DSCF0816

Legutóljára tavasszal jártunk a Mézeshegyen, amikor még a téli csapadéktól megduzzadva, a  tó oldalán nyitott zubogó kisebb folyamként ontotta friss tápláló vizét a tározóba. A hosszú forró nyár ezt az erdőspusztai tavunkat sem kímélte, jelenleg mint egy 80 cm víz hiányzik a medréből…Horgászokkal a horgászatról a parton beszélgettünk, telefonon pedig sikerült néhány szót váltanunk a Zöld Arany horgászegyesület elnökével, Elek Tiborral is..

DSCF0815

Mint már arról irtunk is, erdőspuszta közepén egy zárt közösség,  formájában működik a Zöld Arany horgászegyesület, amely a Mézeshegyi tó-rendszer horgászati jogával rendelkezik 2015 december 31-ig. Tagjaik közzé nem igazán fogadnak be idegeneket. Kizárólagosan csak ismerős útján, ajánlással “beugróval” ( első halasítás-150 eft-tol) lehet bejutni, és csak a szigorú házirend betartásával őrizhető meg az egyesületi tagság.

DSCF0798

DSCF0799

DSCF0800

A tavak partjára kiérve  meglepően tapasztaltam hogy vasárnap délutánhoz képest nagyon kevés horgászt látni. Egy kint lévő horgásszal szóba elegyedve, ő azt az információt adta, hogy ez nem ritkaság  mostanában. A válság minenkit elért, így ez sajnos lecsapódik az egyszerű horgászokon ís. Kevesebb a pénz benzinre, felszerelésre, etetőanyagra, sok mézeshegyi horgász csak a tagságiát újította meg az idén, területi jegyre már nem futotta.

DSCF0811

Igazándiból azt vettem észre hogy a horgászok között elég nagy az információ hiány. Pontosan egyikőük sem tudta megmondani hogy mikor volt telepítés, vagy hogy  mennyi halat raktak az idén a vízbe. Ők ezt azzal magyarázták hogy nincsenek tájékoztatva a vezetőség részéről, és az évi egyszeri közgyűlés kevés ahhoz hogy a tagságot átfogóan tájékoztatni tudják az aktuális telepítésekről, intézkedésekről.

A horgászokat a telepítésen, és a vízálláson kívűl legjobban a 2016 január elseje utáni,  az újból 15 évre történő tóbérleti-jog kiosztások érdeklik.Sokan félve és pesszimistán néznek a jövőbe, és reménykednek benne hogy 2016-tól is folytatódik a Zöld Aranyos sorozat a Mézeshegyen, és nem kell más  horgászhelyet választaniuk. Több rémhírt is hallottam horgászoktól, amely valószinűleg informálatlanságukból adódik, illetve a horgász pletykákból kerekedik, igy hogy megelőzzük a valótlan hírek publikálását, találgatásokat, amelyek félreértéseket szülhetnek, úgy gondoltuk  hogy az egyesület ügyeiről, telepítésekről,a jövőről, megkérdezzük a legilletékesebbet, Elek Tibor elnököt.

DSCF0814

Az egyesület elnökét telefonon sikerült elérnünk… Elek Tíbor horgászportálunknak elmondta: Ebben az évben is mint az elmult években , intenziven telepítették a Mézeshegyi-tavakat. Idén a pontyból 80 mázsát, amelyből 10 mázsa 5 kiló felettit, harcsából 10 mázsát, vegyes halból pedig 40 mázsát helyeztek a vízbe. A tó halállománya ezzel tovább szaporodott. Ez egy intenzíven telepített tórendszer ahol mindenki megtalálja a számára kedvező fajú és méretű halat. Akik haza szeretnének halat vinni azok számára megfogható a frissen telepített 1-2 kilós hal , de akik igazi horgászélményre vágynak azok csapatostól találkozhatnak 10 kilón felűli egyedekkel, sőt az idén még 20 kilón felűli harcsát is akasztottak. Többek között a 40 mázsa vegyes hal is azért lett betelepítve hogy a harcsa állomány táplálását megoldja.

A kevesebb horgász miatt, és az emiatt kevesebb vízbe jutó etetőanyag hatására , azt vették észre, hogy a halak soványak, láthatólag nem jutnak elég élelemhez. Ezért az egyesület vezetősége ez év nyarán úgy döntött, hogy a halak élelemhiányát etetéssel, magok, takarmányok  behordásával pótolja, amelyhez több mázsa  takarmányt vásároltak. Az egyesület elnöke elmondása alapján nagyon sok hal van a vizben, mivel minden évben kb. 100 mázsát telepítenek. Ennek a mennyiségnek csak egy részét vihetik el a horgászok, mivel  pontyok közül is nagyon sok az 5 kilón felűli, amelyeket a szabály szerint  már vissza kell helyezni a vízbe…Az idei évben még most ősszel terveznek egy süllőtelepítést, amely létrejötte attól függ, hogy találnak e a környék halgazdaságaiban  telepíteni való süllőt.

A horgászok aggályát, miszerint  úgy érzik  hogy nincsenek tájékoztatva kellőképen az egyesület ügyeiről, telepítések menetéről, az elnök erről azt mondta: minden évben tartunk taggyűlést ahol kihírdetjük, illetve a tagsággal megszavaztatjuk a tárgy évre vonatkozó rendelkezéseket, telepítést érintő teendőket, kötelezettségeket. Az év közben pedig azok a horgászok, akik kint vannak a tóparton láthatják mennyi halat helyezünk a vízbe. Telepítéseink nyilvánosak minden tagunk számára, így azt bárki megnézheti, és a saját szemével győződhet meg róla hogy mennyi halat helyezünk a vízbe.. A 2016 utáni időszakról még mi sem tudunk semmit, de remélve a tó gazdája a Nyírerdő, és az egyesületünk  között fennálló jó kapcsolatot, remélhetőleg a következő időszakban is bérelhetjük a Mézeshegyi tó-rendszert. Erre az újra pályáztatásra   természetesen már készülnünk kell, így a befolyt területi jegyek árából már jó néhány éve el kell hogy tegyünk, mindamellett hogy az éves telepítéseinket is finanszírozni kell.

DSCF0796

DSCF0797

DSCF0817

DSCF0801

DSCF0810

DSCF0813

DSCF0808

DSCF0803

DSCF0809

DSCF0821

A tavak környéke most is rendezett és tiszta volt. A Mézeshegyi tavak mellett kövesutat fektetnek, így a Bánk felől történő bejutás elég körülményes. Leginkább a panoráma útról lehet eljutni akadálymentesen a tavakhoz.

A tó és környéke nagyon szép képet mutat ilyenkor ősszel, mint ahogy az a képeken is látszik. Igy bátran ajánlom azoknak is, akik csak egy üditő sétát szeretnének tenni az öszi napsütésben gyönyörködve.