely mint azóta kiderült  egy műátadás volt, ugyanis a Természet háza azóta is csak alkalmanként látogatható, tervezett funkcióját a mai napig nem tölti be…De ez még nem elég, mint kiderült életveszélyes a csillagvizsgáló feljárata, az épület díszitő elemei leszakadva, az épület több helyen beázik, és még a nikecelből kivágott “Természet Háza”  “cégtáblát” is lefújta a szél.

Ezek a kökemény és valós tények!  Ezeknek az áldatlan állapotoknak néztünk utána, és kérdeztük meg az érintett hivatalos szerveket…

De haladjunk időrendi sorrendben!..2012 július 21.-én ünnepélyes keretek között átadták a Természet házát…Csak most így utólag, azt nem tudjuk hogy kinek? Az épület készenléti állapota  az átadó ünnepség alkalmával is igen csak hiányos volt. Meg volt a díszes átadó, és az átadás más napján ez a tábla fogadta a Természet házához kilátogatókat.

dsc01003_thumb 

Ha rákeresünk a Zsuzsi-vasút honlapjára, és ott rákattintunk a “Természet háza” címszóra, akkor még most is ezt a szöveget találjuk:

 Hármashegyalja is megújult: új állomásépület, ami nem csupán állomás, hanem turisztikai információs központ is, 60 fős konferenciateremmel, kilátóval, csillagvizsgálóval…Elkészült a Természet Háza

Kedves Utasaink!

Tisztelt Érdeklődők! A „Természet Háza” a hatósági engedélyezési eljárás befejeztéig előreláthatólag 2012. augusztus 31-ig ideiglenesen zárva.

Kellemetlenségért elnézést kérünk!

Zsuzsi Erdei Vasút Np. Kft.”

Térjünk vissza a képhez! Ez már igaz egy átragasztott változat, de az alsó lapon is ugyanez a szöveg állt, csak ott még egy augusztus 31.-i határidő megadásával. Ez az új “2 –es” számú kissé összeaszalódott tájékoztató, ami egy kicsit szűkebbre sikerült mint az első, ez  azt tudatja velünk hogy az üzemeltetőnek  most már halovány fogalma sincs arról hogy a természet háza mikor fogadhat látogatókat, ezért inkább már nem is írnak ki újabb határidőt.

Teltek múltak a napok hónapok, és a látogatót szint úgy ezek a kiírások fogadták. Igaz voltak  rendezvények amikor is be lehetett menni az épületbe, de legnagyobb részt mint egy nagy ösznépi illemhelyként funkcionált, ahol is a jóllakott, és sokat ivott hármashegyi túrista megszabadulhatott a Wc-ben  a feleslegessé vált “csomagjától”.

Ezek alól talán kivételt a tavalyi csillagséta képezte, amikor is még megközelíthető volt biztonságban a csillagvizsgáló.

Aztán jött a 2013-as év! … Mint kiderült a csillagvizsgáló puccos átadása után néhány hónappal az életveszélyesé vált, így azt teljes mértékben lezárták a látogatók elől. Ha vissza emlékszünk az idei csillagtúrára az már a hármashegyi nagy tisztáson zajlott, ahol is a  Természet háza kilátójának látcsövének  panorámája helyett, a földön “vigyázz fekvésbe” elhelyezkedett, és a sötétben egymáson átbukdácsoló túristákkal zajlott.

….és akkor menjünk tovább!…A tavaszi esőzések következtében az épület több helyen is beázott. A Természet házának külsejét “díszítő” kezeletlen, festetlen pucér fenyődeszkák sorra lepattogtak…és ekkor még nem telt el egy év az épület hivatalos átadása óta!

Végül is ennyit a tényekről, amelyekkel még nyáron is szembesűlhetett a kíváncsiskodó.

Azt viszont megszerettük volna tudni hogy miért állt elő ez a katasztrófális helyzet, és mi erről az érintett szervek véleménye?  Kutakodásunkat 2012 májusában kezdtük. Nem akartunk pletyka vagy rosszindulatú rémhírterjesztések áldozatává válni, és itt az oldalon ezen hiteltelen híresztelések szócsöve lenni, így azt gondoltuk hogy megkérdezzük a témáról az illetékest Pintér Gyula bácsit, aki még akkor a Zsuzsi-vasút nonprofit kft-jének igazgatója volt.

pintergyula 

  Gyula bácsi készségesen állt rendelkezésünkre és elmondta: ( 2013 május) 

“A  Természet háza még nem a kisvasút tulajdona így ebben a témában érdemben nem tudok nyilatkozni. A város azt részünkre még a mai napig nem adta át. De azt meg szeretném jegyezni hogy ilyen állapotban azt nem is vennénk át. Ha rendbe teszik az épületet, és pótolják a hiányosságokat  akkor átvesszük üzemeltetésre. Jelenleg a vasút pályaszakasza felett rendelkezünk így a Természet-házáról csak magánvéleményem van, hivatalosan nem tudok, és nem is szeretnék ebben a témában állást foglalni”

Gyula bácsi még annyit elmondott, hogy a témában érdemi választ a DKV tud adni, így érdeklődjünk a nem rég odakerült illetékestől.

Gyula bácsi készségesen megadta az úr telefonszámát, így őt is megkerestük.

Felkerestük telefonon D. Csaba urat aki sajnos nem segített közelebb benünket a végső megoldáshoz, ugyanis mint elmondta, ő nem nyilatkozhat ebben a témában sem a sajtónak, sem más internetes portálnak. Ezért azt tanácsolta, hogy keressük meg a DMJV Polgármesteri Hivatal sajtó referensét, és vele közöljük a kérdéseinket. Ha ez meg van, és a hivatal megadja az engedélyt, akkor D. Csaba úr megfogalmazza a válaszlevelet. Kérdésemre hogy ebből így vajon mikor lesz valami? D.úr azt felelte, ne aggódjunk, mihelyt a várostól megkapja az engedélyt, ez egy két nap, a válaszlevelet elküldi nekünk.

Hát bevallom számomra már kezdett a dolog kissé bonyolultá és bűrokratikussá válni. de úgy voltunk vele hogy nem adjuk fel, és a hivatalos szerv felé megtesszük a kulturált formába öltöztetett kérdéseinket.Mosolygó arc

Ezeket a kérdéseket úgy próbáltuk meg összeválogatni hogy egy összegyúrt kérdéscsomagot juttassunk el azon emberek kérdéseiből, akikkel az elmúlt majdnem egy év távlatában erről a témáról beszélgettünk.

A most publikálásra került levelünk 2013.junius 25.-én kelt.

IMG_0001

Erre a levelünkre  2013. szeptember 09.-én kaptunk választ, amely így hangzott:

IMG

Azt még hozzá szeretném tenni hogy a junius 25.-én elküldött levelünk után így két és fél hónappal már nem igazán reménykedtünk a válasz megérkezésében…. Azt pedig hogy a  DMJV Polgármesteri Hivatal válasza  mennyire ad korrekt és kimerítő tájékoztatást a felvázolt kérdésekben,  értékelje mindenki saját szája íze szerint! 

Megköszönöm a válaszadást Vígh Vandának, a DMJV Polgármesteri Hivatal sajtóreferensének.