DSCF1145

Január elején szokatlan képek tárulnak azon természet járók szeme elé, akik az ünnepek után egy frissítő túra keretében kilátogatnak a Bodzás-tóra. Jégnek hónak, ugyanis se híre se hamva. Sőt aki úgy dönt hogy körbe járja ezt a gyönyörű érintetlen egykoron sokkal nagyobb becsülettel bíró vadregényes  víztározót, arról még félúton lehet hogy  a kabát is lekéreszkedik..

DSCF1149

A Bodzás-tóra vezető túránkat a Fancsikai-tavak felől kezdtük. Azért döntöttünk így, mert a multkor a Haláp felől már megpróbáltunk eljutni a Bodzásra, de az ottani útviszonyok megfordulásra kényszerítettek.

A Fancsika-II-es felől a Bodzás-Fancsika összekötő-csatorna töltésén közelítettük meg a Bodzás-tavat. A töltésen haladva, és a csatorna medrét kémlelve először még víznek hírét sem láttuk. A csatorna Fancsika felőli része teljesen száraz volt. Aztán ahogy haladtunk a Bodzás irányába, a csatorna vízszintje is emelkedni keztdett. Valószinűleg a csatorna mélysége, esése, oka ennek a változó vízszintnek.

DSCF1126

DSCF1127

DSCF1128

DSCF1129

DSCF1130

A következő képek már a Halápi-zsiliprendszernél készültek. Ez a Zsilip a 70-es évek végétől irányítja a dél-nyírségben leesett csapadékot, amely a Halápi, és Bodzás-tározókon keresztül érkezik ideáig. Ez a pont vízügyileg  egy stratégiai fontosságú hely, ugyanis itt ágazik el a vízutánpótlás egyik irányba a Fancsikai-tavak, másik irányba pedig a Mézeshegyi, és a Vekeri-tavak felé.  Kora-tavasszal a hóolvadás után  az itt lezúduló viz páratlan látványt nyújt az erre túrázók számára.

DSCF1132

DSCF1131

DSCF1143

Utunkat folytatva érkezünk el a Bodzás-tározóhoz.

DSCF1134

DSCF1135

A tavat körbe járva azt vehetjük észre hogy a meder 80%-a be van  nőve. Beálló, horgászhely csak néhány található.

DSCF1136

DSCF1137

DSCF1138

DSCF1139

DSCF1140

DSCF1141

DSCF1144

DSCF1145

DSCF1146

Ez pedig már a zsillippel szembeni, a tó ellenkező vége, ahol a Halápi-tavakból beömlő csatorna  torkollik a Bodzásba. Mint látható sajnos a csatorna ki van száradva, nem szállít vizet. Ez persze nem is csoda, hiszen valamire való csapadék már hónapok óta nem esett.

DSCF1148

DSCF1150

Összegezve a látottakat, a Bodzás tó csendes, amolyan vegetáló, “üzemmódban” várja a számára továbbra is bizonytalan jövőt. Jelenleg még van víz a tómederben, de ezt az állagát csak megfelelő mennyiségű téli, tavaszi csapadék esetén tudná megőrizni, illetve tartalékolni a száraz meleg nyári hónapokra.

A Bodzás a 80-as években élte virágkorát, amikor még nem  volt így  elvadulva. Ebben az időszakban még külön engedéllyel lehetett horgászni a tavon, ha jól emlékszem a MOHOSZ akkoriban a Bodzásra és a Halápra 100 ft-ért adott ki  éves területi-jegyet. Utána olvasztották össze a Fancsikával.

Ezekben az időszakokban nagyon felkapott csukázó hely volt.Azt azért meg kell hogy jegyezzem, hogy egyes   horgásztársak  már akkoriban sem fogták vissza magukat, ugyanis voltak  akik  gumiruhában, és gumicsónakkal is horgászták akkoriban is a tavat.  Akkor sem volt jellemző a fergeteges halőrzés.

Ragadozó állománya messze híres volt, Nagyon szép csukákat, és sügéreket lehetett fogni a tóban. Azoknak is nagyszerű horgászhely volt akik kárász horgászatot helyezték előnybe, ugyanis szép aranykárászokat, keszegeket, és ami az erdőspusztai tavak viszonylatában már akkor is ritkaság számba ment, compót! is lehetett benne fogni. Ezt persze mindenfajta haltelepítés nélkül produkálta, ugyanis ugyanúgy mint a Haláp, a Bodzás sem volt soha sem telepítve.

Jelenlegi vegetáló állapota a vízhiánynak köszönhető, és annak hogy ha még össze is szedi magát, és képes némi viziéletet kinevelni, azt az erre szakosodott bandák rögtön lehalásszák.

 Javulás egyenlőre biztosan nem várható a tó jövőjét illetően. A 2020-ra valószinűleg  elkészülő CIVAQA beruházás, amely az erdőspusztai tavak vízkészletét próbálja majd után pótolni, ezt a tavunkat, a Halápi-tavat, és a Hármashegyet nem fogja érinteni. Ami viszont mégis segíteni fogja akkori, és azutáni működését, hogy akkor már nem kell hogy ezek a tavak vizüket áldozzák a többi nagy testvér, a Fancsika, Mézeshegy, és Vekeri-tavak számára.