DSCF0880

A múlt hónap elején a Dehír   már tudósított bennünket a Vekeri-tavon tapasztalható vízhiányról. Sajnos azóta sem esett jelentős mennyiségű csapadék, így  félve, és kíváncsiságtól vezérelve látogattuk meg az erdőspuszták legrégibb tavát, a Vekerit, és a hozzá tartozó Kenupályát, és a Kati-folyót…

A látvány nem épen szivet gyönyörködtető egy olyan ember számára aki ennek a víznek a neve hallatán a sok jókedvű horgászra, kempingezőre, csónakázóra gondol, vagy olyan rendezvények megtartására mint a 80 as évekbeli kemping világtalálkozó.

A tómedernek egy jelentős része teljesen ki van száradva. Ahol pedig még víz van, ott sem mélyebb még a legnagyobb vízszinttel borított helyen sem 80 cm-nél. Az átjáró hidak környékének látványa a lesiralmasabb, ugyanis a frissen megerősített teher-híd környékén szinte semmi víz nincs a mederben.

DSCF0879

DSCF0878

DSCF0882

A tavon horgászokkal nem találkoztunk. Igaz elvileg lehet horgászni, ugyanis napijegyet adnak ki, de gondolom ezt az időszakot a Vekeris horgászok inkább kihagyják, amit azért mondjuk meg őszintén meg is értünk.

Mégis hogy valami pozitívumot is megemlítsünk a Vekeri-pihenőközpontról! Az erdőspusztai beruházások keretében, lebontották a régit, és elkezdték az új majális ház felépítését a szigeten..

A készülő új majális ház.

 Az idei év telepítései a Vekeri-tóba..

DSCF0856

A Vekeri, és a Rókás-tavak üzemeltetője honlapunknak elmondta: elég katasztrófális a vízszint a Vekeri-tavon. Sajnos az idén is megismétlődött a tavalyi, és a tavalyelőtti év kritikus kiszáradása.

Az alacsony vízszint miatt nem tapasztaltak halpusztulást?

Szerencsére a halak megtalálták a tóban a még létező mélypontokat, halárkokat, így eltudnak húzódni. Nem találkoztunk még halpusztulással.

Ha esetleg tovább csökken a Vekeri-tó vízszintje, nem gondolkodnak egy lehalászásban, amellyel esetleg megelőzhetik az állomány kipusztulását?

Nem tudjuk lehalászni sajnos a Vekerit, mert olyan szinten el van iszaposodva hogy lehetetlen oda hálóval bemenni. Esetleg csak tényleg akkor ha már olyan kritikussá válik a helyzet hogy nem lesz más megoldás. De az idén semmi esetre sem szeretnénk lehalászni a Vekeri-tavat. A rókáson tervezünk lehalászást, de ott is csak tavasszal, és csak akkor ha nem lesz megfelelő mennyiségű csapadék. A rókáson a 3-as tavat tervezzük kiüríteni, melynek a halállományát, és a víztartalékát is a másik  két tóba foglyuk elhelyezni. A Rókás –tavakba ép a mai napon telepítettünk 10 mázsa kárászt. A Vekeribe már sajnos ezt a telepítést nem tudtuk meglépni a kritikussá vált vízszint miatt.

Járnak még azért horgászok a Vekeri-tóra?

Az az igazság hogy mióta ennyire lement a víz a tóban, eléggé vissza esett a horgászok száma. Inkább a Rókás-tavakra járnak, ahol még megfelelő vízszint mellett horgászhatnak.

A rossz nyelvek szerint azért is nincs víz a Vekeriben, mert arról túl sok vizet engedtek le a Rókás-tavakra. Igaz ez, vagy ez is csak egy rossz indulatú pletyka?

Teljes mértékben pletyka. Mi csak akkor engedünk le vizet a Vekeriből, ha azt a vízszint megkivánja.

Biztos látta ön is hogy a Vekeri-tó medre eléggé fel van töltődve különféle belehúlló szerves anyagokkal. Egy kotrás nem gondolna hogy segítene ezen?

A tó tulajdonosa a Nyírerdő,  ebben teljes mértékben magunkra hagy minket. Ez valóban sokat segítene a víz megörzésében, ugyanis ha megnézzük, jelen pillanatban is a Kenu-pályán sokkal nagyobb a vízszint mint a Vekerin. Sajnos nekünk víszont nincs annyi pénzünk hogy egy ilyen kotrást egyedül finanszírozzunk meg. Egyenlőre csak abban reménykedhetünk, hogy a tél ismét feltölti majd a tavakat vízzel, és a következő év nyaráig megint megfelelő mennyiségű víz a Vekeri- és a Rókás-tavakban.

…….

Elnéztünk a Kenu-pályára is, ugyanis kiváncsiak voltunk hogy hogyan viseli ezt az inységes időszakot ez az egykoron szebb reményekkel  épített tavacska.

DSCF0887

DSCF0890

DSCF0889

Amikor megpillantottuk a Kenu-pályát, szemünk, szánk elállt a csodálkozástól, ugyanis szinte üzemi vízszintként jellemezhető  vízmagasságot láthattunk a tóban. Horgászt igaz itt sem láttunk, viszont a horgászat jelenlétére utaló jeleket tapasztaltunk, ugyanis iszonyú mennyiségű “horgász szemét” volt szét dobálva a vízparton. Erdőspuszta egykoron legnagyobb költségen kialakított félkész, mára teljesen elvadult, sással benőtt “kenu-pályája”, a Vekerit megcsúfoló vízszinttel várja a telet!

Tovább mentünk a Kati-ér mentén, és megnéztük mi a helyzet a duzzasztó műnél…

DSCF0891

DSCF0893

DSCF0899

A duzzasztó műhöz érve ami az elsőként eszembe jutott,  hogy  volt ennél tavaly sokkal rosszabb vízszint a Kati-folyón.. Sőt, nem is volt vízszint!   Ami viszont mégis megakadályozza a vekeri vizének a felduzzasztását, az a  látott vízmennyiség elégtelensége. Ez pedig abból adódik, hogy a  “folyó” baloldalán lévő zsilip, ekkora vízszint mellett, és vizutánpótlás hiánya miatt, nem tud akkora vízoszlopot képezni itt a duzzasztóműben, hogy a  víz a  zsilipbe befolyva elérje a szív-tavat, majd a rögtön utána következő Vekerit. A víz eljutásának a Vekerihez még az is a másik nagyon nagy gátja, hogy az a tápcsatorna amely szállítaná a Vekerihez a vízet, a gondozatlanság, és a karbantartás hiánya miatt feltöltődött szerves hulladékokkal, gazzal, letört fagallyakkal, növényekkel. Addig pedig még ezt a csatornát nem takarítják ki, illetve még az ezután következő Szív-tavat, addig csak kifejezetten magas vízállás esetén jut el a víz a Vekeri-tóhoz.

A Vekeri-tó elgazosodott tápcsatornája.

Reméljük következő látogatásunk alkalmával már szívderítőbb látvány fogad bennünket a Vekeri-tavon!

Több kép a Vekeri-tóról, Kenu-pályáról, és a duzzasztó-műről a fényképalbumban tekinthető meg.