3800_dever1

Az idén hatályba lépet új halgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete körül igen komoly vita bontakozott ki. Először a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztálya társadalmi vitára bocsátott egy tervezetet, mely a korábbi szabályozással ellentétben jelentősen szigorította volna méretkorlátozásokat, a fajlagos tilalmi időt, a korlátozásba bevont volna abban eddig nem szereplő (főleg keszeg) fajokat, és az elvihető halaknak egy felső mérethatárt is megállapított volna, ami felett a visszaengedés kötelező lenne. Sőt a napi maximálisan elvihető halmennyiséget is meghatározta volna 10 kg-ban…

A tervezet hatalmas vitát váltott ki, sokan üdvözölték, de a horgászok másik része tiltakozásának adott hangot. A legnagyobb hazai horgász szervezet, a MOHOSZ is – szervezetivel egyeztetve – azon az állásponton volt, hogy a szigorítások halmazának nem minden eleme időszerű, összefoglalt módosítási javaslatait a minisztérium elé tárta.

A legújabb fejlemény az ügyben, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztályának vezetője, Bardócz Tamás a Gazdasági Rádiónak nyilatkozva komoly fordulatról számolt be.

"Ez nem egy végleges táblázat. Sőt volt egy egyeztetésünk a legnagyobb horgászszervezet a MOHOSZ képviselőivel, ahol ők is kifogásolták ezeket a felső méretkorlátokat, és több fajnak felkerülését a tilalmi időszakkal és méretkorlátozással védett fajok közé és drasztikusan változtatni fogunk ezen a táblázaton."

"Azt gondolom, hogy beszélni kell a felső méretkorlátnak a bevezetéséről, csak lehet, hogy nem most, hanem majd egy két év múlva, amikor a horgásztársadalom is átlátja, hogy ezek az intézkedések nem ellenük, hanem értük történnek. Felső méretkorlátok eltörlésre kerülnek valószínűleg és kikerülnek a védett időszakból és méretkorlátozások alól a karikakeszeg, dévérkeszeg, laposkeszeg és a bagolykeszeg és több egyéb finomítás is történik."

Úgy tűnik, a tervezett végrehajtási rendelet számos pontja vonatkozásában meghátrál a minisztérium, és egy kevésbé drasztikus "csomagot" kapnak a horgászok jövőre.

Fölmerül a kérdés, hogy mit akar valójában a horgászok többsége? Az ugyanis teljesen nyilvánvaló, hogy a horgásztársadalom megosztott. A konzervatív vonal továbbra is szeretné a megfogott kapitális halait hazavinni, és feleslegesen szigorúnak találta a tervezetet, míg egyre növekvő súllyal szerepelnek a progresszív irányvonal, a C&R horgászok képviselői, akik most a MOHOSZ beavatkozással felpuhított előzetes végrehajtási rendeletet siratják.

A nyilatkozatokból nem derül ki egyértelműen, hogy a legkisebb kifogható méretre vonatkozó változtatási javaslatok átmentek-e a szűrőn, vagy azokat is megtorpedózta za országos szövetség.

Azt hiszem nagyon sokan várjuk már, hogy a hivatalos végrehajtási rendelet napvilágot lásson, és biztos vagyok benne, hogy a bejelentést követően is folytatódni fog a társadalmi vita.

Forrás: Fishing Time