DSCF1037

A mai világban már a falvakban is egyre kevesesebb helyen hódolnak ennek a régebben  minden háznál megszokott tevékenységnek, a disznó vágásnak. Pedig most érkeztünk el az évnek abba a szakába, amelyet csak egyszerűen disznóvágási időszaknak hívunk. Néhány éve, vagy inkább évtizede, faluhelyen ilyenkor szinte minden tehetősebb, de még kevésbé tehetősebb háznál is vágtak disznót, amely egy ünnep volt az emberek számára, az evés ivás, mulatozás ünnepe. Ezt a ma már kissé feledésbe merült népszokást, hangulatot próbálta meg feleleveníteni itt a Hármashegyen a Zsuzsi-vasút 16-i programja..

Ha visszaemlékszünk  a múlt hét szombat este lehetett részünk egy Halloween partyban, amely szintén a Zsuzsi-vasút szervezésében lett lebonyolítva. Egy jó hét elteltével pedig már egy másik eseményre készülhettünk a most megrendezett  I. Hagyományörző disznótorra, ahol a Fráter-tanya irányításával a szemlélők szeme láttára dolgoztak fel egy jól megtermett  hízót. A hidegebbre fordult időjárásnak, de talán a szalagavatók időszakával való egybeesésnek köszönhetően most nem volt annyi vendég Hármashegyen mint ahogy máskor szokott, de akik a hűvös idő ellenére mégis úgy döntöttek hogy kilátogatnak a hármashegyi körszinhez egyedi élményben lehetett részük.

A disznótoros ünnep megjelenítése a Hármashegyen nem új keletű esemény. Ezelőtt néhány évvel is volt disznótoros bemutató, amikor az erdei iskola akkori gondnoka vágott disznót, amelyet utána a vendégek elfogyasztottak. Volt hurka, kolbász, sőt még toroskáposzta is .

A mostani esemény is az iskolánál zajlott, ahol az idéglenesen felállított munkapadon történt a hízó feldolgozása.

Mivel a mai nap az ízeké, az ízlelő bimbók tesztelésé  volt, így központi szerepet töltött be a Frater-tanya “főhadiszállása”, amely most az erdei iskola udvarán volt.

DSCF1021 

Már a reggeli óráktól megkezdődött a sürgés forgás az udvaron, ugyanis akik úgy érezték hogy “meglevesesedett” az orruk a reggeli még hűvösebb időben, azok meleg teával, forralt borral, de a bevállalósabbjai akár  szilva pálinkával is  melegíthették magukat.

DSCF1022

DSCF1023

1466056_767986836551899_375575323_n

A Fráter-tanya  mint ahogy a képeken is láthattuk egy igazi “látvány parkot” hozott létre az ilyenkor készítendő hagyományos népi ételekből. A kolbász, hurka, szalonna, füstölt csülök mellet bemutatásra került a házi-méz, de a házilag készített szörpök, lecsó, és a friss kalács  sem maradt ki a sorból. Ezek persze mind megvásárolhatók voltak!

A délelőtti órákra már elkészült a hagymás vér, amely a friss puha házikenyérrel  nagyszerű lakoma volt a még fél fővésben lévő toroskáposzta előtt.

DSCF1026

A nap főétkezését, a délbe készen lett toroskáposztát korrekt áron kaphatták meg a vendégek, ugyanis egy adag torost, 3dl forralt borral, vagy izlés szerint teával, plusz egy szelet kenyérrel 900 ft-ért vesztegették. Szerintem nagyon kevesen hagyták ki ezt a lehetőséget.

Az evés ivás között  aki akart elsétálhatott a természet házába, ahol egy nappali csillagászati bemutatón vehetett rész, melynek keretében a kíváncsiskodók szakemberek vezetésével a napot is megnézhették. A Magnitudó csillagászatikör tagjai a konferencia teremben az érdeklődőknek még egy diavetítéssel egybe kötött előadást is tartottak, ahol a nap és a hold állásai volt a fő téma.

DSCF1053 

Megkérdeztük Zajácz Györgyöt az egyesület vezetőjét, hogy mi  várható a csillagvizsgáló jövőbeni menetrendjét illetően?

Zajácz úr a csillagda vezetője elmondta: “nagy örömünkre szolgál hogy a kilátó lépcsőzetének hiányosságait a kivitelező kijavította, így most már semmi sem akadályozhatja meg hogy folyamatos megfigyelő túrákat szervezhessünk. A csillagda nyitvatartása a Zsuzsis rendezvények időpontjához fog majd alakulni, ugyanis ugy tervezzük hogy minden egyes hármashegyi rendezvény alkalmával  mi is itt leszünk, és bárki számára elérhető lesz a csillagvizsgáló.”

A szervezőség természetesen ezen a napon sem hagyta hogy unatkozzon a vendégség így most is kínálkoztak kiegészítő programok. Volt íjászat, de aki elsétált a fegyver kiállítás szinhelyére annak lehetősége volt megtekinteni olyan régi fegyver ritkaságokat, amelyeket máskülönben csak tv-ben láthatunk.

DSCF1010

Nagyon érdekes  kis rögtönzött bemutató volt, ágyún, régi az amerikai észak-déli háborúban használatos puskákon kívűl még egy akkori korhű ruházatba beöltözött bácsikát is megcsodálhattunk. Akinek kedve volt, az légpuskával még célba is lőhetett.

DSCF1012

DSCF1031

DSCF1029

Az eseményen fellépett még a Sós Family,  és a Határtalan néptánc csoport.

DSCF1057

DSCF1059

A rendezvény  15 órakor  fejeződött be, amikor a Zsuzsi vissza indult Debrecenbe.

A rendezvényről, és a még az év hátralévő Zsuzsis programjairól szerettük volna megkérdezni a Hármashegyi pihenőközpont kulturális rendezvényeinek háziasszonyát, Makóné Fogarasi Hajnalkát.. Hajnalkát kint a “terepen” nem akartuk zavarni, látván állandó elfoglaltságát, és hogy szinte az egész rendezvény ideje alatt mozgásban van, így inkább úgy láttuk jobbnak hogy egy csendesebb időszakban  telefonon keressük meg.

941864_767986786551904_2023803288_n

Hajnalka készségesen állt rendelkezésünkre, és elmondta: nagyon örül neki hogy ilyen sok embert megmozgatnak a hármashegyi Zsuzsis rendezvények, és hogy egyre több ember jön ki ezáltal Hármashegyaljára. Rengeteg munka és szervezés van a mögött hogy egy ilyen program létrejöhessen, de a természet, és az erdőspuszták, ezen belűl a Zsuzsi-vasút szeretete, a kirándulók elégedett arca  mindenért kárpótolja az embert.,,

Mint ahogy azt  elmondta, ez év tavaszától vette át a Zsuzsi-vasút programjainak szervezését, és törekszik arra hogy minél változatosabb, sokrétűbb szórakoztató rendezvényeket teremthessen itt Hármashegyalján. A rendezvények természetesen nem jöhetnének létre szponzorok, támogatók nélkül, akik segítik, finanszírozzák egy ilyen egész napos program létrejöttét.

Az év hátralévő részében még egy program van hátra, a Mikulásvonat, amely december elején kerül megrendezésre. Természetesen lesz mikulás, a Természet házában gyerekeknek játszóház, és gyerekműsorok, kiegészítő programok.. Aztán befejeződik az év, és jövőre minden kezdődik előről. Hajnalka elmondása alapján még rengeteg ötlet van a fejében ami megvalósításra vár, de ez már legyen a jövő év meglepetése…

Részünkről  ötletektől gazdag jó munkát kívánunk Hajnalkának, és hogy a jövő évben legalább ennyi, és ilyen szinvonalú műsorra látogathassunk ki a Hármashegyaljára!

A  képek ebben az albumban tekinthetőek meg.