Hármashegyi büfé.

A mai napon volt utóljára nyítva ebben az évben a hármashegyi büfé. ugyanis a jövő héttől felújítási munkálatokat hajtanak végre rajta… A másik  igen nagy jelentőségű hírünk: A Zsuzsi Erdei Kisvasútért Alapítvány kezdeményezte a Zsuzsi-vasút  régi vonalának ( Hármashegy- Nyírbéltek) újra építését…

Hármashegyi büfé

Ebben a formában a mai napon azaz október 6.-án vasárnap volt utóljára nyítva a hármashegyi büfé. Jövő héttől ugyanis átépítik. Állítólag méreteiben nem fog változni, de szerkezeti elemeit és a belsejét is teljesen felújítják. A büfé üzemeltetője a mai napon már kipakolta az üzlethelységet, átadva azt a felújítást végző Nyírerdő részére. A munkálatokkal a kivitelezőnek november 15.-ig kell végezni. A büfé üzemeltetőének elmondása alapján ebben az évben már nem nyitnak ki. A szezon már lement, a Hármashegyi rendezvények is véget értek. A büfé megújúlt külsővel 2014 tavaszától várja  újra vendégeit.

Egy másik nagyon fontos hír amiről szeretnénk informálni a kisvasút barátokat,  a Zsuzsi  Erdei Kisvasútért Alapítvány kezdeményezést indított az 1977-ben felszedett régi eredeti nyomvonal visszaállítására.

Régi Zsuzsi-vasút térképe

Ez a szakasz a Hármashegy után Nyírbéltekig tartott. Ez egy 23 km-es szakasz volt, amely hosszabb volt mint a jelenleg meglévő. Ennek a pályaszakasznak a visszaállításához keres most támogatókat az alapítvány. Emiatt is keresték fel nem régiben, a régi vonalon  elhelyezkedő Nyírmártonfalva önkormányzatát.

Kövér Mihály Csaba polgármester: Megkeresett a Zsuzsi Erdei Kisvasútért Alapítvány, hogy
támogassuk az erdei kisvasút újjáépítését.  Úgy gondolom, hogy
amennyiben ezzel ténylegesen segíteni tudjuk őket, javaslom, hozzunk erről egy határozatot,
kérjük a Megyei Közgyűlést, hogy szerepeltessék a koncepciójukban a Zsuzsi kisvasút
visszaállítását.
 
Dr. Fekete Erzsébet jegyző: A képviselő-testület kezdeményei a Hajdú-Bihar Megyei
Önkormányzatnál, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Koncepcióban
szerepeltessék a Zsuzsi Erdei Kisvasút nyomvonalának helyreállítását Nyírbéltek településig,
Bátorliget ősláp területéig.”

Forrás: Nyírmártonfalva.hu

Annyit ehhez hozzá szeretnék fűzni hogy a 2000-es években már volt egy ilyen törekvés. Akkor úgy látszott hogy már csak egy hajszál választja el az ötletgazdákat a sikertől. Már a nyomvonal is ki volt tűzve, ami akkor nem a régi hagyományos vasúti vonal volt, hanem egy az érintett nyírségi településekhez közelebbi vonal lett volna. Ez a törekvés viszont az utólsó másodpercben valami miatt  meghiúsult… Reméljük ez a mostani kezdeményezés nagyobb sikerrel jár, és egyszer talán célt fog érni. Ez azért is említem ilyen feltételes módban, mivel ismerve a magyar hivatalok és érdekközösségek bürokratikus, és korrupt működési mechanizmusát ez igen nehéz feladat lesz…Sok sikert kívánok ehhez a munkához az alapítványnak,  és remélem  még megérjük hogy egyszer arról is tudósíthatunk majd olvasóinknak,  hogy megépült a hajdanán szétrombolt teljes Zsuzsi vonal.

A zsuzsi-vasút egykori Nyírbélteki végállomása.