Halpusztulás a fancsika 1-en.

A napokban volt ép 1 éve hogy közel 20 mázsa hal pusztult ki, szinte néhány nap alatt a Fancsika I-es tározóból. Ez időszakban szinte teljes mértékben kipusztult a tó teljes amur állománya, amelyek zömében 10 kilón felüliek voltak, a harcsa állomány 90%-a, amelyek közt 40 kilós példány is volt, gyönyörű csukák , süllők, és a keszeg kárász áradat elpusztult tetemei borították az algásodástól bevörösödött tó vizét..

Idézzük fel ennek a szörnyű tragédiának a főbb részleteit!

2012. november 3 – A horgászok  információi alapján  már hetekkel ezelőtt vörösödésnek indult víz rémesen sötétté vált, és nagy mennyiségű haltetem, ekkor még zömében amúr,  harcsa, kárász jött fel a víz szinére. A jelenség észlelése után a MOHOSZ  elkezdi a dögök takarítását a tavon.. Ennek a napnak a szomorú mérlege 450kg elpusztult hal. Ez időben még csak találgatások folynak a víz elvörösödésének okának meghatározásában. Ekkor még nem tudják hogy lesz ez még rosszabb is!

2012. november 4-  Ez egy vasárnapi nap volt. Kezd kicsúcsosodni a halpusztulás, az amurok mellett már megjelennek a harcsa, süllő, kárász, keszeg, és viszonylag kis mennyiségben a ponty tetemek. Ennek a napnak a végén, csak ezen a napon,  700 kg tetemmel számol a MOHOSZ, amelyek közt kapitális harcsák, 40kg-os, hatalmas amurok,20+-osak, de a halőrök elmondása alapján voltak köztük 30 kilós is, tömérdek keszeg és kárász  fehérlő teteme takarta a vizet. A halőrök a víz közepén megkábult hatalmas halakról beszélnek, melynek egyes példányai a kábultságtól még a csónak oldalának is neki csapódnak.. Az illetékesek vízmintát vesznek a tóból, és azt tovább adják vegyi elemzésre.

30 kilós döglött harcsa tetem

2012.november.5 – Ekkor már a legtöbb megyei hírportál is tudósít a tragédiáról, és a városi tv is kivonul a helyszinre hogy interjút készítsen Dr. Veres Ferenccel. A MOHOSZ hivatalos közleményt ad ki a bekövetkezett tragédiáról.

 

MOHOSZ közlemény.

A kiérkező szemlélők, horgászok, elkeseredten tekintenek erre a hatalmas nagy vízre amely  halállománya láthatóan az utolsókat rúgja. A tó megtisztítását végző halőr és segítői egész nap dolgoznak. A tó belsejében csónakba, míg a parton vödrökbe, zsákokba gyüjtik  a hatalmas mennyiségű haltetemet. Ezen a napon már kevesebb hal pusztult el mint az előzőekben, a november 5-i mérleg kb. 4 mázsa.

2012.november.6 – A tó területének megtisztítása tovább folyik. Ezen a napon már lényegesebben kevesebb halpusztulás észlelhető mint az előzőekben, és megérkezett a várva várt vízminta eredmény. A vízminta eredmény szerint a 2012 november elején létrejövő fancsika I-en tapasztalható  nagy mértékű halpusztulást, a KÉK ALGA nevű moszat tulzott elszaporodása okozta, amely oly mértékű oxigén hiányt idézett elő a tó vizében, hogy a halállomány nagy része ezt már nem bírta ki.. A MOHOSZ Hajdú Bihar Megyei Intéző Bizottsága úgy dönt hogy kíméleti zónává nyílvánítja a tavat.

Kék alga a Fancsikán.

2012 november.25 – A  halpusztulás észlelése után  közel 1 hónappal még mindíg hevernek haltetemek szana-szét  a tórozóban. A MOHOSZ  valószinüleg időközben felhagyott a tó  kitakarításával, ugyanis több olyan haltetem található a tó partján amelynek már csak a feje, vagy a csontváza van meg.

Fancsikai halpusztulás után 1 hónappal.

Haltetemek a Fancsika I-esen

..és végül a Fancsikai halpusztulás szomorú mérlege – néhány nap alatt közel 20 mázsa hal, melynek jelentős része azokból a kapitális méretű halakból került ki amelyek már 10-15 éve nevelkedtek ebben a tóban. Pótlására a Bocskai halgazdaság felajánlott 10 mázsa méretes pontyot amelyet ez év tavaszán helyeztek be az 1-esbe, de mint tudjuk ez csak szerény méretű kárenyhítés ahhoz a csapáshoz mérve amely ezen rövid idő alatt a tározót érte.

Hogy miért jöhetett létre ez a szomorú esemény, és vajon ki volt a hibás, vagy ki mulasztott. vagy egyáltalán előre látható volt e az előjelek láttán  egyáltalán ez az esemény, arról megoszlanak a vélemények…Arról még ma sem tudunk nagy biztosággal nyilatkozni hogy véletlen esemény, vagy szándékosság is volt-e az esemény előidézésében, ugyanis ennek megállapítására vizsgálat a mai napig nem történt, és már ennyi idő távlatából nehéz is lenne a kiváltó okot behatárolni.

Ami miatt fontosnak tartottam ezt az évfordulós megemlékezést, hogy ne feledjük mi is történt a térség legnagyobb halpusztulásának alkalmával, és tanúságként szolgáljon a jövőre nézve, hogy az elkövetkezendőkben ne érhesse felkészületlenül a horgászokat, és a hivatalos szerveket ha hasonló előjeleket tapasztalnak.

Ajánlott olvasmány a fenti témához:

Második körben a fancsikai halpusztulásról…– Az én nyilatkozatom.

Harmadik körben a fancsikai halpusztulásról…–Képek, 2012.11.05

Negyedik körben a Fancsikai halpusztulásról…–A mintavétel eredménye, és a tó a mai reggelen.

A Fancsika alattomos gyilkosa: a kék alga !

A Fancsika-1-es tározó, a halpusztulás után 21 nappal…

A Mohosz tájékoztatója a Fancsikai helyzetről.