DSCF0600

A mai napon,  egy gyönyörű öszies napsütéses szeptemberi hétvégén került megrendezésre a Kapitális horgászportál által szervezett Szentannai pergető verseny.  A kapitális ezt a versenyét immár harmadjára szervezi meg a Szentannapusztán. Mivel a  víztározó az erdőspusztai tájegység közvetlen közelében van,sőt ha egy kissé bővebben mérjük, talán azt is mondhatnám része is, így úgy gondoltam én is ki látogatok, és megnézem hogyan “termelnek” a versenyzők…

Az eseményen 32 versenyző vett részt. A versenyzők felszereléseiben szinte a pergető technika egész arzenálja felsorakozott. Volt aki hosszabb erősebb botokkal érkezett, de több horgász próbálkozott  rövid, szinte alig 3 méteres kis rugalmas könnyű pácákkal, Az alkalmazott műcsalik esetében is változatos volt a felhozatal, a 2-3 villantóval kiérkezett horgásztól kezdve egészen az olyan sporttársig, akinek szinte egy “aktatáska” mennyiségű “csodawobler” volt feltűzve az oldalára.

DSCF0580

DSCF0581

A verseny a 6 órás gyülekezővel kezdődött, miután regisztráció, és némi ismertető történt, Itt Balla Mihály a verseny szervezője dióhéjban előadta a verseny szabályait…Többek közt a verseny alkalmával csak a pergető technika alkalmazása volt megengedett, a tó egész területe igénybe vehető volt erre a célra, illetve még az is egy fontos támpont volt, hogy egy horgász egy horgászhelyen egyfolytában csak 10 percet tölthetett el. Ez azért volt lényeges, hogy mindenkinek adott legyen a lehetőség a helyek feljárására, kipróbálására. A versenyen a halak hossza számított, így az nyeri meg a versenyt, aki  a halainak hosszának összeadása után a legnagyobb hosszmértékkel rendelkezik. Mind emellett a verseny szervezője még külön felhívta a figyelmet a halakkal való kíméletes bánásmódra, és a mérés utáni  azonnali visszaengdedésre.

A verseny a 7 órakor elhangzott dudaszó után kezdődött meg, miután szinte mindenki egyszerre mint egy ostorcsapással kezdte meg a belegyintett műcsalival a ragadozók horogra csábítását. Az esemény 10 óráig volt hírdetve, miután eredményhírdetés, és a  szervező által felszolgált tízórai elfogyasztása volt tervezve.

Azt ki kell hogy jelentsem, hogy a versenypálya az nem volt könnyű eset. Rendesen megdolgoztatta a versenyzőket, ugyanis az alacsony vízszint, és a  zömében hínáros meder  szinte alig adott lehetőséget a vízben támolyogni kívánó műcsalinak, hogy hínárba akadás nélkül  magára vonja a lesi csukák figyelmét.

A kezdés még épen pirkad utánra esett, így a hűvös reggelen jól jött a horgászoknak a testi felmelegedést hozó pergetés megkezdése. A verseny első órái jól kezdődtek, ugyanis már a kezdés után néhány perccel jeleztek a horgászok hogy mérni szeretnének. A reggeli órákban szépen megindultak a csukák, főleg a halőrház melletti hosszú partszakasz  adta a kis ragadozókat.

DSCF0591

DSCF0594

Az előbb azért írtam hogy “kis”, mert zömében  huszon- harminc centis egyedek akadtak horogra… Igazándiból a felszini pergetés hozott sikert a versenyzők számára, ugyanis az alacsony vízszint, és az elhínárosodott vízköz, csak a felszinen biztosította a műcsalik zavartalan mozgását.

DSCF0602

DSCF0621

Nagy ragadozók, nagy csukák ezen a napon sem akadtak horogra mindazon által sem, hogy a tóban 10 kilón felűli példányok is vannak.

DSCF0593

DSCF0596

DSCF0607

DSCF0609

A verseny utolsó másfél órájában visszaesett a kapások intenzitása. Ez valószinűleg annak is köszönhető volt hogy az aktívan dolgozó mintegy 32 horgász azért elég rendesen össze verte 2 órahossza alatt a vizet.

A verseny a 10 órakor elhangzott dudaszóval végződött, miután a 3 órahoszás kiadós dobálástól megfáradt sporttársak a szervezői asztalhoz gyülekeztek.

DSCF0625

Az összegzés, a halak méreteinek összeadásának időtartalma alatt a szervezőség a résztvevő horgászokat frissítővel kínálta. Azok a versenyzők akik több halat is zsákmányoltak, ez idő alatt már  a győzelem reményében tűkön űlve várták az eredményhírdetés megkezdését.

DSCF0576

DSCF0577

DSCF0632

Az eredményhírdetést egy különdíj átadásával kezdték. Ez a díj a legfiatalabb résztvevő horgásznak járt. Ez a kis horgászpalánta egy 5-6 év körüli kis icurka-picurka horgászcsemete volt.

DSCF0590

A legfiatalabb versenyző különdíja után egy másik különdíj lett kiosztva, amely a legnagyobb halat fogó horgászt díjazta. Ezt a díjat holtversenybe nyerte volna két versenyző, de mível csak 1 kupa volt, így dönteni kellett. A döntés végül úgy jött létre, hogy annak a horgásznak adják ezt a díjat aki darabszámában tekintve többet fogott a társánál. Ez a versenyző pedig nem más volt mint Vida Attila, aki  47 cm-es csukájával megnyerte a legnagyobb hal díját. Vida Attila 2 csukát fogott a verseny alkalmával így az ugyancsak 47 cm –es, de csak 1 darab csukát fogó Balogh Attilát,  előzte meg.

DSCF0644

A verseny 3. helyezettje Tamás Róbert lett, aki 2 db csukát zsákmányolt, amelyek összhossza 88 cm volt.

Második helyezést Hajdú Tamás ért el, 99 cm-es 5 db-os teljesítményével.

A III. Kapitális.eu Pergető-versenyt Atkári János  nyerte, aki 5 darab csukát zsákmányolt, amelyek összhossza 122 cm volt…Gratulálunk a helyezetteknek.

A verseny végső sorrendje:

1 helyezett: Atkári János, 22 db-122 cm

2.helyezett: Hajdú Tamás, 5 db-99cm

3.helyezett: Tamás Róbert 2db-88cm

4.-Faragó János 3db-86cm

5.-Nagy Attila-3db-76cm

6.-Szallai Sándor-2db-69cm

7.-Vida Attila-2db 67cm

8.-Lukács Róbert 3db-63cm

8.-Szabó Mihály 2db-63cm

9.Balogh Attila 1db-47cm

10.Bihari Barna 1db-44cm

10.Bácsi Antal 1db-44cm

11.Kis Attila 1db-39cm

12.Papp József 1 db 28cm

14.Törő Norbert 1db-27cm

15 Fónai Sándor 1db-26cm

16.Balázs József 1db-24cm

16.Béres Attila 1db-24cm

17.Nagy Tamás 1db-23cm

Gratulálunk minden helyezettnek, a versenyről készült összes felvételt pedig ebben az albumban nézhetitek meg.