15502857_e9a5b82cbce5d6c13804061f6e667539_m

Akik nyomon követik a Hajdú-Bihar megyei  MOHOSZ kezelésű vizek telepítéseit, azok nyílvánvalóan tapasztalhatták, hogy mostanság nincs ezekben a hírekben megemlítve a Fancsika. Nagy a csend mostanában a Fancsikai- tavak körűl, így úgy gondoltuk meg kérdezzük az illetékest mi ennek az oka…

Több érdeklődő  is volt mostanában akik kiváncsian kérdezték hogy mit tudunk a Fancsikáról. Tényleg nem lesz több telepítés?.. Mi a helyzet a beigért amurtelepítésről?… Miért nem jut a Fancsikába a Látóképbe betelepített compóból, és a  most telepítendő pisztráng-sügérekből?

Bevallom mi is régen kaptunk már híreket a MOHOSZ-tól, így megkérdeztük ezekről a dolgokról a MOHOSZ illetékesét, dr. Veres Ferenc ügyvezető elnököt.

Veres úr elmondta: Sajnos nem sok változás történt a Fancsika háza-táján. Most lesz a harmadik negyedéves elszámolás, de annyit tudok mondani hogy jelentéktelen mértékben folytak be a Fancsika felől területi jegyből származó pénzek. Amur telepitésről a döntés jövő hét csütörtökön érkezik meg a Halászati Főfelügyelőség felől. Ha a Főfelügyelőség beleegyezik az amur betelepítésébe, és remélhetőleg engedélyezni fogja, akkor is leghamarabb jövő tavasszal fog ez megtörténni. Ennek az az oka hogy jelenleg sehol nincs amur. Egyszerűen nem lehet már ilyenkor amurhoz jutni.Vissza térve az amur telepítéséhez, a főfelügyelőség azért is engedélyezheti, mivel ezekből a vizekből, Fancsika ,Látókép, zárt vizek és nem áll fent annak veszélye, hogy ezekből a tavakból természetes vizekbe jut ki az amur.

Azért is jó hogy a jövő évre tevődött az amur telepítés tervezete, mivel az idei évben már amúgy sem lenne keret a Fancsikai telepítésére. Jövőre a frissen befolyó területi jegyekből  már lehet majd finanszírozni ennek a halfajnak a kihelyezését.

A Fancsikán miért nincs compó és pisztráng-sügér telepítés?..nem lehetne erre valami forrást keresni?..

A Fancsikára örülünk ha erre az évre ki tudjuk gazdálkodni a Halőr fizetését a szemétszedések, mészhidrátos kezelések, és egyéb járulékos költségek összegét.

Ezek a halfajok a Látóképbe lesznek kihelyezve… Nagyon sokan álltak át a Látóképre. Nem rég voltam kint a Fancsikán, szinte alig van horgász. A 2 es tavon 3 horgásszal találkoztam, az 1-esen senki nem volt.

Másrészt pedig félő a Fancsikai tavak ingadozó vízállása. Pisztáng-sügért már 5 évvel ezelőtt telepítettünk egyszer a Látóképbe. Ennek a halnak az ára elég borsos, 350ft/db. Ez az összeg egy kis 10 centis  halra értendő. Azt nem kockáztathatjuk meg hogy ebből a fajból telepítsünk a Fancsikába, mert lehet hogy 1 év múlva meg jön egy száraz nyár, és  kiszárad! Ez nagy költség.

Telepítés finanszírozására külső forrás sajnos jelenleg nincs. Kizárólagosan csak a belső bevételekből lehet telepíteni.

Nem tudjuk még hogy milyen új vizügyi törvények fognak életbe lépni, de az biztos, hogy 2016. január 1-től  újra lesznek osztva az állami vizek. Természetesen mi a következő 15 éves ciklusra is megpályázzuk a Fancsikai-tavakat.

Az 1 es tó elhínárosodása ellen sajnos nem tudunk mit tenni. Erre volna jó az amur. Fizikai beavatkozással  jelentősen nem tudjuk csökkenteni a hínármezők méreteit. Ha kaszálnánk az sem volna megoldás, ugyanis az leszállva a víz aljára, lerakódna ott. Annyit tudunk tenni hogy a halőrnek ki van adva, hogy amilyen mélyen be tud nyúlni a vízbe, a beállókat lehetőségektől mérten takarítsa.

………

 

Mint ahogy az előzőekben olvashattuk is, sajnos a Fancsikába az idén már nem kerül hal… és hogy ezek után jövőre hányan fognak engedélyt váltani ezekre a tavakra? Valőszinűleg még kevesebben mint idén…Aminek következménye a még kevesebb befolyt összegből a még kevesebb telepítés lesz…. Most valóban a magára hagyott  “mostoha testvér” képében “díszeleg” erdőspuszta, és Debrecen környékének legnagyobb tórendszere.

Nektek mi erről a véleményetek?..