Horgász Portál.

Beletenyerelt a kormány a halászlébe: az új halászati törvény nyilvánosság kizárásával készült végrehajtási rendelete olyan megkötéseket tartalmaz, mely nemcsak a horgászoknál, de a természetvédőknél is kicsapta a biztosítékot. Tilalmi időszakok, méreten fölüli és aluli halak – fajismeret nélkül súlyos ezreket fizethetnek büntetésként a horgászok.

Szakmai alapon fogtak össze a horgász- és természetvédelmi szervezetek, egyként tiltakoznak ugyanis a nyilvánosság kizárásával készült új halászati törvény végrehajtási rendelete ellen.
A rendelet szabályai szerint a dévérkeszegre tilalmi időszakot és méretbeli korlátozást vezetnének be: a magyar vizek legelterjedtebb hala május 2. és június 15. között nem fogható ki, és a horgászoknak a 15 centiméternél nagyobb, de 45 centiméternél kisebb példányokat tarthatják meg, a többi mehet vissza a vízbe.


"Ugyanakkor a dévérre erősen hasonlító lapos- és karikakeszeg továbbra is korlátozás nélkül fogható. Pontyból a 70, csukából a 100, süllőből a 80 centiméternél hosszabb egyedeket kell a rendelet hatálybalépésétől mérlegelés nélkül visszaengedni" – olvasható a nol.hu cikkében.


Más halak sem menekülnek az új szabályok alól: a menyhalnál 30 centiméteres alsó küszöböt szeretnének a tervezet alkotói, ez a cikk szerint gyakorlatilag horgászati tilalmat jelentene a nem túl nagy testű fajtára. Pontyból ugyan az eddigi napi kettő helyett ötöt lehetne hazavinni, viszont ez egyes időszakokban – tavaszi telepítéseknél – az állomány lerablásával volna egyenértékű a szakértők szerint.
"Az új szabályrendszer a hagyományos magyar horgászrend és a fejlettebb országok egy részében terjedőben lévő "catch and release" (fogd meg és engedd vissza) típusú szabályozás sajátos keverékéből összegyúrt öszvér, amely aligha fogja segíteni a halászati törvényben megfogalmazott célokat, kiváltképp nem az állomány stabilizálását. A legtöbb kifogás ökológiai megfontolásból a felső méretkorlátozás bevezetését éri, mivel annak nyomán több faj esetében az elöregedett, produkcióképtelen halakat tartja meg a vízben" – fogalmazza meg az aggályokat a cikk.
A keszegek alsó méretkorlátozása a gyerekhorgászatot fogja elsorvasztani, és emellett olyan fajismeretet követel meg az egyszeri horgásztól (hiszen a keszegeknél nagy a hibridizáció, azaz a keveredés), amely miatt sok pecást büntethetnek meg.
Egy halbiológus szakértő szerint, ha így vezetik be a szabályozást, azzal pont a leginkább szaporodóképes halgenerációkat távolítják el a vizekből, az intenzíven horgászott folyók és tavak biológiai egyensúlya pedig felborul. A szakértő szerint a rendelet mostani formája sokkal inkább üzleti, mintsem ökológiai célokat szolgál.

 

Forrás: stop.hu