DSCF0555

Kb. egy éve jártunk utóljára a Szentannapusztai-víztározón. Akkor a vízhiány okozta a legnagyobb problémát. A tó üzemeltetője egy évvel ezelőtt már a legrosszabbra készült, és a drasztikus vízhiány miatt a halállományát a tó egy elkülönített részébe evakuálta…Szerencsére ez a helyzet az idei évben már nem ismétlődött meg…Készítettünk néhány fotót a vízről, és némi információt is kaptunk a horgászvíz üzemeltetőjétől, Pataki Zsolttól..

Az idei év szárazsága nem viselte meg annyira a tavat mint a 2012-es. Ha most egy pillantást vetünk a tározó vízszintjére azt láthatjuk hogy kb. 80 cm-1 m víz hiányzik a mederből. Ez sem kevés, mert jó néhány helyen emiatt a meder is kilátszik a vízből, de koránt sem olyan nagy a probléma mint tavaly ilyenkor.Egy évvel ezelőtt a halmentés volt a legfőbb feladat az üzemeltető számára.

dsc00938_thumb

dsc00943_thumb

 

Az idei évben már zőkkenőmentesen  pörgött a horgászszezon. A tógazda elmondása alapján a szezont egy telepítéssel kezdték, amikor is a húshorgászok nagy örömére 5 mázsa pontyot helyezett a vízbe. Ezek a halak 1-2kg közöttiek voltak. A tó legnagyobb részt igaz hogy a sporthorgászok birodalma. de ezzel a telepítéssel kedvezni akart azok számára is akik nem vetik meg a  nap végén, a saját fogású halból készült pontyhalászlét .

A tó nagyhal állománya távolabbi vidékekről is ide csábítja a kapitális halra vágyó horgászokat, ugyanis nem csak a környékről, de Romániából, és Debrecenből is rendszeresen látogatják a Szentannát.

Pataki Zsolt elmondása alapján, a víztározó növényevői mellett nagy mértékű szaporulattal számol a csuka állománnyal is. Rengeteg csuka van a tóban. Igaz a víz néhol elég hínáros, de a tó egyes részein van lehetőség a pergető horgászat gyakorlásaira is. A zömében kilós, 2 kilós állomány mellett az idén is akasztottak már 6 kilós egyedet is. Ezen a hétvégén pontosan a pergető horgászat kedvelői számára szervez horgászversenyt ezen a vizen a Kapitális horgászportál, amely 22.-én vasárnap kerül megrendezésre.

A tó ez évi rekord fogásai iránt érdeklődve gazda büszkén újságolta hogy jó néhány 10 kilón felűli ponty, és amúr akadt horogra az idén, de ezek közül is a legnagyobb, egy 13 kg-os ponty, és egy 15 kilós amúr volt.

A napijegyek közül az idén a sportjegy ára változott, a nappali, és az éjszakai is 500 ft-tal emelkedett.

A tó látogatottsága iránt érdeklődve megtudtuk hogy a Szentannapusztai horgásztavon is érvényesül sajnos az a tendencia, miszerint kevesebb a horgász. Ez nem csak erre a tóra érvényes, és ezt az észlelésünket  tavak látogatása során szinte mindenhol tapasztaljuk. Hogy ennek mi az oka?..Akikkel ebben a témában beszélgettünk, helytől függetlenűl, azok szinte  egyértelműen az emberek nehéz anyagi helyzetével magyarázták.

DSCF0560

DSCF0564

DSCF0552

DSCF0551