DSCF1105

Az idei év karácsonya szokatlanul jó idővel köszöntött ránk, mindazok ellenére hogy ezelőtt egy bő hónappal mindenhol azt lehetett olvasni, hogy híres amerikai meteorológusok az évszázad havát jósoltak kishazánkra, méteres havat igérve. De szerencsére ismét beigazolódott hogy akár   nagy tudású meteorológus szakemberekről legyen szó, vagy akár távolba látó csalhatatlan érzékszervű jósokról, egyikőjük “gigantikus” tudása sem haladja meg a befőttes üvegbe létrácskával összezárt levelibéka ez irányba tett ösztönös iránymutatását….Tetszik ha nem, tegnap, azaz december 26.-án az erdőspusztákon 15 fok volt. Tudom ez nagy csalódás volt sok fehér karácsonyra vágyó honfitársunknak, de mindezek ellenére nagyon sokan ruccantak ki a természetbe ezen a napon.. A teljesség igénye nélkül egy kis körkép erdőspuszta néhány pontjáról…

A páratlan jó idő, amely inkább a húsvétot juttatta eszünkbe, minket is természetjárásra sarkalt. Túránkat a Hármashegyen, és a Hármashegyi-tavon kezdtük, ahol több horgásszal is összefutottunk. Elmondásuk alapján ök sem tudtak ellenállni a tavasszal  megbolondított karácsonyi ünnepeknek, így kijöttek szórakozni, vagy csak jó levegőt szívni, és élvezni a természetet. A tó egy része még be volt fagyva, ahol vékony jéglepel takarta a vizet. De jelentős volt azon területek hányada, ahol teljesen jégmentes volt a víztükör.

DSCF1125

DSCF1124

DSCF1107

Utunkat folytatván a Halápi-tározó felé haladtunk, melyhez közeledve örömmel nyugtáztuk a Guthi-ér ilyenkor szokásoshoz mért magas vízállását. Bevallom igazán tanácstalan vagyok ama kérdésben hogy vajon minek a vizéből táplálkozik jelenleg ez, és még elég sok erdőspusztai vízelvezető, mivel csapadék már rég nem volt a térségben.

Többek közt azért is szerettem volna már régebben kijönni a Halápi-tóra, mert megbízható forrásból értesültem róla, hogy a tavon már több alkalommal fogtak csukát, 1-2 kilósakat, és termetesebb kárászokat is. Az az olvasó aki viszonylag tájékozott a térség történéseiben most jogosan teszi fel a kérdést. “hogy hogy  kilós csukákat és nagy kárászokat fognak a Halápban, hiszen tavaly kiszáradt?” Ez első látásra valóban érdekes kérdés, de erre nekem egy régi nádarató barátom adta meg a választ… Annak idején   a 90 es évek derekán amikor szintén volt egy még intenzívebb, és hosszan tartóbb tókiszáradás, akkor  ők éppen nádat arattak a kiszáradt Halápi-tó medrében. Ahogy haladtak munkájukkal a tó területén, egyszer egy olyan helyhez értek el ahol egyszer csak meg kellett hogy álljanak. A tó közepén ugyanis volt egy olyan terület, ahol a többi kiszáradt tómederhez képest, egy közel méteres vízzel telt  mederrészt találtak. Ez a hely ha nem nádaratásról lett volna szó, elmondása alapján nem lehetett volna megközelíthető… Feltételezések szerint innen származik az egy-kettőre előtűnő halállomány.

Ami viszont végképp megerősített abban hogy a csuka fogásról szóló hírek igazak, az a következő képen látható, és a tó partján talált “bűvöletes kegytárgyak”.

DSCF1110

DSCF1111

Aki esetleg ezekből a képekből nem ismerne rá azoknak csak úgy dióhéjban…Ezek olyan a hajdanában vegyvédelmi célzatosságot szolgáló vizhatlan overálszerű belebújós ruházatok, amelyeket ezeken a vizeken nem éppen a sugárszennyezés elhárítására, vagy a karácsonyi jó időben megéhezett, elárvult viziszárnyasok etetésére, simogatására használnak..ezek a képek is tanúskodnak róla hogy mihelyt megneszelik az “illetékesek” hogy van élet a tóban, egy szemernyit sem késlekednek, rögtön lecsapnak!  Nem kegyelmeznek még csak az épen hogy kialakuló életnek sem a tavon.

DSCF1112

A Halápi-tó vízszintje a mostanság lehullott csapadék mennyiséget figyelembe véve nem rossz. Reméljük azért lesz csapadék utánpótlás mert ez nyárra biztos kevés  lenne, de előttünk van még a tél nagy része, és azért azt se felejtsük, hogy az idén is február környékén esett a legtöbb eső. Remélhetőleg ez az idén sem fog elmaradni.

DSCF1108

A tavat legnagyobb részt még jég fedte, amely vastagsága 1-2 cm, de voltak a tavon már olyan területek is amelyek teljesen ki volt olvadva.

A Fancsika felé haladva akár a Vénházi játszóteret néztük, vagy akár a kilátót, mindenhol sokan voltak, A panoráma úton autók motorosok, biciklisek jöttek mentek, gyalogosok túráztak. Nagyon sokan napfürdőztek a Karácsonyi tavaszban.

A fancsika –II-esen a legtöbb beálló foglalt volt. De ahol még akadt üres hely, ott túristák napoztak, vagy csak úgy simán sétálgattak a tó partján.

DSCF1115

DSCF1118

DSCF1119

A Fancsika-II-esen voltak olyan helyek amelyek ki voltak olvadva, főleg a panoráma út felőli oldalán, Aki úgy gondolja hogy még kiakarja használni az év utolsó napjait, és az ez évi engedélyét , azok bátran mehetnek mivel bőven vannak olyan horgászhelyek a II-esen amelyek jégtörés nélkül használhatóak.

A Fancsika-I már nem büszkélkedhetett ilyen népszerűséggel. Ez az idei népszerütlensége valószinűleg az év közepétől tapasztalható elhínárosodásnak köszönhető. A tavon egy horgásszal sem találkoztunk, néhány túrista sétálgatott a tájban gyönyörködve. Mindössze ennyi volt a tó iránti érdeklődés.

DSCF1123

DSCF1120

DSCF1122

Azt viszont örömmel nyugtáztuk hogy a Fancsika partján össze szedték a szemetet, és láthatóan gondozott volt a tópart legnagyobb része. A régi hatalmas, még 1979-ben ültetett, azóta monumentálissá terebélyesedett parti nyárfákat és fűzfákat legallyazták, és azok maradványait szorgalmasan összeégették…Ami viszont nem épen szívderítő látvány az erdőspusztai parkerdők területén, azok az illegális hulladék lerakatok, amelyek szinte tájegységtől független mindenhol felbukkantak. Ezek között találtunk zsákba szedett háztartási hulladékon keresztül, beton törmeléken át, de volt olyan hely ahol egy megunt elhasználódott szobabútor darabjai voltak szép gondosan egymásra rakva..Ja és persze az erdő közepén!

Röviden ennyi fért karácsonyi körjáratunkba, ugyanis hiába mondhattuk az ünnepek időjárását “isteninek”, azzal azért szembesülnünk kellett hogy a nappalok még csak 21.-től kezdtek el  hosszabbodni…

Most már csak attól félek hogy a húsvétkor hasonló formában megejtendő akkori aktuális körtúrámat az időjárás mostanság tapasztalható felcserélődése  miatt, nehogy térdig érő hóban, és locsoló versem elszavalását  deres tekintettel, és ünnepi hangulatot fokozó forralt bor szürcsölgetése közben tegyem…

De majd az ügyes és okos amerikai meteorológusok majd megint  megmondják! Mosolygó arc