DSCF0855

Október 16.-án adták át az Erdőspusztai Bemutatóházra  átkeresztelt Bánki tájházat. Jó magyar szokáshoz híven egy hónap csúszással készültek el a munkálatok. Az átadó ünnepség 16.-án szerdán, egy szűk kör jelenlétében zajlott, akik  közt erdészek és város vezetők voltak.…Elmentünk és megnéztük hogy mire költötték a felújításra szánt  40 milliót, és néhány fényképet is készítettünk, miközben  illetékesekkel is sikerült beszélnünk…

DSCF0854

Bevallom nagyon vártam hogy készen legyen az új tájház, ugyanis kíváncsi voltam hogy milyen új elemekkel bővítik ki a meglévő  erdőspusztát  bemutató kiállítások anyagát. Ami egyből furcsa volt számomra, az hogy a frissen átadott létesítmény még nem látogatható. Szerencsére a tájház gondnoka, miután elmondtam érkezésem célját, beengedett az egyszerű földi halandó által még nem látogatható  létesítménybe, és azt is megengedte hogy néhány képet csináljak a belső kialakításról, és a berendezett tárlatról. A gondnok azt rögtön tudtomra adta, hogy a termek feltöltése még folyamatban van… Az általunk készített   képeket majd megnézve az olvasó számára is világossá válik, hogy  a jelenleg berendezett bemutatóház “kelléktára” valóban nagyon szegényes, és a legtöbb a régi  szinvonalas kiállítási darab hiányzik az új kiállításból. Azt is megtudtuk, hogy a teljes tárlat anyaga még kidolgozás alatt áll, és valószínűleg a régi kiállítási anyagnak csak része fog visszakerülni az épületbe.

DSCF0830

Az épületbe való belépés után ugyanúgy mint régen egy nagy terembe jutunk, amely az épület egészével új kialakítást kapott. Ez a rész    teljes mértékben egy  konferenciahelyiségnek lett kialakítva, kiállítási darabokat szinte nem is láttunk itt.

DSCF0831

Beljebb haladva az épületbe..

DSCF0836

DSCF0839

DSCF0840

DSCF0841

DSCF0843

DSCF0844

DSCF0845

DSCF0850

A berendezett tárlatot látván elég sok nyitott kérdés maradt bennünk!  Többek közt hogy mi lesz a régi kiállítási tárgyakkal amelyek mint látszik nem kaptak helyet az új épületben. Mindazok által hogy szerintem roppant értékes anyagról van szó, és az általuk hordozott információk szervesen kötőtnek az erdőspusztákhoz, és meglétük nélkülözhetetlen az erdőspuszták történelmének megértéséhez..

Másod sorban az is érdekelt bennünket hogy mikor lesz látogatható a bemutatóház?..vagy hogy mi lesz a sorsa azoknak a régi kiállítási tárgyaknak amelyek valakinek a döntése alapján nem lesznek érdemesítve az új tárlaton történő bemutatásra…

Hogy helyre tegyük ezeket a kérdéseket, megkerestük a bemutatóház üzemeltetésében illetékes hölgyet, aki választ adott kérdéseinkre.

Eszerint nem csak képében változott, újult  meg az eddigi Bánki-tájház, hanem elnevezésében, kategorizálásában is. A neve Erdőspusztai Bemutatóház, és emiatt hogy bemutatóház kategóriába került, más előírások is vonatkoznak rá, Addig mig ezeknek a követelményeknek nem felel meg,  nem üzemelhet az új létesítmény. A tájékoztatásban  illetékes hölgy elmondása alapján a bemutatóházban, a két szélső helyiségben váltakozó tartalmú  kiállítások lesznek rendezve, amelyet egy szakember fog koordinálni. A középső helyiségben kapnak helyet a már régi tájházban is megismert kitömött erdei állatok, amelyek kelléktárát bővíteni szeretnék szarvassal, és vaddisznóval is. A szobák falára egy egy lcd tv-t helyeztek el, ahol folyamatosan ismeretterjesztő kisfilmek láthatóak majd, erdőspuszta élővilágáról.  A kiállításokra nem csak a felnőt érdeklődők, de kis, és középiskolások látogatását is várják. Az hogy mit hagynak meg a régi tájház kiállításainak  anyagából az még nem tudható.

Annyit még megtudtunk, hogy a régi kiállítási anyag itt be nem mutatandó része a Debreceni Erdészet Kartács utcai központjában lesz kiállítva.

Harangozó Ferenc