IMG (3)

Az 1976-os Erdőspusztai fejlesztési programterv alapján Bánkra egy olyan 100 hektáros tudományos ismeretterjesztő központot   terveztek, amelyben  létre hozni kivántak  fűvészkertet, központjában tájházat, erdei tanösvényt, és szafari jellegű állatparkot. Ennek a pihenőközpontnak a történetét fogjuk most áttekinteni a kezdetektől napjainkig…

A 70 es évek elején elindított erdőspusztai fejlesztések egy komplex pihenő övezetet kivántak kifejleszteni az erdőspusztákon, így a szórakozást szolgáló pihenőközpontok mellett egy olyan centrumot is létesíteni szándékoztak ahol a kirándulók megismerkedhetnek a tájegység növény kulturájával, állatvilágával, építészeti, és helytörténelmével. Ez a hely a Debrecent Bánkkal összekötő út, és a panoráma – út metszéspontjában kialakított bemutató és pihenő park.

Akik esetleg még vissza emlékeznek a 80-as évek legelejére, mostani  arborétum panoráma-út felőli frontján a Panoráma büfé elnevezésű kis vendéglátóhely volt, amely a túristák részére italokat, jégkrémet dohányárút kinált.  Nagyon kellemes kis hely volt, padok és asztalok is szolgálták az oda érkező megszomjazó túristák kényelmét . Sajnos ez az erdőspusztai épület is a vandalizmus  áldozatává vált.

Az arbétum kialakítása 1975  tavaszán  vette kezdetét. Ebben az évben 500 fajta, és mintegy 9000 db cserje, lombos és fenyőcsemete kiültetése történt meg. Ezek után történt  a terület vadvédelmi kerítéssel történő körül vétele. A növénypark telepítését Tóth József  erdőmérnök vezette. Az arborétum területén az első vízrendezési munkák 1977-ben kezdődtek, amikor is két kisebb tavat készítettek el.

IMG (4)

Ezek a tavak a fűvészkert észak-keleti részében a 0,6 hektáros “Békás-tó”, és a dél-nyugati részen fekvő 0,8 hektáros “Patkó tó”.  Még ebben az évben került kialakításra a “Felső-tó” elnevezésű esztétikai víztározó, amellyel így már 3 hektárra nőtt az arborétumi  viztározók területe,

A tavak közt vizelvezető patakok, vízfolyások, csobogók, fahidak  lettek kialakítva, amelyek még tovább emelték a tavak esztétikai élvezetét.

IMG_0001 (2)

Az 1977-es évben kialakításra került még egy hatszöglet alakú esőbeálló is. Ezt az építményt is a FEFAG műszaki részlege készítette.

1978-ban 1200 db fenyő, és 175 db taxon lett kihelyezve. A növényi társulások között folyamatosan létesítették a sétautakat amelyek múrvával lettek feltöltve.

IMG_0005 

Szintén 1978-ban alakult meg az Erdőspusztai Intéző Bizottság, amelynek az volt a feladata hogy összehangolja a fejlesztéseket a várossal, továbbá közlekedés szervezés, és az erdőspusztát népszerűsítő anyagok kiadásáért voltak felelősek. Az intéző bizottság a kezdetektől sokat tett az erdőspuszták népszerűsítéséért, így 1978 február 18.-án felhívással fordult Debrecen lakosságához a tájegység fejlesztésének támogatásáért.

Az arborétum területén tervbe lett véve egy tájház létrehozása, amelynek terveit 1979-ben Tóth Dezső építészmérnök végezte. Az épület 1981 végén lett kész, ekkor lett átadva a túristák, természet barátok részére. Az épület, a kialakitott fúrott kúttal együtt, 8,4 millió ft ba került. Természetesen ez az összeg az akkori értékeknek megfelelően értendő. Az épület belső berendezése pedig mintegy 500 000 ft ba került.

A tájház megnyítására 1981 október 17.-én  került sor. Az épületet  ünnepélyes keretek között dr. Ács István a Városi Tanács elnöke adta át.

IMG (5)

A tájház közel köralakú alaprajzzal rendelkezik amely igy belűl  teljesen körül járható.Megépítésekor nádfedéllel készült. A két szintes épület földszintjén előadóterem került kialakításra, melyből tovább haladva kiállítási termekbe juthatunk el.

IMG_0002 (2)

A környék életét bemutató kiállításokat, amelyek a vákáncsosok, pákászok, környékbeli paraszt tanyák életét mutatták be, Módi György irányítása alatt készültek. A tájház kiállitó termei úgy lettek kategórizálva hogy minden terem egy külön szakág vetületében  mutatja be az erdőspusztai múltat. Az érdeklődő aki körbe sétálta az egész tárlatot, megismerhette a környék lakosságának szerszámait, képeket láthatott az ott élő emberek életéről, de tovább haladva a termeken megismerkedhetett az erdőspusztai táj növény és állatvilágával, régészeti leleteivel, és szemügyre vehette azokat a domborműves alkotásokat is amelyek a táj vízrajzát voltak hivatottak szemléltetni.

Az épület földszinti részébe helyezték el a jegypénztárat, és a teremőri feledatokat ellátó személy irodáját. Az emeleti részen raktárhelyiségek,  tárgyalóterem,konyha, fűrdőszoba, és pihenőszoba lett kialakítva az épületben elszállásolandó kutatók számára.

1983 ban építik meg a 14 m magas 2 szintes erdei kilátót. Ez a kilátó egy tengerszint feletti 125 m magas homokdomb tetejéről  biztosít kilátást az arborétum és a környező erdőspusztai  tájra. Építési költsége 487,000 ft volt .

IMG_0004

  Ugyanebben az évben épitik meg a földbe vájt vákáncsos kunyhót. Ez a,hely a mai napig az egyik legnépszerűbb látványossága a parknak. Ami pedig plusz egy érdekessége ennek az építménynek, hogy ezt egy olyan ember építette, Oláh Ferenc a debreceni erdészet nyugdíjasa, aki maga is volt vákáncsos, és családjával lakot ilyen kunyhóban!!

IMG_0003

IMG_0003 (2)

1987 ben nyítják meg a fűvészkerti tanösvény és erdei választékokat bemutató kiállítást.

A  tájház melletti faszobrok 1989,1990,1991, és 1992-ben fafaragó táborokban készültek. Ezek nemzetközi táborok voltak ahol neves fafaragók készítették az arborétum szobrait. Ezek Bogdán Wágner-Szent István szobra, Wladas Rakuckis- gyerekkor, és Alfonsas Skeigilas-Forrás című alkotásai, amelyek egy magas művészi szinvonalat biztosítanak az arborétumi szoborparknak. Ezeknek a táboroknak az öszköltsége 590.000 ft volt.

Az 1997-es, és 1999-es kiállítás bővítésre 1,4 millió forintot, a szekérszín rekonstrukciójára pedig  szintén 1,4 millió forintot költöttek.

2002-re az arborétum kerítései elhasználódtak. Ennek a felújítása 3 millió forintba került. Még ebben az évben játszóteret alakitottak ki a tájház mellett, és a parkosítás is tovább folytatódott, amelynek költsége 6 millió forint volt.

A tájház nádfedeles borítása 23 év alatt tönkre ment, több helyen beázott, így halaszthatatlanná vált annak cseréje. Így azt 2003-ban 12,5 millió forintért felújították, és cseréptetöre cserélték ki. A felső szinten található konyhafelszerelések cseréjére 2,5 millió forintot fordítottak.

 

IMG_0001 (3)

2006-ban korszerűsítették a játszóteret, új csúzdát, hintát, mászóvárat vonatot, és mókuskereket helyeztek el benne. Ugyanekkor egy új bemutatóházat és gondnoki lakást is létesítettek. Az erdészeti, és természetvédelmi foglalkoztató épületek a melléképületeivel 41 millió forintba kerültek.

IMG_0002 (3)

Az arborétum a kezdeti tervekben meghatározott fejlesztését a Nyírerdő pénzügyi okok miatt nem tudta maradéktalanul  végre hajtani, így  a fejlesztésbe a 2000-es években magán tőkét is bevontak. Ekkor az arborétum területének egy jelentős részét eladták Pocsai Istvánnak, aki egy üdülő és szórakoztató központ létrehozását igérte erre a területre. A terület átadása a vállalkozó részére eléggé megosztotta az erdészet vezetését, ugyanis sokan helytelennek ítélték meg az összefüggő arborétum területének szétbontását, illeteve a legnagyobb területű arborétumi tó, a Felső tó magán kézbe adását. A kétkedő erdészeti szakemberek aggályai  így utólag vissza gondolva jogosak voltak, ugyanis az ott végzett termálvíz fúrások, és az ott tervezett termálfürdő kialakitása a mai napig kezdeti stádiumban van.

2013 szintén egy jelentős időpont az arborétum történelmében, ugyanis a tájházat ismételten felújították ebben az évben. Ekkor teljes tető cserén esik át. Kicserélik az épület  30 éves nyílászáróit is, és a tájház belső részét is teljesen felújitják.

A munkálatok 2013 októberére készültek el. Az ünnepélyes átadó október 16.-án volt, ahol a város vezetői, és a nyírerdő vezetése egy szűk kör jelenlétében  adta át az épületet. Illetve hogy pontos legyek csak egy névleges átadót szerveztek, amely után még a Bemutatóház a mai napig sem látogatható. A munkálatok 40 millió forintba kerültek. Az épület jellegében is megváltozott a 2013-as évtől, ugyanis az eddigi Tájház minősítésből Bemutatóház kategóriába lépett elő.

dscf0855_thumb

dscf0831_thumb

Az arborétum már közel 40  éve, a Bemutatóház pedig 33 éve szolgálja az erdőspusztákat. Ez idő alatt  rengeteg túristát, iskolást, óvodásokat fogadott . Ezalatt a nem kis idő alatt,  ez a park, tevékenységével, tárlataival, az erdőspuszták történelmének, állatvilágának, és növény világának megjelenítésével  nagyon sok környékbeli és külföldi túrista számára nyújtott átfogó tájékoztatást, szépen kialakított kulturált pihenőövezeteivel pedig   kellemes kikapcsolódást, és  tartalmas szórakozást.

 

 

Forrás: Dr.Szemerédi Miklós, Pataki Károly, Tivizig, Dr Veres Ferenc és az Erdőspusztai Horgász Portál saját anyaggyűjtése.