vizibico

Ismét vészesen kiapadt a kedvelt vizes élőhely a drámai csapadékhiány miatt. Az út felőli hídjánál már gyerekek is átgyalogolhatnának a medrén, s annyira alacsony a vízszintje, mintha csupán egy kispatak csordogálna ott…

csonak

Erdőspuszta nagy látogatottságnak örvendő pihenőhelye éppen tavaly ilyenkorra is tragikus arányú vízfogyást szenvedett el, s a tó szintje majd csak az idei majálisra érte el újra a kívánatos mértéket. Nyár elején a füves partig ért a víz a csordultig telt mederben, és a kirándulók nyugodtan vízre szállhattak evezni, tekerni (lásd az akkor készített fotónkon). Azóta napjainkra sajnos megint csak olyan óriásit zuhant a magassága, hogy a partja mentén sok helyen méterekre be lehet sétálni az – egyre szikkadtabb – iszapon.

hid

Sőt olyan részei is vannak, ahol már épp csak elterül némi víz. A csupasz fövenyeken élettelen, kéttenyérnyi kagylóhéjak, üvegek és műanyagflakonok, továbbá a legkülönfélébb hulladékok éktelenkednek. A „Mély víz!” feliratú figyelmeztető táblák immár tehát nem fedik a valóságot – miként a régi kikötőnél álló vízmérték is értelmét vesztette. Remélhetőleg nem sok időre. A tóban mindazonáltal egyébként tő-, tükör- és nyurgaponty, dévérkeszeg, süllő, csuka, továbbá amur, ezüst kárász, leső- és törpeharcsais található.

part2

Horgászni még lehet, ám a csónakázást és a vízibiciklizést már nem engedik. Sőt ez utóbbi amúgy is fizikai képtelenség az ekkora vízen. Napjainkban megközelítőleg mindössze egyméteres a Vekeri-tó legmagasabb pontja, míg normális időszakokban ennek a kétszerese szokott lenni – tudtuk meg a környéket üzemeltető társaság munkatársaitól a helyszínen. Véleményük szerint a mostani szárazság már a tavaly ilyenkorin is túltesz.

part

E sok elszomorító jelenséget csak tetézi, hogy a Vekerinél is éppen a napokban tart a Harlekin katicabogarak inváziója. Mindezek ellenére szerencsére a tóvidék még kies és vonzó; ottjártunkkor is sokan érkeztek sétálgatni, sütkérezni vagy sportolni, nézelődni, tanulni.

szaraz

DehirTovább apadt a Vekeri-tó

 

Forrás: dehir.hu